Hava Durumu

ESDER Bursa’dan Yerli Malı vurgusu

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Bursa Şube Başkanı İbrahim Özacar, 12-18 Aralık’ta kutlanan Yerli Malı Haftası münasabetiyle bir mesaj yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2024 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2024 17:49
Muhabir: (Serap Genç)
ESDER Bursa’dan Yerli Malı vurgusu

Ticaret ve Sanatta ahlak ve maneviyat'ı esas alan ESDER Bursa Şubesi adına, Yerli malı ve tutumluluk haftası ile ilgili görüş ve önerilerini kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.

ESDER Bursa Şube Başkanı İbrahim Özacar, yazılı olarak yayınladığı mesajında;

“Ülke genelinde 12-18 Aralık  Tutum, Yatırım, Yerli  Malı  Haftası münasebetiyle çeşitli kutlamaların yapılıyor olması. Yerli üretim ve yerli  malı  tutumluluk bilincinin oluşması için önem arz etmektedir. Anadolu’yu yurt edinen ecdadımız Anadolu erenlerinden, Ahievran-ı Veli'nin öncülüğünde kurulan Ahi teşkilatlarıyla  bin  yıla yakın sürede atölye tezgahlarında usta çıraklar demire şekil verirken, geçimini çoğunlukta hayvancılıkla sağlayan  çalışkan halk, tarım alanlarını genişletti. Meyve, sebze, bakliyat muhtelif gıda çeşitliliğin artırılması ile Münbit Anadolu toprakları canlanmış , üreticinin alın teri ile tahıl ambarına dönüştürüldü. Milli mücadele ile var olma mücadelesi veren milletimiz, üretimde cömert, tüketimde tutumlu davranarak milli mücadeleyi  Cumhuriyetl'e taçlandırdı. 1923 yılında toplanan İzmir İktisat Kongresi'nde bağımsızlık için yerli üretimin teşvik edilmesi gerektiği gerçeği kabul edildi. 1946 yılından itibaren ise 12-18 Aralık, 'Yerli Malı Haftası’ olarak kutlanmaya başlandı. Her yıl okullarda,  ve devletinin üst perdesinde  üretim ve tutumluluğun önemi  vurgulanıyor. Bir taraftan İtibarda tasarruf olmaz derken.  diğer taraftan tasarruf genelgeleri yayınlanıyor.   sonuç itibarı ile malesef üreten toplumdan tüketen topluma dönüştürüldük” ifadelerini kullandı.

Başkan Özacar sözlerinin devamında;

“Son yıllarda ulusal ve yerelde tutum yerini israf aldı, yatırım yerine stratejik önem arz eden kuruluşlar haraç mezat elden çıkarıldı. yerli malı yerini ithalat, iş bilmez tüccar anlayışı ile ithalat esas alındı. Tarım ve hayvancılık bitme noktasına getirildi. Montaj sanayii yerli üretim sayıldı, kökü dışarda AVM GROSS Market rafları yerli logolu ithal  ürünlerle doldurularak milletimizin  zihni ile alay edilmektedir.” Şeklinde konuştu.

Milli görüş lideri Merhum Prof. Dr.Necmettin Erbakan Hükümet ortağı olduğu dönemlerde  Mustafkemalpaşa köylerinde sebze ekimine uygun olan bütün köylerde orta  ölçekli salça tesisleri kurdu. Köylü üreteceği ürünü satabileceği için gönül rahatlığıyla her karış toprağı ekti. Gel gör ki geçen yıl  Bursa'nın verimli topraklarında domates tarlalarda kaldı. Kota sınırlamalar ile şeker pancarının anayurdu olan Türkiye’de şeker pancarı bitme noktasında. Şeker ve hayvan yeminde dışa bağımlı hale getirildi milletimiz.

Başkan Özacar, iktidar sahiplerine  tutumlu olmaya davet ederek önerilerini şu şekilde sıraladı:

Çiftçimiz toprağı, toprağımız çiftçimizi sever.        

Üretimin önündeki engelleri kaldırarak        

Buğday, Arpa, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Pamuk, Mısır, Pirinç, Ayçiçeği, Soya, Ceviz, Bamya, Sarımsak, Kestane saman ithalatına son verelim.        

Çiftçi ile toprağı sanatkarla tezgahı yeniden buluşturun. Yerelden genele ülke kalkınsın.        

Ana okuldan üniversiteye, sanayiciden tüketiciye Üreterek tüketme bilinci yeniden oluşturulmalı.        

Tutumlulukla cimrilik arasındaki çizgi iyi okunmalı. Millet olarak üretimde cömert tüketimde tutumlu olmayı ilke  edilmeliyiz.        

Medeniyetimiz ve inancımızda vakfiyeler amacı dışında kullanılamaz.  Büyükşehir yasasıyla el konulan mera ve otlaklar köylülere iade edilerek, kırsaldan şehre üretim seferberliğine start verilmeli.        

Her çeşit et ve süt hayvan yetiştiriciliğine uygun olan kırsal ilçelerinde insanlarımızın terk ettiği arazilerinde  yaban hayvanları sürüler halinde dolaşmaktadır.        

Şehircilik Bakanlığı TOKİ ve ilgili kurumlar kırsal ilçelerde ekonomik ömrünü  tamamlamış konut okul kamu kurumları binalarını yaşama ve eğitime uygun hale getirmeli. Bölgeye has tarım araç ve gereç üreten sanayi bölgeleri ile ilçeler cazip hale getirilerek Bursa’nın trafik yükü ve işsizlik oranları asgariye düşünülebilir.        

Millet olarak. İthal ürün özentisinden vazgeçmeli, milli değerlerimizin kıymetini bilmeliyiz        

İthalattan kaçınmanın yolu milli ürünleri tüketmekten geçer.       

  Türkiye tarımda her açıdan kendine yeter ülke haline gelmeli, üretim açığımız olan alanlarda yerli üretim artırılmalı, üretici ve tüketici  teşvik edilmeli.        

Tüketiciler olarak esnafımızı yerli ürün satmaya teşvik etmelidir. 

Yabancı ürünleri tercih ettiğimizde kendi çiftçimiz yerine ithalat yaptığımız ülkenin çiftçisine kazandırıyoruz.     

  İnsan için en kıymetli  sermaye zamandır.  Vaktimizi nakite çevirelim. Kökü dışarda AVM ve GROSS marketlerde harcamayalım. Siyasi çekişmelerden uzak vaktimizi  üretim ve milli kalkınma çalışmaları için harcamakta tutumlu olalım.

Kaynak: (Serap Genç)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.