Hava Durumu

Sağlıklı Kentler

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2022 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2022 09:29

Dünya genelinde nüfusun hızla artması, sınırlı olan ve tükenen doğal kaynakları etkin kullanmanın ve sağlıklı kentler oluşturmanın önemini gösteriyor.

Bunun sonucunda;

Gelişen ulaşım, teknoloji ve iletişim ağları ile beraber, kentlerdeki hızlı ve kontrolsüz nüfus artışı, buna bağlı olarak bir takım problemleri de beraberinde getiriyor.

İşte tam da burada olumsuz durumların önüne geçmek için Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği kuruldu.

Görevi ne bu birliğin?

Sağlıklı Şehirler Hareketi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kentlerin sağlık göstergelerini belirlemek ve bu göstergeleri olumsuz etkileyen faktörlere çözüm üretmek amacıyla 1988 yılında başlatılan bir proje. Sağlıklı Kentler Birliği, Sağlıklı Şehirler Hareketinin ülkemizde gelişebilmesi, benimsenmesi, uygulanabilmesi amacıyla içinde Bursa’nın da aktif rol aldığı 10 kurucu belediyenin girişimiyle 2 Aralık 2004 tarih ve 2004/8226 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu kapsamında kuruldu ve 22.12.2004 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlandı.

Sağlıklı Şehirler Ağı günümüzde 5 bölgede bin 400 belediyenin içinde bulunduğu güçlü bir ağa dönüştü. Avrupa Bölgesi’nde yer alan 27 ülke ve 100 belediyenin içinde bulunduğu ağı da ülkemiz adına Sağlıklı Kentler Birliği temsil ediyor.

Bu bağlamda; Önceki gün bu amaca uygun kentimizde önemli bir çalışmanın yapıldığını gördük.

Başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yaptığı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, nüfusu 50 binin altında olan 43 belediyeye çevreci çocuk eğitim seti göndererek anlamlı bir desteğe imza attı.

Bunu görmek ve önemsemek lazım…

Gelecek için sağlıklı kentler için eğitim olmazsa olmazımızdır.

Kentlerin sağlıklı bir şekilde büyümesi geleceğimizin de bu konuda iyi eğitilmesinden geçiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen kitaplar ile çocuklarda çevre bilincinin daha sağlıklı bir şekilde oluşturulması amacıyla hazırlanan eğitim setinin içeriğinde ‘geri dönüşüm, küresel ısınma, yenilenebilir enerji, ekosistem ve çevre temizliği’ konu başlıkları yer alıyor.

KENTİN SİMGESİ ŞEKİLLENMEYE BAŞLADI

Sağlıklı kentlerden bahsetmişken Bursa’da sağlıklı kent kimliğine uygun bir meydan hayata geçiriliyor. Osmangazi Belediyesi tarafından Bursa’ya kazandırılan şehrin simgesi haline gelecek Osmangazi Meydanı artık büyük bölümü tamamlanarak şekli şemali ortaya çıkmaya başladı.

İnşaat aşamasındaki Osmangazi Meydanı’nda çalışmalar sürerken, vatandaşlar için de açılan pencerelerde çalışmaları yerinde izleme imkânı da sunulmuş.

Başkan Mustafa Dündar’ın Bursa’ya kazandırdığı vizyon projelerden biri sayılacak meydan, bölgenin dönüşümüne de ciddi katkı sağlayacak.

Şimdiden heyecan uyandıran, Bursa’nın vitrini ve kimliği olması hedeflenen ‘Osmangazi Meydanı’ ile yolun altı ve üstü olarak ikiye bölünmüş alanı bütünleştirerek sınırları ortadan kaldıracak.

Bir de 40 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilen bu meydan ile şehrin trafiğinde de büyük oranda rahatlama olacağı kesin…

Bunların yanında…

Gece-gündüz yaşayan bir buluşma mekânı olacak. Ve içinde 2 bin araçlık otoparkı, meydan, cami ve sosyal yaşamı destekleyecek üniteleri bulunduracak. Osmangazi Meydanı Kentsel Tasarım Projesi açılışa gün sayıyor diyebiliriz.

Hem sağlıklı, hem kent ruhuna uygun, hem de Bursa’mızın yeşiline yeşillik katacak bir proje olması nedeniyle birçok kesim tarafından da takdir ediliyor.

Biz de burada emeği geçenleri tebrik ediyor, kentimize değer katacak buna benzer başka projelerin hayata geçirilmesini umuyoruz.

Sağlıkla kalın!

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.