Hava Durumu

Tek patron, Bursa halkı!

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.05.2024 22:25

Yaşadığımız şehrin bazı sorunları var ve bunları dile getirmek ‘gazeteciler’ olarak vazifemiz.

Ancak toplumun içinde bulunduğu psikolojik hâl ve gidişattan kaynaklı olsa gerek, dile getirilenlere karşı takınılan tutum çok ilginç.

Acıdır ki; çözüm önerileri sunmak yerine, şikayetlere karşı siyasi söylemlerle linç kültürü hızlıca yayılıyor.

Geçen gün kaleme aldığım ve sanki şahsi meselemmiş gibi algılanan ‘Gece Metrosu’ yazım için gelen şu yoruma yer vermeden duramayacağım:

“Masrafı, yazıyı yazan bu hanım abla mı karşılayacak? 2-3 kişi kullanacak diye bu masraf hepimizin sırtına binecek…” ve devamında gelen siyasi göndermesiyle birlikte ‘eleştirmesi gayet normal’ ifadesi beni benden aldı.

Çünkü algı şu:

Biri burada düzeltilmesi gereken bir şey var diye işaret ediyorsa yönetimde kim olursa olsun onun en iyi ihtimalle muhalefetidir, düşmanı bile olabilir!

Neyse ki ben, bu tartışmalardan bağımsız ve bana göre önemli olan bir görüşme gerçekleştirdim.

Amacı gerçekten gerekli hizmetlerin sunulabildiği bir şehirde yaşamak isteyen herkes adına ulaşıma dair soruları BURULAŞ Genel Müdürü Fahrettin Beşli’ye iletme fırsatı buldum.

Tanımayanlar için kısa bir bilgi vereyim; Bursa Terminali'nin ilk genel müdürü olan Fahrettin Beşli; 2014-2019 yılları arasında Osmangazi Belediyesi'nin CHP grubunda meclis üyeliği yapmıştı. Son görevi Büyük İstanbul Otogarı İşletme Müdürlüğü olmasına karşın bu bir transfer değil, yuvaya dönüş aslında.

Bursa’ya geldiği ilk günden itibaren BURULAŞ çalışanlarıyla bir araya gelerek çalışma prensibini aktarıyor ve değişimin yarattığı tedirginliği de gidermeyi ihmal etmiyor.

Peki, ‘bunlar iyi hoş ama trafik ne olacak?’ diyorsanız hemen başlıyorum

BURULAŞ’ın borçları, fahri müfettişlik, gece ulaşımı, zam meselesi, araç yoğunluğuna karşı bisikletli çözüm ihtimali, Heykel ve Acemler gibi kilit noktaların rahatlatılması için yapılacaklara dair ipuçlarının olduğu mini röportajımızla sizi baş başa bırakıyorum…

GECE ULAŞIMI GÜNDEMDE

Gece metrosu vaadi gerçek olacak mı?

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ilk talimatlarından biri buydu. Özellikle ulaşımla ilgili seçim döneminde verdiği taahhütleri, hızla hayata geçirebilmek için programımızı yaptık. Zamanı gelince Başkan, hepsinin ayrıntısını paylaşacak. Ama şunu belirteyim; ilk sırada gece ulaşımı çalışması var.

Hedefimiz haftada bir gün sabaha kadar -makul frekanslarda tabii yarım saat ya da bir saat gibi- raylı sistemin hizmet vermesi. Ayrıca hafta içi de gece 2’ye kadar şehir içi taşımacılığın sürdürülebilmesinin şekli ile ilgili çalışıyoruz!

 

TOPLU TAŞIMA ÖZENDİRİLECEK

Trafiği rahatlatmak adına ilk icraatınız ne olacak? Heykel ve Acemler nasıl nefes alacak?

Önümüzdeki günlerde otoritelerle bir araya geleceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımla ilgili birim yöneticilerinden, daire başkanlarından oluşan heyet Bursa’da olacak. 3 gün boyunca ‘Bursa trafiğini nasıl hafifletebiliriz, yeni projelerdeki öncelik sıralarını hangilerine vermek lazım’ bunları görüşeceğiz. Hızlıca aksiyon planını netleştirip, Başkan’a arz edeceğiz, talimatları doğrultusunda yol alacağız.

Ayrıca pazartesiden itibaren yoğun saatlerde, kilit noktalarda ekipler göreve başlıyor. 1, 2, 3 yolcu ile giden araçlar sayılacak ve yoğunluğun kaynağı tespit edilecek. Heykel’e giden araçların yarısı 1 kişi ile yol alıyor. ‘Onları toplu taşımaya nasıl yönlendireceğiz?’ asıl soru bu ve bunu komisyon ile görüşeceğiz. Ulaşıma alternatif olarak bisikleti de özendirmek istiyoruz.

