Osmangazi Bursa’nın merkezi, kalbidir…
Dolayısıyla bu tarihi ilçenin yükü de her yönüyle ağırdır. Bu minvalde Osmangazi Belediyesi başkan Mustafa Dündar’ın yönetimiyle önemli bir misyon yükleyerek ilçenin kimliğine uygun çalışmalar yürütmektedir.
Bursa’da tüm ilçelerinin kesiştiği bir noktada yer alan Osmangazi, Bursa Kalesi, Balabancık Kalesi, Bursa Hisarı, Bursa Sarayı, Muradiye Türbesi, Pars Bey Türbesi, Çakır Ağa Hamamı, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, II. Murat Türbesi, Şehzade Mustafa Türbesi, Bedesten, Arkeoloji Müzesi, Atatürk Müzesi, Osmanlı Evi Müzesi, Kent Müzesi, Hünkar Köşkü Müzesi, Karagöz Müzesi ve Ulu Camii gibi önemli tarihsel anıtlara ve yapıtlara sahiptir.
Köklü bir geçmişe sahip;
Osmangazi’de hafta sonunda görkemli bir açılışa şahit olduk. Aslında 17 senedir Osmangazi Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen Osman Gazi’yi Anma ve Fetih Şenlikleri Tophane Meydanı’nda başladı. Bursa protokolü ile birlikte binlerce Bursalının katılımıyla renkli görüntüler eşliğinde 1326 Fetih Müzesi’ne kadar sürdü.
****
Bursa’nın fethi her sene 6 Nisan’da başlar. Gerek Bursa Büyükşehir Belediyesi, gerekse Yıldırım, Osmangazi ve diğer ilçelerde çeşitli etkinlikler yapılır. Ama en büyük şenlik Osmangazi’de yapılır diyebiliriz. Hafta sonundaki kutlama da bunun açık göstergesiydi.
Fetih şenliklerinde göze çarpan önemli detaylar ve açıklamalar vardı.
Haliyle ilk söz alan ilçenin başkanı Dündar oldu. Başkan Dündar; dirilişin şehri diyerek sözlerine başladı ve devam etti.
“Osman Gazi’nin mertliği ve cesareti, Orhan Gazi’nin liyakati, 1. Murat’ın yiğitliği, Yıldırım Bayezid’in metaneti, Çelebi Mehmed’in birleştiriciliği Bursa’nın tarihine ve kültürüne yön vermiştir. Bursa demek Osmangazi demek, başarı demektir. Osmangazi; üretmek demek, yatırım demek, vizyoner projeler, mega yatırımlar demektir. Bu nedenle, Osmangazi Belediyesi olarak hemşehrilerimizin hayatına dokunan projeler ve şehrimizin geleceğine yön veren yatırımlarla anılmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bizler; şehrimizin bütün renklerini, bütün değerlerini seviyor; güçlü Türkiye yolunda ecdadımızdan aldığımız ilhamla geleceğin şehrini kuruyoruz. Allah, güç ve kuvvet verdikçe biz bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü bizler; bir ve beraber oldukça atalarımızdan öğrendiğimiz kardeşlik ve adalet dünyaya dalga dalga yayılacak. Allah birliğimizi daim etsin, Fetih bayramımız kutlu olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
Dündar’dan sonra sırasıyla, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da konuşma yapan isimlerdi. Çavuşoğlu ve Aktaş da Bursa’nın tarihsel önemine değindi ve başkan Dündar’ın gayretli çalışmaları nedeniyle tebrik edip teşekkürlerini ilettiler.
****
Kadim şehir Bursa’nın fetih şenliklerinde yine en çok alkış alan ve kent kültürünün birer parçası olan Tarihi Bursa Mehter Takımı ve Tahtakıran Kılıç Kalkan Ekibi’nin gösterileri ile birlikte Osmangazi Belediyesi Halk Dansları Topluluğu da, sergiledikleri yöresel danslar ile şenliklere renk kattı.
Her sene Bursalılar tarafından coşkuyla kutlanan Fetih Şenlikleri bu sene başka bir güzellik daha kattı. Manevi iklimi ile gönülleri saran Ramazan ayına denk gelmesi binlerce Bursalıyı aynı sofrada buluşturdu.
Bu bağlamda;
Bir yandan kültür dayanışması diğer taraftan Ramazan’ın maneviyatı bir araya gelince ortaya muhteşem bir buluşma gerçekleşmiş oldu.
Başkan Dündar’ın ekibiyle gerçekleşen buluşmada Bursalılara eşlik eden çok sayıda konuk da vardı.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekilleri, Osmangazi Kaymakamı Ali Partal, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez, Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fahri Solak, Osmangazi Belediyesi’nin kardeş belediyelerinden Bosna Hersek Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hacı Bayriç, KKTC Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Mamuşa Belediye Başkanı Abdulhadi Krasniç, Omurtag Belediye Başkanı Eşref Eşrefov, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ile birlikte çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
Sonuç olarak;
Bursa'nın fethinin 696'ncı yıl dönümü geçmiş senelerde olduğu gibi bu sene de şenliklerle ve fethin ruhuna uygun bir iftar programı ile kutlanmış oldu.
Sağlıkla kalın!