Hava Durumu

Bilinçli tüketici ve senet

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2024 17:59

Öncelikle bu hafta makamı aliye ulaşan şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına sabır niyaz ederiz. Milletimizin başı sağolsun.

Siz kıymetli okuyucularımıza da güzel bir hafta dileyerek haklarınızı korumanız adına bu hafta da bize ayrılan köşede sizleri aydınlatacağına inandığımız bir yazı kaleme alıyoruz. Faydalı olması temennisiyle…

Bir araç kiralama şirketinden araç kiraladınız, çocuğunuzu bir yurda kaydettirdiniz yahut evladınızı bir dershaneye kaydettirdiniz veya bir devre mülk sözleşmesi imza ettiniz. Şirket sahibi veya işletmeci olarak nitelendirebileceğimiz şahıs önünüze bir senet veya sıralı senetler koydu ve siz de bunun  zorunlu bir prosedürün parçası olduğunu düşünerek senetleri imzaladınız.

Aradan bir süre geçti ve bazı problemler yaşandı. Dershanenin verdiği hizmetten memnun kalmadınız. Yurdun aksayan yönleriyle karşılaştınız. Araç bedelini ödemenize rağmen sizden ek giderler talep edildi veya satın aldığınızı düşündüğünüz devre mülk size hiç teslim edilmedi. Böyle bir durumda gerekeni yapmak istediniz fakat karşı taraf elinde senet bulundurduğu için cesaretiniz kırıldı ve ne yapacağınız konusunda aklınız karışık. O zaman size bir haberim var: Korkmanıza gerek yok! İmzalamış olduğunuz senetler; Türk Ticaret Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca, bir tarafın sağlayıcı (satıcı) öbür tarafın yani sizin tüketici olduğunuz bir ilişkiden kaynaklandığından ‘’emre yazılı, emre muharrer’’ olarak düzenlenmesi kanun tarafından yasaklanmıştır. Size imzalatılabilecek senet ancak ‘’nama yazılı’’ senet olabilir. Bu neyi değiştirir demeyin; çoğunlukla emre yazılı senet imzalatarak tahsili kolaylaştırmak isteyen karşı tarafın düzenlemiş olduğu bu senetler, doğrudan geçersiz sayılır nitekim tüketiciye yalnızca nama yazılı senet imzalatılabilir. Ayrıca sıralı olarak (henüz verilmemiş hizmetlerin) dahi senet ile ödemesini garanti altına almaları da haliyle ilgili mevzuat uyarınca yasaklanmıştır. Bu durumda açacağınız bir dava ile senetlerin geçersizliğini, böyle durumlarda imzalatılmış sıralı senetlerin hukuka uygun olmadığını, senetlerin iptalini ve dahi ödemiş iseniz ödemiş olduğunuz bedelin iadesini talep edebileceğinizi bilmeniz gerekir.

Umarım yazımızla bu hafta sizi daha güçlü hissettirecek bir bilgiyi daha haznenize sunabilmişizdir. Gelecek hafta görüşmek dileğiyle…

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.