Bu Bursa’da defaten yapıldı, haksızlık etmeyelim. Çaresiz kalınacak noktaya kadar bisikletle gidilecek, oradan toplu taşımaya geçilecek. Bu sistem çözüm olabilir. Yani Heykel’e özel araçla çıkmak cazip olmayacak! Tabii ki hepsine ortak akılla karar verilecek.

 

FAHRİ MÜFETTİŞLER İŞBAŞINDA

Otobüslerde yaşanan bazı sıkıntılar bize iletiliyor; özellikle şoförlerin tutumları ile ilgili. Nasıl bir çözüm düşünüyorsunuz?

Daha önce uyguladığımız bir yöntem var: Fahri müfettişlik. Akıllı telefon devrinden önce bile biz bunu yaptık, başardık. Örneğin; bir otobüs hattında ilerlerken durağın birini es geçti, yolcuları almadı. Bu hemen o an araçta olan fahri müfettiş tarafından bize iletiliyordu ve şoför hattı tamamladığı gibi soluğu müdürlükte alıyor, savunmasını sunuyordu. Şimdi herkesin elinde kamera da olduğuna göre işimiz daha da kolay.

ZAM İÇİN TALEPKÂRIM!

Herkesin ekonomiden şikâyet ettiği ve zorlandığı bir dönemdeyiz. Cevabından korkuyorum ama:

Ulaşıma zam gelecek mi?

Olmak zorunda! Olup olmayacağını idare takdir edecek ama ben bu işin teknik kısmındaki bir profesyonel olarak mevcut şartların onarılması için mutlak suretle zam yapılması gerektiğini söylüyorum.

Şartlar zam yapmaya mecbur bırakıyor ve Sayın Başkan’dan bu konuda talepkârım!

Seçim dönemlerinin kaderi budur. Seçime yakın zamanlarda sevimsiz işler, icraatlar yapılmaz ve bunlar seçim sonrasına bırakılır. Yapılması gerekiyorsa seçimden sonra aynı ekip kazanırsa dün yapacağını bugün yapar. Kazanamazsa sevimsiz işler, yeni yönetime kalır. Siyasetin ve özellikle belediyeciliğin doğasında olan bir şey. Dün de idareciler bu zammı yapmak zorundaydı!

 

CİDDİ BİR BORÇ VAR

Yerel seçimler sonrası en çok belediyelerin ve bağlı kurumların borçları konuşuldu, tartışmaları da devam ediyor. BURULAŞ’ın mali durumu nedir? BURULAŞ’ın da ciddi bir borcu var; Başkan’ın bu borcun hızlıca yapılandırılması, normale dönülmesi ve bu sürenin uzun olmaması konusunda talimatları var. Her karşılaştığımızda bu süreçle ilgili bilgi alıyor, biz de çalışıyoruz.

Peki, bu borçlar Başkan Bozbey’in seçim öncesi Bursa için sunduğu yeni ulaşım ağlarının hayata geçirilmesi önünde engel mi?

İkisi birden olmak zorunda. Her gün evimizde kira, elektrik gibi şeyleri ve borçlarımızı ödüyoruz. Aynı anda varlığımızı devam ettirmek zorundayız. Denge kurulacak ve mutlaka hizmete dönük işler yapılacak.

 

HİZMET ÖNCELİĞİMİZ

Son olarak; BURULAŞ çalışanları yönetimin değişmesi nedeniyle işten çıkarılma korkusu yaşıyor mu?

BURULAŞ çalışanları ile görüştüm, bakış açımızı aktardım. Bizim bir tane patronumuz var: 3 buçuk milyonluk Bursa halkı!

O patronun maddi ve manevi somutlaşmış hali Başkan Mustafa Bozbey’dir. BURULAŞ çalışanları patronu üzmediği, iyi hizmet ettiği, hakkını koruduğu sürece korkmamalı. Patronun işini iyi yapmaz, onu mutsuz edersen, uyarılarına kulak asmazsan altındaki aracı, elindeki vidayı hor kullanırsan o zaman kork!

İşimizi yapışımız dışındaki bir şey bizi etkilemez.

***

Daha önce de söylediğim gibi, her yeni gelişmeyi büyük bir heyecanla paylaşacağım.

İşin başında; borçları bahane göstermeden, hizmet sunmak için çalışanların, ortak akla ve ekip ruhuna inananların olduğunu bilmek gelecek için umutlandırıyor!

Unutmadan:

Malum, kurumların müdürleri belli oldukça yoğun görüşmeler de peşi sıra geliyor.

Süreçte yer alan BURULAŞ Genel Müdür Asistanları Nesli Cebeci ve İbrahim Başaran’a özenli çalışmaları için teşekkür ediyorum…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.