Dünyada 1990 yılında 100 yaş üstü 92.000 insan varken 2021’de bu sayı 621.000’i geçti. Halen dünyanın en yaşlı insanı 116 yaşındaki Japon Tomiko İtooka. (Doğum 23 Mayıs 1908). 4 çocuk annesi Tomiko, Japonya’nın Aşhiya kentinde, bir huzur evinde yaşamını sürdürüyor. Avrupa’nın en yaşlı insanı ise 115 yaşındaki İngiliz Ethel Caterhem.
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda 100 yaşını geçen sağlıklı insanların ortak özellikleri şöyle:
1-Zindelik ve yaşam gücü: Bu insanlar kendilerini canlı ve enerjik hissediyor. Hemen hemen tamamına yakını emekli olsalar da çalışmaya devam ediyorlar. Aralarında 98 yaşına kadar çalışmaya bir şekilde devam edenler var. Asansöre binme yerine merdiven inip çıkma, kart oyunları oynama, su doku ve bilmece çözme gibi fiziksel-zihinsel aktiviteleri günlük yaşamlarında rutin olarak devam ettiriyorlar.
2-Etkileşim isteği, aile ve arkadaşlarla yakın ilişkiler kurmak: 100 yaşı geçen insanlar, aileleri ve arkadaşları ile yakın ilişki içinde olmayı seviyorlar. Ellerinden geldikçe başkalarına yardımcı oluyorlar ve sevildiklerini hissettiriyorlar.
3-Özveri ve amaç edinmek: 100 yaşını aşan insanlar, sorumluluk sahibi ve çalışkan insanlar. Uzun ömürle, hayatta amaçlar belirlemek arasında bir ilişki var. Bu insanların hayatta ulaşmak istedikleri amaçları oluyor. Onlar için, her yeni doğan güneşin ve günün bir amacı var.
4-Dayanıklılık: Uzun yaşayan insanlarda, zorluklar karşısında dayanıklı olmak, bu zorluklarla karşılaştıklarında kaçmak yerine yüzleşip üstesinden gelmek için efor ve çaba harcama ortak özellik olarak öne çıkıyor.
5-Yaşam kontrolünü elinde tutmak, zamanı en ekonomik şekilde kullanmak: 100 yaşını aşan kişiler bağımsız hareket etme özelliğine sahipler. Hayatlarını kendi istekleri istikametinde yönlendirme becerisine sahipler. Ortak özellikleri farklı fırsatlar yaratma, yaşamlarında önlerine gelen kavşakları kendi yararlarına uygun olanı seçebilme yetenekleri yüksek. Yani özetle yaşamlarında ‘keşke’ye çok az yer vermişler.
6-Entellektüel motivasyon: 100 yaşını aşmış kişilerde ortak özellikler; aktif bir beyne sahip olmak, merak etmek, her yaşta yeni şeyler öğrenme ve kendi kendini eğitme isteği, yaşamının sonuna kadar kendini eğitme çabası gösterme, dünyada neler olup bittiğini öğrenmeye ilgi duymak… Çoğunluğu iyi bir kitap okuru ve çoğunun kendi ilgi alanlarına göre düzenledikleri birer kitaplıkları var..
7-Olumlu olmak: 100 yaşını geçen insanlarda dikkat çeken bir özellikleri de mutluluk hayali kurma yerine, elde mevcut imkânlar ve değerlerle mutlu olmayı başarma yetenekleri…
8-Hızlı düşünme ve sorunu hızlı çözme yeteneği: 100 yaşını geçenlerde sorgulama, ‘neden?’, ‘niçin?’ sorularını kendilerine sık sık sorma özellikleri mevcut. Hafıza kayıtları sağlıklı. Yeni bilgi öğrenmeyi seviyorlar. Yeniliklere pencerelerini açık tutuyorlar. Dünyayı parmağında oynatan Amerika Birleşik Devletleri başkanlarına bir bakın. Kovboy Ronald Reagan, 73 yaşında başkanlık yapıyordu. Rekor 77 yaşındaki Jor Biden’da. Yeni seçilen Donald Trump da 74 yaşında.
9-İnsanlar yaşlandıkça duygularını daha çok kontrol etmeyi öğreniyor. Mizah anlayışları daha çok gelişiyor. Daha fedakâr olmayı, ‘Makyavelist yaklaşımlardan’ ve narsist düşüncelerden uzaklaşıp hayatlarını, ‘daha çok almak’ yerine, ‘daha çok vermek’ üzerine kurmaya başlıyorlar. Psikologlar, yaşlandıkça meydana gelen bu değişim sürecini ‘kişilik olgunlaşması’ olarak adlandırıyor.
10-Tüm 100 yaşını geçenlerde beslenmenin özeti, ‘az ye, sağlıklı beslen’ cümlesinde yatıyor. İnsan ne kadar az yerse o kadar serbest radikal, toksin ve atık ürün oluşuyor. 100 yaşını geçmenin diyet yönünden ortak özelliği; az yemekten ve kaliteli besin tüketmekten geçiyor.