Hava Durumu

Sağlıklı gıda hazırlamak…

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2024 22:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2024 22:23

Doğallıktan iyice uzaklaştığımız günümüzde özellikle beslenme konusunda doğal olanı bulmak da epey zorlaştı.

Genellikle gıdalar paketlere girerken raf ömrünü uzatmak için koruyucular devreye gireli uzun yıllar oldu.

Şimdilerde satın almadan önce ürün içeriğini kontrol ederseniz almaktan vazgeçmeniz daha mümkün…

Sanayi toplumlarında çalışma hayatının yoğunluğu insanları daha pratik ve hazır tüketebilecekleri gıdalara yönlendirdi.

Eskinin sağlıklı yiyecekleri, yerini daha çok ‘fast food’ denilen gıdalara bıraktı.

Belki biraz da üşengeçliğin getirisi oldu bu tarz beslenme seçiminde…

Paketli bisküvileri, hazır kekleri, evde pişen sütlaca, kurabiyeye tercih eder olduk.

Kimse evinde yaz domateslerinden, biberlerinden tarhana yapmıyor artık.

Hazır çorbaları alıp pişirmek daha kolay.

Hem üzerinde ‘koruyucu içermez’ de yazıyor nasıl olsa!

Geleneksel mutfak kültürümüzden git gide uzaklaşıyoruz.

Büyükler çocuklarına bu kültürü aktaramıyor!

‘Marketlerde her şey var nasıl olsa’ zihniyeti ile aslında yapabileceklerimizi de unutuyoruz.

***

Ha benim annem hala turşusunu, tarhanasını evde yapanlardan.

Ekmek de pişiriyor, sebze de kurutuyor, yazın salçasını da yapıyor…

Geçmişten kalan bir alışkanlık…

Tüm bunları bizimle de paylaşıyor ve çocuklarını da bu konuda teşvik etmeye çalışıyor.

Bunu yaparken de “sağlıklı besin tüketmek için elinizden geleni lütfen yapın, hastalıklar çoğaldı” diye uyarıyor…

***

Evet…

Çağımızın hastalıkları oldu kanser, Alzheimer, Parkinson, otizm gibi hastalıklar…

Ve tabi alerjik hastalıklar…

İnanılmaz hızda artıyor.

Uzmanlar, temel sebeplerden öne çıkanın doğal yiyeceklerden uzaklaşıp, koruyuculu, katkılı, GDO’lu gıdalarla beslenmemiz olduğunu söylüyor…

Evde tencere yemeği pişirmek, tam tahıllı ekmek yapmak, turşu kurmak inanın zor değil.

Çocuklarımızın sağlığını korumak için doğal beslenmek üzerine hayatımızı yeniden gözden geçirmemiz lazım.

Bana göre okullarda sağlıklı beslenme de ayrı bir ders olarak işlenmeli.

Gençler hızla tükettikleri hazır gıdaların onların yetişkinlik evresinde yaşayabilecekleri riskleri öğrenmek ve buna göre onlar da “aman anne bugün pırasa mı yiyeceğiz” diyerek tencere yemeklerine burun kıvırmaktan vazgeçmeli…

Ama öğrenmeden bilemezler!

Öğretmezsek sorumlusu biz oluruz!

Üşenmeden geleneksel mutfak kültürümüzü canlandırmak için harekete geçmek sağlıklı yaşamın önemli ipuçlarından biri…

Haydi şimdi annelerimizden tarhananın nasıl yapıldığını öğrenelim.

Sağlıklı günler dilerim…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.