Hava Durumu

Uzay madenciliği yapan trilyoner olacak!

Goldman Sachs'in tahminine göre, uzay madenciliği dünyadaki her işten daha karlı bir sektör olacak. Finans kuruluşuna göre, bu alana adım atan kişi veya kişiler paraya para demeyecek.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2018 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2018 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Uzay madenciliği yapan trilyoner olacak!

Milyarlarca dolar değerindeki madenlere sahip olduğu düşünülen asteroidlerin işlenmesi ve dünyaya getirilmesi yani uzay madenciliği pek çok şirketin şimdiden yatırım yaptığı bir alan. Trilyonlarca dolar değerinde madenlere sahip olduğu düşünülen asteroidlerde yapılacak madencilik gezegenimizin ekonomisini kökten değiştirecek. Tonlarca değerli maden içeren asteroitler, bilim insanları, uzay mühendisleri ve bilim kurgu yazarlarının ardından teknoloji milyarderlerinin de ilgisini çekmeyi başardı.

Bu alanda en kapsamlı çalışmayı yapan kuruluş Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA). NASA'nın uzay aracı göndererek üzerindeki değerli madenleri çıkarmak istediği asteroidin ekonomik değeri 10 bin katrilyon dolar.

NASA'nın bu hamlesi dünya ekonomisinin çökmesi anlamına gelebilir. Zira 10 kentilyon (10 bin katrilyon) dolar değerindeki 200 kilometre genişliğindeki asteroid dünya ekonomisinin tamamında daha değerli. Dünya ekonomisinin toplam değeri ise sadece 73.7 trilyon dolar. Nikel, demir ve altın gibi değerli maddelere ev sahipliği yapan asteroide bir uzay aracı göndermek isteyen NASA henüz buradaki değerli maddeleri gezegenimize nasıl getireceğini bilmiyor.

NASA bu asteroide gözlem amacıyla 2023 yılında bir uzay aracı göndermeyi hedefliyordu. Kurum yeni bir açıklama yaparak fırlatmanın erkene alındığını duyurdu. NASA'dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu araç her şey yolunda giderse 2026 yılında hedefine ulaşacak.

Bugüne kadar bir gök taşından Dünya'ya sadece bir kez materyal getirilebildi. Japonya Uzay Ajansı'nın Hayabusa uzay aracı, 2010 yılında 25143 Itokawa asteoidinden Dünya'ya birkaç parça toz ulaştırabilmişti. Bilim insanları, materyal taşınması kolaylaştırmak için asteroitleri solar-elektrik iyon motorlarıyla Dünya'ya yaklaştırmayı düşünüyor. Bu yöntemle gök taşlarının bir kaya topluluğu olarak yörüngede toplanması ve bir nevi ikinci bir Ay oluşturulması olası planlar arasında.

Bir diğer plan ise madeni işlenmesi için Dünya'ya taşımak. Ancak en yüksek platin kaynağa sahip gök taşlarında bile 800 gram platin elde etmek için bir ton cevher elde edilmesi gerekiyor. Bu da, 2,5 ton ağırlığındaki bir robotun, ağırlığının 100 katı cevher taşıması gerektiği anlamına geliyor. Kısaca, çok yüksek bir maliyet gerektiren planın ciddi olarak geliştirilmesi gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.