Hava Durumu

‘Nilüfer Çayı’ çağrısı

Yazının Giriş Tarihi: 12.08.2022 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2022 17:25

Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Hidayet Vahapoğlu, hem Bursa özelinde hem de ülke genelinde toplumun her kesimini ilgilendiren konuları gündeme taşıyarak, çözümüne yönelik gayret sarf eden bir vekilimiz.

Hatırlanacaktır…

Vahapoğlu, bundan 1 ay önce yine şehrimizi çok ilgilendiren bir konuyu gündeme taşımıştı.

TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergeyle Bursa Ovası'nın hayat kaynağı Nilüfer Çayı'nda had safhaya ulaşan kirliliğin önüne geçilmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan bilgi istemişti.

Vahapoğlu, aynı önergede Marmara Deniz Havzası Eylem Planı kapsamında Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi’nin de önemine dikkati çekmiş, Bursa’nın da havza kapsamında olup olmadığını sorgulamıştı.

***

İşte bu hayati soru önergesine Bakan Murat Kurum’dan cevap geldi:

“Marmara Deniz Havzası Eylem Planı çerçevesinde Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi’yle Boğazlar ve Susurluk Havzası dâhil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası'nda ve bu havzada yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında, sanayi ve evsel atıksu arıtma tesisleri için Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği ekinde yer alan ve kirliliğin göstergesi olan Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) parametresinde kentsel atıksularda yüzde 20 oranında, endüstriyel atıksularda ise her bir sektör için yeni bir deşarj standardı düzenlemesi yapılarak yaklaşık yüzde 50 ye kadar kısıtlamalar yapılmıştır. Genelge ile değiştirilen şartlara uyum için süreler belirlenerek iş termin planları alınmış olup, taahhüt edilen sürelere uyum durumu Bakanlığımızca takip edilmektedir.”

Önergenin dikkate alınması, değerlendirilmesi önemli bir adım.

Vekil Vahapoğlu, takvimin sağlıklı işleyip işlemediğinin takibinin yapılması gerektiğine vurgu yaparak, daha önce de Bursa’ya Nilüfer Çayı ile ilgili yaptığı çağrıyı yineledi:

Sanayicisinden ev hanımına, öğrencisinden işçisine bütün Bursa’yı konuya duyarlı olmaya çağırıyorum. Şehir olarak hayat kaynağımız olan Nilüfer Çayı’na sahip çıkmalıyız.”

***

Evet!..

Sayın Vekilimiz Bursa için önemli bir konunun çözülmesi için gerekli adımların atılmasına öncülük etti. Kendisinin de belirttiği gibi bize düşen görevler de var. Ve ihmal edilecek bir konu olmadığını da hepimiz biliyoruz. Hayatın sağlıklı devamı için doğal kaynaklarımıza bireysel ve toplumsal olarak sahip çıkmak hepimizin ödevi…

Vahapoğlu’nun dikkat çektiği bir başka konu ise ‘Karbon Vergisi’

Avrupa Yeşil Mutabakatı”na da dikkat çeken Vahapoğlu, Avrupa Birliği’nin, Yeşil Mutabakat ile tüm politikalarını yeşil dönüşüm temelinde şekillendirme kararı aldığını hatırlattı.

Bunu da şu sözlerle dile getirdi.

Hem ülkemizin hem de sanayi şehri Bursa’mızın bir ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’na ihtiyacı var. Bu çalışmayı hem doğal mirasımızı hem de ticarette uluslararası rekabetçiliğimizi korumak adına yapmak mecburiyetindeyiz. Kaldı ki kirletici vasfı yüksek sanayi tesislerinden kaynaklanan hava, su ve toprak kirliliğine yönelik emisyonları ve atık oluşumunu önleyemezsek 2026’dan itibaren AB ile ticarette bazı ürünlerde ton başına karbon vergisi ödeyeceğiz

***

İstihdam Kompleksi iş buluyor

İstihdam sorununun çözümüne yerel yönetimlerin de el atması oldukça kıymetli… İşte bu yönde adım atan ve yerelde istihdam konusunda bir politika geliştiren kurumlardan biri de Yıldırım Belediyesi

Başkan Oktay Yılmaz’ın 3 yıl önce göreve gelir gelmez kurduğu “İstihdam Kompleksi” işsiz vatandaşları ve işvereni buluşturarak önemli bir misyonu üstlenmiş…

Yıldırım İstihdam Kompleksi’nin görevi; hem ihtiyaç duyulan nitelikli insanların yetiştirilmesine rehberlik etmek hem de işverenlerin ihtiyaç duyduğu personelle buluşmasını sağlamak.

İşe ihtiyacı olan vatandaşların başvuruları kayıt altına alınıyor, ardından başvuru sisteminde bireylerin eğitim düzeyleri, yetenekleri kategorize edilerek veri tabanı oluşturuluyor. Uygun iş pozisyonu oluştuğunda vatandaş ve ilgili firma ile irtibata geçilerek köprü vazifesi görülüyor.

Peki bu uygulama başarılı oldu mu?

Olmaz mı?

Bakın 3 yılda 18 bin 495 vatandaş bir işe yerleştirildi. Sadece bu yılın ilk 7 ayında 81’i engelli olmak üzere toplam 5 bin 758 vatandaş Yıldırım İstihdam Kompleksi’nin sayesinde evine ekmek götürmenin mutluluğunu yaşamaya başladı.
Bunun yanında…

Yıldırım Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi, ücretsiz teknik eğitim kurslarıyla, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları yetiştirerek yeni istihdam alanları oluşturuyor.

Başta tekstil olmak üzere, otomotiv ve makine sektörüne nitelikli ara eleman yetiştirilerek kalıcı istihdamın sağlanması için ilçede önemli bir hizmeti yerine getiriyor belediye…

Yıldırım’da ilçesiyle bütünleşen bir belediye başkanı var.

Yıldırım’da iş var!

İhtiyacı olana duyurulur!

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.