Hava Durumu

Daha iyi olabilirdi…

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2022 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2022 16:42

Önceki gün Merinos AKKM’de Büyükşehir Belediyesi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen medya çalıştayında, dezenformasyon ve nefret söylemi ile mücadele ve yeni nesil medya tartışıldı.

Program iki oturumda gerçekleşti: İlk oturum Bursa Hakimiyet Gazetesi Yazarı Namık Göz’ün moderatörlüğünü üstlendiği bölümdü. İkinci bölüm ise Sümeyra Değirmenci’nin moderatörlüğünde, Sercan Türkyılmaz, Ersin Çelik, Aidos Nygymanov, Edip Üzen’den oluşan konuşmacılar tarafından gerçekleşti.

Tartışılan başlıklar da medyada dezenformasyon ve nefret söylemi ile mücadele, dijital medya ve internet gazeteciliği üzerineydi.

***

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle Bursa’da önemli etkinlikler gerçekleşti. 300 milyonluk bir nüfusa sahip olan Türk coğrafyasının kendi içinde bir kriter belirleme ve kültürün gelecek nesillere aktarma konusunda birlikte hareket etme kararı çalıştayın amacı yönündeydi.

Çalıştaya davetliler olarak; alana ilk adım attığımızda güzel bir organizasyon ve kalabalık bir katılım olduğunu gördük.

Açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İletişim araçları ve sosyal mecraları üzerinden yoğun bilgi bombardımanına tutulduğumuz günümüzde, doğru bilgiye ulaşmada özel çaba sarf etmemiz gerekiyor” diyerek konunun önemine vurgu yaptı. Sahte ve yalan haberin çok hızlı yayıldığı dönemde manipülasyon ve dezenformasyon ile mücadele konusunda birlikte hareket etmenin öneminden bahseden Başkan Aktaş, “Bursa’mız 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’dir. Her ne kadar bu payeyi Azerbaycan’ın Şuşa şehrine devretsek de Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa olarak, gönül coğrafyamıza hitap eden etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay da Türk Dünyası Kültür Başkenti çerçevesinde planladığımız bir çalışmadır” dedi ve şu sözlerle de bir çağrı yaptı.

“Türk devletleri olarak nefret söylemi ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Ortak platformlar kurarak, ortak söylem ve ortak eylem geliştirip, birlikte hareket etmeliyiz. Önce ön yargıları kırmalıyız, sonra tehdit diline karşı stratejik aklı devreye sokmalıyız. Biz buna hazırız.”

Çalıştaya video konferans ile katılan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Türkiye başta olmak üzere, Türk dünyasında yer alan ülkelerin dezenformasyon gibi yıkıcı faaliyetlere en fazla maruz kalan ülkeler arasında ilk sırada olduğunu belirterek, “Yalan haber ve dezenformasyona karşı mücadelede Türk devletleri ile müşterek hareket ederek, ortak platformlar kurmalıyız” dedi.

***

Çalıştayın her iki oturumuna genel olarak baktığımızda;

İlk oturumda konuşmacıların dezenformasyon ile ilgili söyledikleri ve paylaştığı eski gazete küpürleri, tamamen bir döneme ait algı operasyonuna yönelikti.

Kendilerinin dile getirdiği objektif ve tarafsız haber sunma anlayışına ne yazık ki kendileri bile uymadı. Öyle ki; Yeni nesil medyanın tartışılacağı yerde suçlayıcı yaklaşımları, katılımcıların çoğu tarafından kabul görmedi desek yeridir.

Yine ikinci oturumun soru cevap kısmında, konuşmacıların konuya uygun görüş belirtmedikleri ve tamamen bir tarafı suçlama eğilimine girildiği tartışıldı…

Bütün çalıştay boyunca benim de ilgimi çeken kısım özellikle ikinci oturumda TRT Haber Dijital Yayın Uzmanı Sercan Türkyılmaz’ın TRT dijital mecradaki çalışmaları hakkında verdiği bilgiler oldu.

Yıllardır hem geleneksel hem dijital medyayı birlikte götüren bir medya çalışanı olarak çalıştayın önemli bir amaç için düzenlendiğini biliyorum. Organizasyon genel olarak başarılı bir organizasyondu. Bu konuda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkısına teşekkür ediyorum.

Dileğimiz odur ki; bu tür organizasyonlarda konuşmacıların tüm kesimlere hitap etmesi gereken kişiler olması…

Çünkü konu toplumsal ve hepimizi yakından ilgilendiren bir konu…

Sağlıkla kalın!

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.