Hava Durumu

Gündemdeki konu ‘Gıda güvenliği’

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 19:55

16 Ekim Gıda Günü için açıklamalarda bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan DURMUŞ, son günlerde gündemin ana maddesi olan ‘gıda tağşiş’ini ele aldı.

Serkan Durmuş, yaptığı basın açıklamasından sonra kendisine yönelttiğimiz sorulara da doyurucu cevaplar verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı denetlemeler sonrasında Bursa markası Köfteci Yusuf'un ürünlerinin içinde domuz eti bulunması, Türkiye gündemine adeta bomba gibi düştü.

Serkan Başkan’a 'denetimlerin artmasıyla birlikte daha büyük skandallar ortaya çıkar mı?' diye sorduk.

DURMUŞ: ‘MAĞDUR ÜRETİLMEMELİ’

Uzun bir süredir Gıda Mühendisleri Odası Başkanlığını yürüten Serkan Durmuş, toplum yararına olan tavrıyla ve siyasi bir ideolojiye angaje olmayan duruşuyla söylemlerine güvenebileceğimiz bir isim.

Sorduğumuz soruya karşılık olarak; "Yapılan denetimleri olumlu buluyoruz. Gıda güvenliği bir süreçtir, halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşması için oda olarak geçmişten bu güne bir çok öneride bulunduk. Gıda üretim tesislerinde gıda güvenliği uzmanlarının çalıştırılması, sorununun çözümüne ilişkin önerilerimizden birisi. Bu konuda gıda güvenliğini önemseyen firmalar da dâhil olmak üzere halkımızın mağdur olmamasını önemsiyoruz. Yapılan yorumlarda bu konuya hassasiyet gösterilmeli. Bu hassas konudan mağdur üretmemeliyiz" diyerek itidalli davranılması gerektiğine vurgu yapan bir cevap verdi.

TOPLUM YARARINA VURGU

Serkan Durmuş gibi oturduğu koltuğun hakkını veren, iştigal konusunun dışına taşmadan siyasi hedeflere koşmayan başkanlara duyulan ihtiyaç bu konuda da önemini gösterdi.

Çünkü akademik odalar ne yazık ki siyasi hedeflere yürümeye çalışan insanlar için bir atlama tahtası gibi görülüyor.

Geçmişten bugüne kendi alanı dışında ki konular hakkında görüş bildiren 'ahkâm kesen' birçok başkan gelip geçti.

Kimileri siyasi bir koltuğa kavuşmuş olsa da milletvekilliği dönemlerinde pek bir varlık gösteremedi.

Esas amacı toplum yararı olan Serkan Durmuş gibi bir ismi bulmuşken odanın siyasilerle ilişkilerini de sordum.

Uzun yıllardır STK başkanlığı yapan Serkan Durmuş; "Toplum yararına olan konularda konunun tüm paydaşlarıyla iletişime ve işbirliğine gitmekten çekinmedik. Karar mercii olan siyasal erkle de ilişkilerimiz bu temelde ilerledi. Bir sıkıntı yaşamadan süreçlerimiz sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tağşiş listelerini yayımlamasını bizlerde istiyorduk. Kamuoyundaki beklentiler ışığında gıda güvenliğini tüm yönleriyle 16 Ekim Gıda Günü etkinlikleriyle anlatmayı hedefledik" diyerek geçmişten su güne ortaya koyduğu duruşunu bizlere anlatmış oldu.

HER 11 KİŞİDEN 1'İ AÇLIK ÇEKİYOR

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş'un yanı sıra TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Tekin Mutlu tarafından ortak imzayla yapılan basın açıklaması bilgilendirici ve birçok ayrıntıyı barındırıyordu.

Açıklamada 2023 yılı için gıdaya ulaşmada en zor yıl olarak geçerken, pandemi döneminden bile zor bir yıl olduğu ifadesine yer verildi. 2024 yılı için "Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hak” mottosu benimseyen odalar gıda konusunda önemli verileri bizlerle paylaştı.

Açıklamada çarpıcı bir rakam da FAO’nun Dünya Gıda Güvenliği Raporunda yer alan, Dünya genelinde 730 milyon kişinin yani her 11 kişiden birisinin açlıkla karşı karşıya olduğu gerçeği.

Dünyanın gerçek bir üretim patlaması yaşadığı bu yüzyılda hala açlık çeken insanların olması da ayrıca üzerine düşünülmesi gereken bir nokta!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.