Hava Durumu

Mesleki yeterliliğe MESYEB damgası

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde 2014 yılında kurulan Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEB), kısa süre içinde mesleki yeterlilik alanında Türkiye'nin en büyük kuruluşu haline geldi.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2018 08:40
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2018 08:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Mesleki yeterliliğe MESYEB damgası

-N. Nuri YAVUZ-

MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, "3 Mayıs 2016'da 5 sektörde 64 meslekte yetki aldık. Kısa süre içinde 35'e yakın şehirde 30 binden fazla çalışanın mesleki yeterliliğini ölçtük. Bugün otomotivde 21 meslek, metal-makinede 21 meslek, inşatta 14 meslek, enerji de de 8 meslekte sınav ve belgelendirme yapıyoruz" dedi.

BİLGİ, BECERİ, YETKİNLİK...

Mesleki yeterlilik alanında bilgiye vurgu yapan Karakök, "Bilgi olmadan hiçbir şey mümkün değil. Ama beceriye dönüşmeyen, kullanılmayan bilgi de yüktür. Yetkinlik kavramı da buradan doğmaktadır. Davranış biçimleri, karakter ve bakış açısı düzgün olmadığı zaman bilgi de beceri de doğru kullanılamıyor. Yani bilgi ve beceriyi başarıya taşıyan yetkinlik kavramıdır. Ki biz ancak sağlam insan kaynaklarıyla güçlü ekonomiye ulaşabiliriz. MESYEB, bilgi, beceri ve yetkinlik kavramlarının odaklandığı insan kaynağının geliştirilmesine yönelik çalışıyor" diye konuştu.

ARA DEĞİL ARANAN ELEMAN

Karakök, "Çıraklık eğitimi ve ara eleman artık çok klasik kaldı. Dünya bunları aştı. Bizim de aşmamız lazım. Artık ara eleman değil, aranan eleman kavramı üzerine odaklanmamız gerekiyor. Ara eleman ne demek? Mühendisle işçi arasındaki kişi. Ama o insan nasıl olacak? Onun nitelikleri konusunda çalışmak lazım" ifadelerini kullandı.

BURSA'DA 4 KURULUŞ VAR

Mesleki yeterlilik kavramı için bilgi, beceri ve yetkinliğin önemine vurgu yapan Karakök, "Dördüncü olarak da meslek ahlakı ya da meslek etiği oluşması ciddi hedeflerimizden birisidir. Çalışanın giyiminden insan ilişkilerine kadar davranış biçimlerine bir karakter getirmek. Bunun için 2006 yılından bu yana bir çalışma başlatıldı. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) o yıl kuruldu. Mesleki yeterlilik alanında denetim ve akreditasyon işlemleri MYK ve TÜRKAK tarafından yapılıyor. Bizleri bu alanda yetkilendiren bu iki kurumdur. Temeli çok sağlam bir yapı, çok sıkı takip ve denetim mekanizması işletiliyor. Bursa'da mesleki yeterlilik yetkisi olan 5 kuruluş vardı. MYK ve TÜRKAK denetimleri sonrası bir firmanın yetkisi alındı ve bu sayı 4'e düştü. Ama iki merkez daha kuruluş aşamasında bulunuyor. Yakın zamanda bu sayının 10'a çıkmasını bekliyorum. Bursa, mesleki yeterlilikte iyi noktada" dedi.

MESLEK STANDARDI

Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni, "MYK'nın yetkilendirdiği sınav ve belgelendirme kuruluşları tarafından ulusal yeterliliklere göre yürütülen ölçme-değerlendirme faaliyetleri sonucu başarılı olan bireylere verilen belgeler" olarak tanımlayan Karakök, "4 Nisan 2015 tarihinde TBMM'den geçen kanunla bu belge, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde zorunlu hale getirildi. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), uluslararası kriterlere dayanan ulusal meslek standartları oluşturdu. MYK, 775 mesleğin ulusal standardını hazırladı ve yayınladı. Arkasından buna bağlı olarak sınavlarını yaptığımız meslekleri tanımlayan ulusal yeterlilik sayısı da 425 olarak belirlendi. Yani 425 meslekte sınav yapıp belge verilebilir" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ

MESYEB'in kurulduğu tarihlerde Türkiye'de mesleki yeterlilik yetkisi olan kuruluş sayısının 26 olduğunu belirten Karakök, "Bugün itibariyle Türkiye genelinde 25 ilde 115 tane yetkili kuruluş bulunuyor. Bu kuruluşlarda sınavlar sonrasında alınan mesleki yeterlilik belgesi uluslararası niteliktedir ve yurt dışında geçerlidir. MESYEB, 3 Mayıs 2016'da 64 meslekte aldığı yetkiyle Türkiye'nin en büyük kuruluşu oldu" dedi.

