Gıda bilimcisi Dr. Margarethe Cooper, bazı gıdaların kuru ortamda saklanması ve buzdolabına konulmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Uzman isim, besinlerin yanlış şekilde saklanmasının, küf oluşumunu hızlandırarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğinin altını çiziyor.
Konserve gıdaların buzdolabında saklanmaması gerektiği, uzun yıllardır bilinen bir gerçek. Ancak Dr. Margarethe Cooper; salatalık, zencefil ve soğan gibi besinlerin de buzdolabına konulmaması gerektiğini belirtti.
Arizona Üniversitesi'nden gıda güvenliği ve mikrobiyoloji uzmanı Dr. Margarethe Cooper, soğanların serin, iyi havalandırılan, kuru bir yerde saklanmasının, raf ömürlerini üç ila altı aya kadar uzatabileceğini belirtiyor.
Soğuk ve nemli ortam, özellikle soğanlar ve sarımsaklar için büyük risk oluşturur. Soğan ve sarımsağın üzerinde siyah bir küf oluşabilir. Bu küf; böbrek hasarı, akciğer enfeksiyonları, mantar kulak enfeksiyonları ve alerjik reaksiyonlar gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
Renkli biberler de buzdolabına konulduğunda, soğuk ve nemli ortam nedeniyle çıtırlığını kaybederek yumuşar.
Bu gıdaların buzdolabında saklanması, küf oluşumu hızlandırmasının yanı sıra gıdanın dokusunda bozulmalara da yol açabiliyor.
Salatalıklar da soğuk ve nemli ortamdan olumsuz etkilenir. Soğutma, salatalıkların çürümesini hızlandırarak lezzetlerini bozar. Ayrıca, nemli ortamda küf oluşumu hızlanır ve çürüyen salatalıklarda zararlı bakteriler üreyebilir.
Buzdolabında saklanan zencefilin üzerinde de Penicillium brevicompactum gibi zararlı küfler meydana gelebilir. Bu küflerin sporları solunması, ortaya solunum problemlerinin çıkmasına zemin hazırlayabilir. Ağız yoluyla alınması durumunda ise bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve mide-bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Çikolata buzdolabında saklandığında yüzeyinde beyaz lekeler oluşabilir. Bu, şekerin eriyip nemle birleşerek kristalleşmesinden kaynaklanır.
Bal, soğutulduğunda kristalleşebilir ve katılaşabilir. Açılmış kavanozlar, buzdolabında saklanmamalıdır.
BUZDOLABINDA SAKLANMAMASI GEREKEN DİĞER GIDALAR
Domates, buzdolabında saklandığında bozulur. Oda sıcaklığında saklanan domateslerin tadı daha iyi korunur.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bu 8 besini sakın buzdolabına koymayın
Gıda bilimcisi Dr. Margarethe Cooper, bazı gıdaların kuru ortamda saklanması ve buzdolabına konulmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Uzman isim, besinlerin yanlış şekilde saklanmasının, küf oluşumunu hızlandırarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğinin altını çiziyor.
Konserve gıdaların buzdolabında saklanmaması gerektiği, uzun yıllardır bilinen bir gerçek. Ancak Dr. Margarethe Cooper; salatalık, zencefil ve soğan gibi besinlerin de buzdolabına konulmaması gerektiğini belirtti.
Arizona Üniversitesi'nden gıda güvenliği ve mikrobiyoloji uzmanı Dr. Margarethe Cooper, soğanların serin, iyi havalandırılan, kuru bir yerde saklanmasının, raf ömürlerini üç ila altı aya kadar uzatabileceğini belirtiyor.
Soğuk ve nemli ortam, özellikle soğanlar ve sarımsaklar için büyük risk oluşturur. Soğan ve sarımsağın üzerinde siyah bir küf oluşabilir. Bu küf; böbrek hasarı, akciğer enfeksiyonları, mantar kulak enfeksiyonları ve alerjik reaksiyonlar gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
Renkli biberler de buzdolabına konulduğunda, soğuk ve nemli ortam nedeniyle çıtırlığını kaybederek yumuşar.
Bu gıdaların buzdolabında saklanması, küf oluşumu hızlandırmasının yanı sıra gıdanın dokusunda bozulmalara da yol açabiliyor.
Salatalıklar da soğuk ve nemli ortamdan olumsuz etkilenir. Soğutma, salatalıkların çürümesini hızlandırarak lezzetlerini bozar. Ayrıca, nemli ortamda küf oluşumu hızlanır ve çürüyen salatalıklarda zararlı bakteriler üreyebilir.
Buzdolabında saklanan zencefilin üzerinde de Penicillium brevicompactum gibi zararlı küfler meydana gelebilir. Bu küflerin sporları solunması, ortaya solunum problemlerinin çıkmasına zemin hazırlayabilir. Ağız yoluyla alınması durumunda ise bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve mide-bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Çikolata buzdolabında saklandığında yüzeyinde beyaz lekeler oluşabilir. Bu, şekerin eriyip nemle birleşerek kristalleşmesinden kaynaklanır.
Bal, soğutulduğunda kristalleşebilir ve katılaşabilir. Açılmış kavanozlar, buzdolabında saklanmamalıdır.
BUZDOLABINDA SAKLANMAMASI GEREKEN DİĞER GIDALAR
Domates, buzdolabında saklandığında bozulur. Oda sıcaklığında saklanan domateslerin tadı daha iyi korunur.
Oluşturulma Tarihi: 10 Ocak 2025, Cuma 17:43
Güncellenme Tarihi: 10 Ocak 2025, Cuma 17:48
NTV
Galeriler