Yerel seçimler yaklaşırken adaylık telaşı devam ediyor.
Hareketliliğin en çok olduğu yer şu anda Nilüfer.
CHP’den belediye başkanı olabilmek adına başvurusu yapanların listesi epeyce kalabalık.
Tabii ki her ilçe ve özellikle büyükşehir belediyesi adayları da merak konusu.
Osmangazi için aday adaylığı açıklamasını yapan ilk isimlerden biri ise Serkan Işık.
Bursa kendisini 6 Şubat Depremi’nden sonra tanımış ve yapı denetimi hakkında açıklamalarına odaklanmıştı.
Süreci takip edenler iyi bilir; Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Bursa Temsilcisi Serkan Işık kentsel dönüşümü hiç gündeminden düşürmedi ve sürekli uyardı:
“Deprem olmadığı gün en uzun gündür!”
Yaptığımız röportajda da bunu dile getirerek, Bursa için acil yapılması gerekenleri sıralamış, insanların talepkâr olmaları gerektiğini belirtmişti.
Çünkü vatandaş olarak biz, kendi binamızı kontrol ettirmiyorsak yetkililerin yetişmesi zaman alacak.
Doğal afetlerin keyfimizi beklemek gibi niyeti olduğunu sanmıyorum.
Işık, aday adaylığını ilan ettiği toplantıda da, “Yaşadığımız depremler, bizlere bir kez daha yapı stokumuzun sağlamlaştırılması gerçeğini çok ama çok acı bir şekilde gösterdi. Ülkemizi topyekun enkazın karanlığına gömen bu tehlikeyi asla gündemden düşürmemeliyiz. Korkulan Marmara depremi için de artık çanlar çalmaya başladı. Şehrimiz de bu felaketin nefesini ensesinde hissedenlerin başında geliyor. Görev verildiği takdirde Osmangazi’de eski yapıların yüzde 60’ını vatandaşların da memnuniyetini göz önünde bulundurarak 3 yıl içerisinde yenileyeceğimizi taahhüt ediyorum” diyerek iddialı bir çıkış yapmıştı.
***
AK Parti temayülünden sonra başkan adaylarının belirlenmesi için geri sayım da başladı.
Sona yaklaşırken bir kez daha projeleri hakkında bilgi vermek adına Serkan Işık gazetemizi ziyaret etti, sorularımızı cevapladı.
İlk soru, adayların ne zaman belli olacağıydı?
Yerel basının en çok konuştuğu konu bu!
Açıklama bana mantıklı geldi:
“Sürecin biraz daha uzayacağını düşünüyorum. Çünkü seçime daha dört ay var. Adayların bugünden açıklanması, mevcuttaki başkanların çalışmalarını etkileyebilir!”
Ve projelerinin ilk sırasında ‘Kentsel Dönüşüm’ var.
Işık, “Eğer bu sistematik şekilde yerine getirilmeyecek olursa, olası bir depremin gerçekleşmesi sonucu haberlerde şu başlıkları göreceğiz: ‘Yarın düğünü vardı.
Askerden yeni gelmişti…’ Ölümler sonrasında mı önceliğimiz insan olacak?” vurgusu yaptı.
Altıparmak-Çarşamba bölgesi dönüşüm çalışmalarının ilk adresi olacak.
İlçedeki yapılaşmanın yüzde 70'i afetle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
“Osmangazi topyekûn bir dönüşüm hamlesini dört gözle bekliyor” vurgusunu tekrarlayan Işık, “İlçedeki binaları yenilemenin önündeki engellerin nasıl aşılacağının formülünü tekrar tekrar gözden geçirdik. Tecrübe birikimimi, bilgimi ve olmaz denilen yerlerde kentsel dönüşümü gerçekleştirmek adına yıllardır üzerinde çalıştığım planlarımı harekete geçirmek istiyorum. Kentsel dönüşüm sosyal dönüşümün de önünü açıyor. Amacımız rant sağlamak değil, şehrin kalbi Osmangazi’ye düzgün hizmet vermek.”
Aslında alanında uzman isimlerin kent yönetiminde söz sahibi olmaları vatandaşın da tercihi olur.
Ancak siyasetin farklı yapı taşları, şehrin ise başka başka sorunları var.
Sosyal belediyecilik alanında yapılması gerekenler belli.
Işık, “Bunlar zaten olması gerekenler, saymaya gerek var mı?” diye soruyor.
Siyasetin yapı taşları farklı olduğu için vatandaşı yine de bilgilendirmek gerektiğini düşünüyorum.
Spor alanlarının, parkların çoğaltılacağı, her mahalleye kaynaşmanın sağlanabilmesi adına ‘köy konağı’ gibi toplanma yerleri yapılacağı, yetkili birimler oluşturularak şikâyetlerin anında çözülmesinin sağlanacağı, sokak hayvanları için atık gıdaların mamaya dönüştürüleceği, okullarda imkânsızlık nedeniyle yemek yiyemeyen çocuklar için yemek dağıtımının yapılacağı vaatler arasında. Yani, biri sokağında kaldırım çöktüğünde günlerce beklemek zorunda kalmayacak.
***
“Osmangazi’de trafik sorununu da çözerim. Ben ne doktorum, ne avukatım; belediyeciyim” ifadelerini kullanan Serkan Işık aday gösterilecek mi, ilerleyen dönemde göreceğiz…