Hava Durumu

Esnaf ve sanatkârların güçlü desteği: ESDER

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 19:57

Bursa, tarihi dokusu, kültürel zenginlikleri ve sanayi gücü ile Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri. Ancak, bu şehirde sadece büyük işletmelerin ve sanayinin değil, esnaf ve sanatkârların da ayrı bir yeri var.

İşte bu noktada, ESDER (Esnaf ve Sanatkarlar Derneği) Bursa Şubesi’nin üstlendiği misyon, esnaf ve sanatkarları hem ekonomik hem de sosyal anlamda destekleyen önemli bir köprü olarak karşımıza çıkıyor.

ESDER, esnaf ve sanatkârların çıkarlarını korumak, gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla kurulan bir dernek. Bursa Şubesi de bu amaç doğrultusunda yerel esnaf ve sanatkârların sesini duyurmayı hedefliyor.

Dernek, esnafın karşılaştığı zorlukları dile getiren, onların ihtiyaçlarını ve taleplerini kamuoyuna yansıtan bir platform işlevi görüyor. Bunun yanı sıra, yerel yönetimler ve devlet kurumları ile kurduğu ilişkiler sayesinde esnafın haklarını savunan, onların sorunlarına çözüm bulma noktasında aktif bir rol oynuyor.

Bu bağlamda…

ESDER Bursa Şube Başkanı İbrahim Özacar, geçtiğimiz gün Yönetim Kurulu Üyesi Güven Ocak ile birlikte gazetemizi ziyaret etti.

Başkan Özacar dedi ki…

Bursa Şubesi olarak, esnafın değişen ekonomik şartlar ve piyasa dinamikleri karşısında ayakta kalabilmesi için çeşitli eğitimler ve seminerler düzenlemeyi amaçlıyoruz. Hedefimiz onları yeni iş modellerine ve teknolojik gelişmelere adapte olma konusunda bilgilendirmek.

Örneğin, dijitalleşme süreçlerinde esnafın nasıl kendini geliştirebileceği, e-ticaretin nasıl etkin kullanılacağı gibi konular, derneğin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Başkan Özacar sözlerinin devamında, yerel ekonomideki katkılarından bahsetti.

ESDER şubemizi, Bursa’nın yerel ekonomisine katkı sağlayan bir yapı olarak hayata geçirdik. Küçük esnafın korunması ve güçlenmesi, yerel üretimin ve hizmetin sürdürülebilir olması anlamına geliyor. Bu bağlamda, dernek, yerel esnafın rekabet gücünü artırmak için çalışmalar yapıyor. Büyük sermayeli zincir mağazalar ve global markalar karşısında küçük işletmelerin varlığını sürdürebilmesi, ancak örgütlü bir mücadele ve dayanışma ile mümkün” dedi.

Biz de farkındayız ki…

Bursa gibi büyük bir sanayi kentinde esnafın rolü küçümsenmemeli. Şehrin dört bir yanına yayılan küçük atölyeler, zanaatkarlar ve esnaf, şehir ekonomisine sadece maddi değil, aynı zamanda kültürel bir değer de katıyor. ESDER Bursa Şubesi de bu değerlerin korunmasına yönelik çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Ayrıca…

ESDER’in çalışmaları ticari ve ekonomik faaliyetlerle sınırlı değil. Sosyal sorumluluk projeleriyle de Bursa’daki esnaf ve sanatkârların toplumla olan bağını güçlendirmeyi hedefliyor. Esnafın topluma karşı sorumluluğunu ve dayanışma bilincini artıran projeler hazırlamaya çalışan ESDER, kısa sürede Bursa halkı tarafından da takdirle karşılanıyor.

Başkan Özacar, kenti yönetenlere de bir çağrısı var.

Özellikle kentsel dönüşüm yapılırken küçük esnafın projelerden yer almamasından şikâyet etti.

Özacar, “Kentimizde kentsel dönüşüm yapılıyor. Bu güzel bir gelişme. Çünkü şehirlerimiz yaşlı, binalarımız yorgun. Bu dönüşüm yapılırken daha çok AVM’ler üzerine yoğunlaşılıyor. Biz ESDER olarak dönüşümde küçük esnafın da yer almasını istiyoruz. Bunun için ilgili kurumlarla görüşmeler yapacağız. Esnafımız toplumda çok önemli bir yere sahip. Onun için kentsel dönüşümü gerçekleştirirken mahalle kültürümüzü ve onunla birlikte esnafımızı da düşünelim. Buna çok ihtiyacımız var. Çünkü birçok değeri tamamen kaybetmek üzereyiz. Özellikle belediyelerin buna kafa yormalarını istiyorum.”

Bursa’da kısa bir sürede adından söz ettiren Esnaf ve Sanatkârlar Derneği, kentin sosyal ve ekonomik dokusunun ayrılmaz bir parçası gibi görünüyor. ESDER Bursa Şubesi, bu yapının korunması, geliştirilmesi ve geleceğe taşınması için kritik bir rol üstlenmiş. Eğitimler, sosyal sorumluluk projeleri, yerel ekonomiyi destekleyici adımlar ve esnafın haklarının savunulması gibi faaliyetlerle şube, Bursa esnafının daha güçlü ve dayanıklı olmasına katkıda bulunacak. Esnafın bir arada durarak, güçlü bir ses oluşturmasının önemini her fırsatta vurgulayan ESDER, Bursa’da ticari ve sosyal yaşamın bir parçası olarak varlığını sürdürüyor.

ESDER Bursa’da, Yönetim Kurulu Üyesi olan Güven Ocak, kendisinin de bir esnaf olduğu, son dönemlerde esnafın zor durumda olduğunu vurguladı ve esnaf arkadaşlarına bir çağrıda bulundu.

“Bizler ticaret yapan insanlar olarak, ahlaki değerlerimizi de yitirmemeliyiz. Çünkü esnafın toplumdaki rolü her zaman ön planda olan bir şey. Kapitalizm düzene karşı direnirken kendi öz değerlerimizi de göz önünde bulundurmalıyız. Anlık kazançlar elde edeyim derken insanlarımızı zincir marketlere ve AVM’lere kendi ellerimizle göndermeyelim. Şimdi bu amaç için yola çıkan ESDER var. Gelin birlikte yol alalım ve yeni bir başlangıçla kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi hayata geçirelim” dedi.

Sağlıkla Kalın!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.