SINAV ÜCRETİ DEVLETTEN

Bursa'da 4 kuruluşun toplam 101 meslekte mesleki yeterlilik verme hakkı olduğunu belirten Karakök, "İstanbul'da 34 firma var. 382 meslekte yeterlilik hakkı var. Bursa'da firma başına 25 meslek düşüyor. Türkiye'de MESYEB gibi bir merkezi olan çok az kuruluş var. MESYEB, bu işi Türkiye'de sürükleyen pozisyonda bulunuyor. 15 Ağustos 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla mesleki yeterlilik belgesi alması zorunlu olan meslek sayısı 161 olarak belirlendi. Aslında çok daha fazla meslek var ama devlet kademe kademe gidiyor. Şuanda devlet, bu 161 meslekte yapılan sınavların ücretlerini işsizlik fonundan karşılıyor. Sınava girip kazananlar, hiçbir masraf yapmadan belgesini alabiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu 161 mesleğin 81'inin tebliğini yayınladı ve zorunlu hale getirildi. Biz, bunun 64 tanesinde yetki sahibiyiz. Bursa'nın en ihtiyacı olan sektörleri seçtik" diye konuştu.

18 BİN KİŞİYE BELGE

Tekstil, asansör, gıda gibi sektörlerde 20'ye yakın meslekte daha yetki almak için çalıştıklarını söyleyen Karakök şöyle konuştu: "6 Mayıs 2016'da yetkiyi aldığımız tarihten bugüne kadar 24 bin 279 kişi belge almak için başvurdu. Bu başvurularda adayın 3 sınav hakkı bulunuyor. 33 bin 444 kişiyi sınava aldık. Şuana kadar 18 bin 514 kişiye mesleki yeterlilik belgesi verdik. Bursa dışında 32 ile hizmet veriyoruz. Sınavlarımızın yaklaşık yüzde 45'i Bursa dışında gerçekleşiyor. Renault, TOFAŞ, BMC, ISUZU gibi kurumsal firmaların personelinin sınavlarını biz yapıyoruz."

KURUMSAL KİMLİK

MESYEB'in zaman içinde önemli bir kurumsal kimliğe kavuştuğunu belirten Karakök, "Biz, uluslararası standartlara uyma noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Hem kendi içimizde hem de firmalarla ilişkilerimizde ekip yaklaşımına önem veriyoruz. MESYEB çalışanlarının da sürekli gelişmesini istiyoruz. Aynı zamanda mesleki geliştirme veri tabanı oluşturuyoruz. BTSO himayesinde çalışıyoruz ama MESYEB olarak her açıdan kendimize yeter hale geldik. Odaya bir yük değiliz. Sistematik bir şekilde çalışıyoruz ve güveni istikrarlı kılmak için özen gösteriyoruz. Bize sınavlarını yaptıran firmaların, 'Biz sizi beğenmedik, biz başka kurumla çalışacağız' dediklerini şuana kadar duymadık" dedi.

ASANSÖRE ÖZEL ÇALIŞMA

Asansörün üzerinde en fazla durulması gereken sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Karakök, "Bir asansörün montajında 13 aşama var. Bu binada bir asansör montajının bütün aşamalarını içeren bir yapı kurduk. Henüz asansör yetkimiz yok ama kendi bütçemizle yatırım yaptığımız bir alan. Burası her üç ayda bir BUTGEM üzerinden asansör teknisyenlerini piyasaya sunan bir merkez olacak. Burada, giyimi, kuşamı, davranışı ile örnek olan ve asansörün dünyadaki standartlarını bilen elemanlar yetiştireceğiz. Her üç ayda bir 30 kişi alacağız. Mart ayından itibaren başlıyoruz. Sınavlarını burada yapıyoruz ama bu alanda yetkimiz olmadığı için Ankara Sanayi Odası'yla yaptığımız protokol kapsamında bunu gerçekleştiriyoruz. Şuana kadar 120'ye yakın kişiye asansör sınavı yaptık. MESYEB olarak biz de bu alanda yetkiyi almak üzereyiz" ifadelerini kullandı.

Sınavlarda başarılı olanların sınav ücretlerinin devlet tarafından karşılandığını hatırlatan Ramazan Karakök, "Devletin verdiği teşvik işi hızlandırdı. Şuanda ücretini yatırıp sınav için gerekli süreci tamamlayıp bekleyen 2 bin 250 kişi var. MESYEB bünyesinde özel eğitimli 100 kişilik bir hoca kadromuz var. Bütün sınavlara onlar giriyor" dedi.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.