Hava Durumu

İbrahim Özacar’dan Ahilik Haftası mesajı

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Bursa Şube Başkanı İbrahim Özacar, 23-27 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2024 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 15:17
Kaynak: (HABER MERKEZİ)
İbrahim Özacar’dan Ahilik Haftası mesajı

Özacar, Ahilik dayanışma kültürünün 800 yıllık geçmişe sahip olduğunun altını çizerek, “Ahilik, tarihi yüzyıllar öncesine kadar dayanan, Anadolu’da sanatın, meslek yeteneklerinin gelişmesini sağlayan, esnafın ahlaki yönden yetişmesini sağlayan, merkezine insanı alan bir anlayıştır. Türk Kültürü’nün en önemli yapı taşlarından diyebileceğimiz, temeline dayanışma, yardımlaşma ve kolaylaştırmayı alan topluluktur” dedi.

Başkan Özacar, “Aziz milletimiz kıymetli Bursalılar Ahilik Haftası Münasebetiyle Gerek Bursa’mızda gerek ülkemizin birçok bölgesinde çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu önemli hafta münasebeti ile ülkemizin ekonomisinde, kültür ve kalkınmasında büyük pay sahibi olan esnaf ve zanatkarlarımıza  sahip çıkılması önem arz etmektedir.  Ticaret; Bir başka deyimle,  alışveriş İnsanlık tarihi kadar eskilere dayanmaktadır. Kavimlerini Allah’a iman etmeye çağıran peygamberler, faydayı  ve zararı ayırmayı insanlara öğreterek ekonominin doğuşunu sağlamış.  Yaptıkları üretim ve alışverişlerde, birçok konuda olduğu gibi, ticaretin de öncüleri olmuşlardır.

Tarihimizin Görkemli yüzü konumundaki esnaf ve sanatkarlarımız,  yüz yılarca  Ahi Evran’ın öğretileri ve fütüvvet'i esas alarak, Adem gibi özür dilemek, İbrahim gibi sabırlı olmak, İsmail gibi dürüst olmak, Hz. Muhammed gibi merhametli olmak, Ömer gibi adaletli olmak ve Hz. Ali gibi bilgili bir kişi olmayı ticaretin ve sanatın gereği olarak görmüşlerdir. Birçok medeniyeti bünyesinde barındıran tarihi İpek yolu  ile tacirlerin edebiyatçı ve sanatkarların uğrak yeri olan ulu şehir Bursa’nın esnaf ve  Zanaatkarları  tarihinin en zor dönemlerini yaşıyor. Bursa ile anılan birçok meslek ya kaybolmuş veya kaybolmaya yüz tutmuş. Mahalle kültürümüzde kokak ve iyi komşu ilişkilerimizde büyük pay sahibi olan  mahalle esnaflarımız, ülkemiz üzerinde büyük emelleri olan kökü dışarda yabancı sermayeli  Gross, hipermarket ve AVM’lerin insafına terk edilmiş durumda. ESDER Esnaf ve sanatkarlarımıza çağrımız şudur; Şairin dediği gibi en bereketli yağmur alın teridir. Üretmeye ve medeniyetimizi yaşatmaya ara vermeden çalışmaya devam edelim alın terimiz kurumasın. Üreterek büyümeye devam edelim.” Şeklinde konuştu.

BAŞKAN İBRAHİM ÖZACAR , AHİLİK, ESNAF VE SANATKARLARIN TEMEL PRENSİPLERİNİ ŞU ŞEKİLDE SIRALADI:

1- İYİ HUYLU VE GÜZEL AHLAKLI OLMAK 

2- İŞİNDE VE HAYATINDA GÜVENİLİR OLMAK 

3- AHDİNDE, SÖZÜNDE VE SEVGİSİNDE VEFALI OLMAK 

4- SÖZÜNÜ BİLMEK, SÖZÜNDE DURMAK 

5- GÜLER YÜZLÜ VE TATLI DİLLİ OLMAK 

6- HATALARI YÜZE VURMAMAK 

7- DOSTLUĞA ÖNEM VERMEK, TEVAZU SAHİBİ OLMAK 

8- KÖTÜLÜK EDENLERE İYİLİKTE BULUNMAK 

9- MAHİYETİNDEKİLERİ KORUMAK VE GÖZETMEK 

10- ANAYA VE ATAYA HÜRMET ETMEK 

11- DEDİKODUYU TERK ETMEK 

12- KOMŞULARINA İYİLİK ETMEK 

13- BAŞKASININ MALINA HIYANET ETMEMEK 

14- CÖMERT, İKRAM VE KEREM SAHİBİ OLMAK 

16- DAİMA HAKKI KULLANMAK, HAKKI SÖYLEMEK 

17- SABIR EHLİ OLMAK, ÖFKESİNE  HAKİM OLMAK 

18- YAPTIĞI İYİLİKTEN KARŞILIK BEKLEMEMEK.  

Kaynak: (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.