‘Enflasyon, ekonomi, kriz’ diye başlayan cümleler kurmaktan ben utandım ama umut bağlananlar ve sorunu çözmesi gerekenler:
“Az daha sabır” demek ve yanlış politikalarla vatandaşı zorlamak dışında bir şey yapmıyor.
Bu sene olmazsa, seneye; kışa olmazsa yaza...
Sabır taşı çatladı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) pazartesi günü açıkladığı temmuz ayı enflasyon rakamlarına göre aylık bazda artış yüzde 3,23 oldu.
Hani düşecekti?
Hoş, rakamlarla oynamak çok kolay.
Tıpkı şu ifadede olduğu gibi:
Yıllık bazda enflasyon yüzde 61,78'e geriledi.
Tüketici yani biz, -aldığı maaş ile ay ortasını bile bulamayan, emeği karşılığı aldığı maaşla ayakta durmaya çalışanlar- hissetmedikten sonra, bu düşüşün ne anlamı var!
Ben de yazarım ‘enflasyon yüzde 20’ye geriledi’ diye.
İnanır mısınız buna?
Alım gücünüze bakar, ödediğiniz faturaları alt alta toplar, kira zammına bir bakar ve tepki gösterirsiniz bana, çok da kızarsınız.
TÜİK verilerine karşı bir de şuna bakalım:
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) hesaplamalarına göre temmuzda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 5,91 arttı.
Yıllık enflasyon ise yüzde 100,88 olarak hesaplandı.
Daha inandırıcı sanki ne dersiniz?
Şimdi yorum yapmadan, sözü size bırakacağım bir açıklama paylaşacağım.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşürmede çok kararlı olduklarını belirterek, "Milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntıları gidereceğiz, 2025'te ilk rahatlamayı göreceğiz, 2025 dezenflasyon yılı olacak ve dolayısıyla milletimiz sonuçlarını görecek, çektiğimiz sıkıntılara değecek" ifadelerini kullandı.
2025’te olmazsa öbür yıla artık…
Ulaşım, elektrik, doğal gaz zamları mevsim değişmeden, geldi mi?
Evet!
Hepimizin aklında:
“Bu daha iyi günlerimiz” düşüncesi yok mu?
Var!
O halde bir müjdemi isterim.
Elimde bir zam haberi daha mevcut.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, AB dışı ülkelerden gelen ürünlerin gümrük vergisi oranı yüzde 30'dan yüzde 60'a çıkarıldı.
Daha önce değeri ‘150 Euro’yu geçmeyen eşya’ olarak düzenlenen karar, 30 Euro olarak değiştirildi.
Artırılan vergi oranları 21 Ağustos'tan itibaren uygulanmaya başlayacak!
Pazartesi günü Kayseri'de Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı konuşmada; Çin'deki bazı internet sitelerinden ucuza ürün getirilmesine ilişkin, “Konunun çok yakın takipçisiyiz. Gerekli kararları da aldık, yakında göreceksiniz” demişti.
Paraya o kadar çok ihtiyaç var ki; her geçen gün daha da baskılanıyoruz.
Gümrük vergisi bahanesiyle, market raflarında aylardır duran ürünlerin bile fiyatlarının arttığını görürsek, şaşırmak yok.
Anlaştık mı?
***
Ekonomistler ne diyor, bir de onlara bakalım.
İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü, Ekonomist ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin, sosyal medya paylaşımıyla bir kez daha olanlara ve olabileceklere ışık tuttu.
‘Değerli dostlar’ diye başlıyor ve şöyle devam ediyor:
“Piyasalar darmadağın!
Ancak Türkiye’yi bekleyen başka riskler de var. Uluslararası bir kuruluşun raporuna göre 2024 yılında Türkiye’deki şirketlerin önemli bir bölümü iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Bunun sebeplerini sıralamaya gerek yok aslında. Uygulanan program özel sektöre iyi gelmiyor, hatta 2025 ve 2026 için de kimsenin olumlu bir beklenti içinde olmadığını görüyoruz.
Küresel finans kurumlarından da benzer şekilde; ‘eğer Türkiye iki yıl daha düşük büyüme yaşamazsa enflasyon sorununu çözemez’ şeklinde açıklamalar yapılıyor…”
Alkin, her satırında firmalar batacak diye resmen haykırıyor:
“Tüm bunlar kredi kartlarından okul ödemelerine kadar hepimizi etkileyecek gelişmeler olacak. Daha önceki ekonomi yönetimleri aldıkları kararların yan etkileri olarak bunları yaratıyordu.
Şimdiki ekonomi yönetimi ise; bilerek bu sonuçları yaratıyor. Enflasyonun bu şekilde düşeceğine kanaat getirmiş durumdalar… Bu gidişle firmalar batacak ama enflasyon arzu edilen seviyeye düşmeyecek. Ekim veya kasımda faiz indirime gelecektir…”
***
Söz sizde!
İnancımızla ayakta durmaya devam mı?