Her geçen gün Turizm de dengeler değişiyor.
Dünya geneline de baktığımızda turizm sektöründe yükselen eğilim ‘Gastronomi Turizmi’.
Artık insanlar deniz, kum dışında yeni şeyler istiyor.
Gittikleri şehirlerde yemek alternatiflerini deneyen, esnaf lokantalarında bile yeni tatlar arıyor…
Türkiye’de gastronomi turizmine ilginin artmasıyla bir çok kişi farklı lezzetler denemek için alternatif rotalara ve mekanlara yöneldi.
***
İnegöl de son dönemde gastronomi alanında birçok yenilikçi adımın atıldığı bir şehir oldu.
İnegöl Belediyesi, köftesinin yanında 3 gastronomi değerinin daha coğrafi işaret sürecini tamamladı.
Turizm adına yapılan çalışmaların önemli bir ayağı olan gastronomi çalışmaları kapsamında İnegöl Köftesinin yanında İnegöl’ün birbirinden kıymetli gastronomi değerlerini ülkemize ve dünyaya tanıtmak amacıyla çıkılan yolda, 11 ürün için Coğrafi İşaret başvurusu yapılmıştı.
Bunlar; İnegöl Simidi, Çıbrıka Bitkisi, İnegöl Cerrah Kuru Fasulyesi, İnegöl Piyazı, Hınkal (Gürcü Mantısı), Metez (Çerkes Mantısı), İnegöl Sütlü Kadayıfı, Kaymaçina, Pitta (Boşnak Böreği), Büryan (Mişoriz) ve Tosman Helvası (Manav).
3’ü sonuca ulaşarak coğrafi işaret aldı ve tescillendi:
İnegöl Cerrah Kuru Fasulyesi, İnegöl Çıbrıka Bitkisi ve İnegöl Sütlü Kadayıfı.
Bu arada başvuru yapılan diğer ürünlerle ilgili süreç henüz tamamlanmadı.
O nedenle ilerleyen günlerde coğrafi işaret alan ürünlerin sayısı da artabilir…
**
Belediye 3 lezzetin tanıtımı ve coğrafi işaret sürecinin kamuoyuna duyurulması adına tanıtım etkinliği düzenledi.
Program Ortaköy Tarihi Kervansaray’da yapılırken, İnegöl ve Bursa’dan alanında uzman isimler, gastronomi profesyonelleri, turizmciler, akademisyenler ve pek çok özel davetli oradaydı.
Konuklara tescilli ürünlerden hazırlanmış özel bir menü sunuldu.
Lansmanda İnegöl’ün tarım değerleri çilek ile yaban mersininden özel olarak hazırlanan ve artık şehrin değerleri arasında yer alan İnegöl lokumu ile birlikte mobilyadan esinlenilerek Eyüp Sabri Tuncer markası iş birliğinde oluşturulan odunsu bitkiler kokulu İnegöl Nostalji Kolonyası da konukların beğenisine sunuldu.
Aynı zamanda şehrin gezi rehberi olan “Gezin” mobil uygulaması tanıtıldı.
***
Başkan Alper Taban konuşmasında İnegöl’ün sadece gastronomiden ibaret olmadığı vurgusunu yaparak, “Başta sanayi ve endüstrisi olmak üzere, beraberinde tarım ve turizm gücünü de yanına katarak ve en önemli özelliği olarak her zaman ifade ettiğim girişimci ve müteşebbis insanıyla beraber İnegöl’ü hep birlikte büyütmeye devam edeceğiz. Gastronomi deyip geçmek kolay değil. Ama bunu özellikle bu alanda çalışan profesyonellerin bunu çok daha iyi okuduklarını düşünüyorum. Onların tavsiyeleriyle yolumuzda ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.
Devamında ‘Gastro İnegöl’ün hikayesine değindi Başkan:
“İnegöl şehri göçlerle oluşmuş bir şehir. Kafkaslardan, Balkanlardan, Türk Cumhuriyetlerinden, ülkemizin 81 vilayetinden bu şehirde yaşayan vatandaşımız var. Bizler de bunu bir zenginlik olarak gördük ve bu zenginliğin içerisinden daha neler çıkarabiliriz düşüncesiyle çalışmalarımızı başlattık. Düğün adetleri, etnografik objeler, maniler, türküler, tarihi eserler ve tabi ki mutfak kültürü üzerine incelemeler yaptık. Burada gördük ki gerçekten çok büyük bir zenginlik var. İnegöl köftesinden daha fazlası diyerek düşündüğümüz bu zenginliği de bir markaya dönüştürebilir miyiz düşüncesiyle çalışmaya başladık.”
***
Ayrıca oturduğu yerden İnegöl’ü merak edenler ‘Gezin’le İnegöl’e ait doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve gezi rotalarını uygulama üzerinden görebilecek. Sonrasında sanırım yerinden kalkıp, mutlaka gidip, görmek isteyecek…
Katma değeri yüksek bir ilçe olan İnegöl, sanayisi ve turizmi ile de çok önemli.
Şimdi yerel lezzetleriyle ön plana çıkıyor.
Bizler Anadolu’nun bereketli topraklarının sunduğu çeşitli ürünlerle dünya çapında başarılara imza atabiliriz.
Yeter ki başarılı işleri destekleyelim.
Daha önce de dediğim gibi İnegöl’ün tabanı sağlam…