Hava Durumu

Perseid geliyor…

Yazının Giriş Tarihi: 09.08.2022 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.08.2022 18:25

Her sene meteor yağmurunu izlemek için bir umut gökyüzüne bakıyorum!

Şehrin ışıklarından sadece usul usul hareket eden uçakları seçebiliyorum.

Yılın en izlenesi, en etkileyicisi Perseid meteor yağmuru başlamak üzere…

Gökyüzü kâşifleri, uzay meraklıları şimdiden Karacabey Longoz Ormanları’nda yerini aldı bile.

Meteor yağmurları, hızları genellikle saniyede 20-80 km arasında değişen gök taşlarının atmosfere girmesiyle oluşan bir gök olayı. İçinde uzaylıları barındıran, galeyana gelmenize neden olabilecek bir şey değil.  Büyüklüğü kum tanesi ile çakıl arasında değişen bu son derece hızlı gök taşları, atmosfere girdiğinde hava sürtünmesi sebebiyle yanar ve yok olur. Son yıllarda gök taşı düştü haberlerini sık görmeye başladık. Bir anda gökyüzü aydınlanıyor ve başarabilenler video çekip sosyal medyada paylaşıyor. Ama Perseid meteor yağmuru onlardan farklı. Zamanı belli, izleyici kitlesi hazır!

Peki, nedir?

Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşuyor.  Bu meteor yağmurları, Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiği için her yıl aynı dönemde gözlemlenebiliyor.

Bursa için en güzel izleme noktası Karacabey Longoz Ormanları. Her sene etkinlikler yapılıyor ve yoğun ilgi görüyor. Gezginlerin doğayla baş başa gökyüzünü izlediği kamp ve turların sayısı da böylece artıyor. Bölge tanıtımı için şahane oldu meteor yağmurları. Ama tabii ki başka özellikleri de var Karacabey Longoz Ormanları’nın.

Türkiye’ de bulunan 3 büyük longoz içerisinde en büyüğü. Karacabey longozu içerisinde 250 civarı kuş türü yaşıyor. Susurluk ırmağının denize dökülmesi ile biten yolculukta denize dökülmeden önceki son düzlükte denizin dalgalarının ve akarsuyun oluşturduğu kum seti nehrin denize dökülmesini engelliyor ve denize dökülemeyen su yayılıyor. Bu şekilde Kocaçay Deltası ile Karacabey Longozunu oluşturuyor. Diğer adı ile su basar ormanı olarak da biliniyor. Karacabey longozunda ak pelikan, karaleylek, flamingo ve kuğu gibi nesli tehlike altına girebilecek türlerin de bulunduğu 12 kuş türü deltada yaşıyor. Bu sene yangınlar nedeniyle önlem amaçlı ormanlık alanlara giriş yasaklandığı için bazı etkinlikler iptal edilmiş durumda. Turizm önemli ama doğayı korumak daha da önemli! 6 Ağustos’ta Karacabey’de üçüncüsü düzenlenen Perseid meteor yağmuru izleme etkinliği de böylece sahile taşındı. Geçen sene Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş'in çağrısıyla sosyal medya üzerinden organize olan yaklaşık 2 bin kişi, Longoz Ormanları'nda bir araya gelmişti. Çeşitli illerden de gökyüzü meraklıları ve doğaseverlerin toplandığı programda, gece saatlerinde gökyüzündeki meteor yağmuru gözlemlenmişti. Fotoğraflara bakıp kıskanmamak mümkün değil. Neyse ki meteor yağmurunun en yoğun olacağı tarih 12 Ağustos! Dünyaya, gökyüzümüze 66 kilometre hızla giriş yapacaklar. Ateş topu denilen gök taşlarını da görebileceğiz.

Hatırlatmak isterim ki hazine avcısı gibi gök taşı avcıları da var. Yani bu meteor yağmurlarının ciddi ekonomik boyutu da bulunuyor. Genellikle tarlalarda çiftçilerin önüne denk gelen göktaşları 200 bin Dolar seviyesine kadar alıcı bulabilmekte. Belki siz de bu sefer bu talihlilerden olursunuz.

Eğer Karacabey’e gidemem, şehirden göremem çıkmazına düştüyseniz bu akşam saat 21.00’de Bursa Bilim Merkezi etkinliği olacak. Hüdavendigar Kent Parkı göl tarafında gökyüzü gözlemi için meraklıları bir araya gelecekler.

Nerede olursa olsun eğer görmekse dileğiniz umarım bu sene bir yıldız da sizin için parlar!

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.