Hava Durumu

Başkan Çakmak: ‘Tarımda üretim planlaması şart’

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Fevzi Çakmak YeniDönem Gazetesi’ni ziyaret ederek gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Çakmak, “Tarımda üretim planı oluşturmamız şart. Plansız üretimde pazar alanı kaybediliyor, yeniden kazanmak çok zor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2024 08:54
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2024 08:56
Muhabir: (Serap Genç)
Başkan Çakmak:  ‘Tarımda üretim planlaması şart’

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Fevzi Çakmak YeniDönem Gazetesi’ni ziyaret etti. Bursa ve ülke genelindeki tarımsal üretime dair görüşlerini aktaran Dr. Fevzi Çakmak, üretim planları içerisine Akademik Odaların dahil edilmediğini vurgulayarak, “Tarım paydaşlarını kucaklayıcı bir politika ile hareket edilmeli. Ortak akılla daha sürdürülebilir olacak şekilde çözüm üretilmelidir. Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. Genel Müdürü Sedat Akar ile bir araya gelerek sorunlarımızı kendisine ilettik. Problemlerin kısa sürede çözüme kavuşacağına inanıyorum” dedi.

‘YATIRIM YAPMALIYIZ’

Doğru programlar ile mutlaka başarının elde edileceğinin altını çizen Başkan Çakmak, “Kaybedilmiş topraklar ve çiftçilerimiz var. Hemşerilerimizi tekrardan tarıma kazandırmanın yollarını aramalıyız. Bir de artık gençlerimizi tamamen tarımdan kopma dönemine girdik. Gençler kopup şehirlerde asgari ücretlere mahkum oluyor. Bu doğru bir hamle değil. Geleceğimiz tarıma bağlı. Ne yazık ki  gençlerimiz tarımsal üretime katılmıyor. Türkiye’de sanayinin yüzde 70’inin Marmara’ya yığılmasının bir anlamı yok. Teknoloji üslerinin farklı bölgelere dağılması gerekiyor. Tarıma destek vererek uygun yatırımlar yapmalıyız” diye konuştu. Bursa’da olası bir depreme de dikkat çeken Çakmak, “Bursa’da bir deprem olması durumunda Hatay’dan çok daha ciddi bir kayıp olur. Çünkü Türkiye ekonomisinin büyük kısmı burada dönüyor. Bunun önlemini almak zorundayız” dedi.

‘BİZİM GÖREVİMİZ’

Üretim planlamasının doğru yapılmadığını vurgulayan Çakmak, ”Bu konuda çok fazla adım atıldığını görüyoruz, ama bu yeterli olmuyor. Stratejik anlamda yeni projeler yapılmazsa çiftçiye büyük zarar verecek. Üreticimize kar ettirecek bir sistem kurmak zorundayız. Kayıplarımızın telafisi noktasında çalışmalar yürütmeliyiz. Örneğin, son dönemlerde yapılan yanlış politikalar nedeniyle zeytinyağı ihracatı durma noktasına geldi. 200 bin ton zeytinyağı tüccarın elinde kaldı. Bunu engellemek bizim görevimiz” ifadelerini kullandı.

YANLIŞTAN VAZGEÇİLMELİ’

Mevcut alanlar henüz doldurulmamışken yeni sanayi bölgesi açmanın doğru olmadığını kaydeden Başkan Çakmak, “İnsanlar büyükşehirlere iş, aş için geliyor, kimse keyfinden gelmiyor. Sanayiyi tarımsal verimliliği yüksek olmayan yerlere götürürseniz her şey çözülür. Teknoloji üslerini Bursa gibi büyükşehirlerden Anadolu’ya taşımalıyız. Üretici bir pazarı kaybedince yeniden kazanmak çok zor oluyor. Marmara’yı sanayi bölgesi ilan edecek olursak bölgeyi karanlığa hapsederiz. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmelidir” sözlerini kullandı.

‘İHTİYACA GÖRE FAKÜLTE’

"Türkiye`de gereğinden fazla Ziraat Fakültesi olduğuna dikkat çeken Başkan Çakmak, “Her yıl binlerce ziraat mühendisi mezun oluyor. Bu arkadaşlarımız iş bulabilmek için var olan mesleğini yapmak yerine mesleğiyle alâkası olmayan işlerde çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyor. Bu şekilde çalışma, onların zamanını boşuna harcaması anlamına geliyor. Ülkenin ziraat mühendisi yetiştireceğim diye gidip `pazarlamacı olacağım` diyen birine yaptığı emeğe ve maddi harcamalara yazık. Bunların kurgulanarak ülkenin ihtiyacı oranında her meslekte fakülte bırakılması lazım. Her bölge için birer, ikişer ziraat fakültesinin kurgulanması lazım. O bölgenin ihtiyacı doğrultusunda eğitim verilmesi daha doğru olur.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: (Serap Genç)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.