Hayat zorluyor.
Muhakkak hepimizin sınavı başka başka alanlarda; sağlık, aile, kariyer…
Ama ortak noktamız ekonomik şartlarla mücadele!
Biz bireysel olarak çabalarken, esnaf da ayakta durmaya çalışıyor.
Enflasyon nedeniyle ürünlere sürekli zam gelirken, artan maliyetler nedeniyle kepenk indirmek zorunda kalanlar ve hâlâ direnenler olarak ikiye ayrılıyor tüccar.
Hizmet sunmak elbette zor.
Bir girişimci olmak kadar onun sürdürülebilirliğini sağlamak da önemli.
Market zincirleri tam olarak ne zaman oluştu?
Önceleri dikkat edilmedi belki.
Tüketici olarak hoşumuza gitti; uygun fiyatlar, çok sayıda seçenek özellikle de her hafta belirlenen günde özel janjanlı ürünlerin varlığı marketlere olan bağlılığımızı artırdı.
Ama bu sırada bir şeyi kaybettik:
Mahalle ruhunu yaşatan esnafı!
Bazen gözüm küçük dükkanlara takılıyor.
Hemen yanında AVM’nin girişinde kuyruk varken, henüz siftah yapamamış oluyorlar.
Tabii ki zamanla her şey değişiyor, yeniye güzele evriliyor.
Ancak bazen de bu gidişata ufak müdahaleler gerekiyor.
Böylece esnaf krizlere karşı korunuyor, sürecini nasıl devam ettirecekse ona göre yardımcı olunuyor.
Hatırlarsanız daha önce Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği üyesi esnaf ve sanatkarlara yönelik e-ticaret ile dijital gelişim alanında destek sağlandı ve BESOB Dijital Gelişim Ofisi kuruldu.
Görevlendirilen gençler esnaf ziyaretlerinde bulunarak onlara dijital dönüşüm konusunda yardımcı oldu.
Projenin lansmanında BESOB Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Bilgit, “Artık her esnaf cep telefonunda, internette bir işletmesi daha olması gerektiğini biliyor. Bu proje yol gösterici olacak” ifadelerini kullanmıştı.
Hem hizmet sunucularının internet dünyası ile tanışıp, çağın ticaret şekline uyum sağlamaları adına, hem de gençlerin meslek erbaplarının tecrübelerinden faydalanmaları adına güzel ve etkili bir adımdı bu.
Her zaman şartlara karşı güncellemelerde bulunmak, sürdürülebilir olmak anlamına geliyor!
Tabii ki bunun yanında maddi de birtakım desteklere ihtiyaç var.
Bunun için devreye giren Bursa Büyükşehir Belediyesi, çarşamba akşamı esnafa 500 milyon TL’lik desteğin verileceğini ilan etti.
***
Bursa’daki ihtiyaç sahiplerine umut, esnafa da katkısı olacak ‘Gıda, giyim, kırtasiye sosyal destek çekleri ile ilgili tanıtım toplantısı ve protokol imza töreni', Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda gerçekleştirildi.
Törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, MHP İl Başkanı Muhammet Tekin, Esnaf Kefalet Üst Birlik Başkanı Bahri Şarlı, BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, esnaf odalarının başkanları, bakkal esnafı, hazır giyimciler, ayakkabıcılar ve kırtasiyeciler de katıldı.
Başkan Alinur Aktaş, “Sosyal destek anlamında farklı kesimleri düşünüyoruz. O yüzden Kart16 uygulamasını başlattık. Şu an fiili olarak Kart16’yı kullanan 10 bin civarında vatandaşımız var. Her ay alışverişlerini tekel ürünleri hariç medeni bir şekilde yapma imkânı buluyorlar” dedi ve sürecin nasıl işleyeceğini aktardı:
“24 Ocak 2024’te başlayan, son başvuru tarihi 25 Şubat 2024 olan Ramazan sosyal destek çeki başvuruları da bitti. 1 ay boyunca alınan başvurular, belirlenen şartlar çerçevesinde yapay zekâ destekli programlar sayesinde ve İçişleri Bakanlığımızın verilerine göre incelenecek. Uygun görülen 50 bin hane bundan istifade edecek. İlgili kişilerin telefonlarına harcama kodları iletilecek. Akıllı telefon kullanmayan vatandaşlarımıza sosyal destek çekleri ulaştırılacak. 1000’e yakın bakkalımızda geçerli olacak bu kodların harcanmasıyla birlikte küçük esnafımız toplamda 75 milyon TL ciro elde edecek. Bu örnek ve öncü projemiz vatandaşlarımıza destek, esnafımıza da can suyu olacak.”
Bir müjde de hazır giyim ve ayakkabıcı esnafına geldi.
Başkan Aktaş: “Konuyu ilk defa ilan ediyorum. 50 bin emeklimize 1.500’er TL’lik olmak kaydıyla bayram destek çeklerini ulaştıracağız. 50 bin emeklimize toplamda 75 milyon TL destek sağlayacağız. 2024 yılı içerisinde esnaf odalarına kayıtlı esnafımızda kullanmak kaydıyla toplam 500 milyon TL’lik bir desteğin ve katkının halkımıza verileceğini ifade ediyorum. Alın teriyle ve emeğiyle mahallenin bakkal amcası, abisi ve ablası olan tüm esnafımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı kazançlar diliyorum. Protokolümüz hayırlı olsun.”
***
Toplam destek miktarı yüksek.
Ancak bireysel bazda düşününce düşük gibi duran tutarın amacı sahayı canlandırmak.
Alışveriş yapılabilmesi, hareketliliğin sağlanabilmesi adına iyi bir proje!