İznik Belediyesi, geleneksel hale getirmeyi planladığı “Maviyemiş Festivali”nin ikincisini geçtiğimiz ay düzenledi.
Bu festival; sadece Türkiye değil dünya tarihi açısından önem taşıyan medeniyetler beşiği İznik’in yanı sıra maviyemiş meyvesinin de tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla yapıldı.
Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı’ya ait bütün izlerin sürülebileceği İznik’in Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta da festivalin açılış konuşmasında bu niyeti şu cümlelerle dile getirdi:
“İnşallah bundan sonra bu etkinliğimizi geleneksel hale getirerek, üzerine koyarak devam edeceğiz. Burada amacımız Bursa’nın ilk maviyemiş dikildiği yerin neresi olduğunu sizlere göstermek. Şu anda Bursa’nın en büyük dikim alanına sahip bölgesi Candarlı Mahallesi. Bu bölgemiz aynı zamanda kırsal turizmde ve hayvancılıkta da merkez konumdadır…”
Bu arada festivale katılan misafirlere özel olarak yaptırılan maviyemiş dondurmasından ikram edildi.
***
Maviyemiş meyvesini tanıtmak denilince, çok aşina olduğum bir meyve olmadığından biraz araştırmak istedim.
Hem bölge olarak nerede yetiştiğini hem de faydalarını merak ettim.
Maviyemiş meyvesi, yaban mersini ailesinden.
Ülkemizde en çok yetiştiği bölge Karadeniz. Bursa’daki en geniş dikim alanı ise Başkan Kağan Mehmet Usta’nın da belirttiği gibi İznik’te.
Maviyemiş, idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik görevi görüyor.
Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive ediyor. Antioksidan özelliğe sahip.
Gece görüş kabiliyetini artıran maviyemiş, göz yorgunluğuna da iyi geliyor. Şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engelliyor. Gözlerde kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırıyor.
Bu bilgiler ilk etapta dikkatimi çekenler. Elbette bitkileri şifa amaçlı kullanırken bir doktora danışmakta her zaman fayda var.
Ne diyelim. Adına festival düzenlenen meyvelerden maviyemiş meyvesinin hasadı da festivali gibi keyifli ve bereketli olsun
***
Ben bu yazıyı yazarken e postama ‘Mavi bayrak İznik’te dalgalanıyor’ haberi düştü.
Haberde “İznik İnciraltı Halk Plajı, Bursa’nın ilk Mavi Bayraklı plajı olmaya hak kazandı. Mavi Bayrak, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik Kaymakamı Recai Karal, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İller Koordinatörü Doğan Karataş’ın da katıldığı törenle İznik semalarında dalgalanmaya başladı” deniliyordu.
Mavi bayrak demek, o plajın temiz ve güvenilir olduğu anlamına gelir.
Plajların mavi bayrak alabilmesi için pek çok ölçütü karşılıyor olması gerekir.
Bu açıdan yapılan çalışmayı önemsiyor, başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İznik belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Bu arada, mavi bayrak önemli bir sembol.
Onun korunması ise plajı kullanan herkesin görevi.