MHP 2019'da cumhurbaşkanı adayı çıkaracak mı? Bahçeli açıkladı...

Basın mensupları ile bir araya gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli önemli açıklamalarda bulundu. İttifak tartışmalarıyla ilgili, henüz bir görüşme olmadığını ifade eden Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP'nin aday çıkarıp çıkarmayacağına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, medyanın Ankara temsilcileriyle sohbet toplantısında konuşuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İttifak görüşmesi liderler arasında yapılmalıdır" sözleri ile ilgili konuşan Bahçeli, "Şu ana kadar görüşmedik ama arzu ediliyorsa bir görüşme talebi olduğu takdirde görüşülür. 7 Ağustos'ta başlatılan bir ruha MHP sadıktır" ifadesini kullandı.

"2018 yılı siyasi olarak çok hareketli olacaktır" diyen Bahçeli şöyle devam etti: "TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin kurultay süreci bu yıl içinde yaşanacak. Belki de 2018 yılının yarısına kadar siyasi partiler büyük kurultaylarını tamamlayacaklardır. Büyük kurultaylarını tamamlamış olan partiler önemli hedefler ortaya koyacaktır. Türkiye'yi ve dünyayı yorumlamanın gayreti içerisinde olacaklardır. Türkiye'nin siyasi gündemi olan 3 konu üzerinde faaliyetlerini sürdüreceklerdir. Yerel yönetimler seçimi bir tanesi... Bugünkü takvime baktığımızda bunun günü 30 Mart 2019'dur. Diğer ise Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleridir. Bunun da tarihi 3 Kasım 2019'dur."

İTTİFAK TARTIŞMALARI

Erdoğan'la ittifak ve siyasetin geleceği konusunda herhangi bir görüşmelerinin olmadığını belirten Bahçeli, "Görüşme olmadı fakat tartışılan konular sayın Cumhurbaşkanı'nın ve bizim gündemimize düşmektedir. İleriki günlerde, bir görüşme talebi olduğu takdirde görüşülür. Olmadığı takdirde biz görüşlerimizi tekrarlayarak kendi sorumluluğumuzu yerine getirme gayreti içinde olabiliriz" dedi.

İTTİFAK YASAL OLMALIDIR!

Bahçeli konuşmalarını şöyle sürdürdü: "91 yılında Refah Partisi, MHP ve Islahatçı Demokrasi Partisi (IDP) bir araya gelerek bir ittifak oluşturmuşlardır. Bu ittifak yasal olarak oluşamamıştır. Bu ittifak 62 vekil ile Meclis'te temsil edilmiştir. Sonuç itibarıyla seçimden Refah Partisi adıyla girildiği için seçim sonuçları Refah Partisi adına yazılmıştır. Hazine yardımından da mahrum kalmışlardır. Siyasi bilimlerin analizlerinde de MHP ve IDP hiç konu edilmeden Refah Partisi oyları üzerinden siyasi yorumlar ve siyasetin geleceğini belirleme gayreti içine girmişlerdir. Bu tecrübeyi yaşayan biri olarak siyasi yapının normalleşmesi açısından bir deneyimi yaşamış bir kişi olarak özellikle önümüzdeki yılları da göz önüne aldığımız takdirde MHP bir ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. MHP bir ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. Bugünkü imkanı nedir? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulamaya geçeceği süreç içinde uyum yasalarından seçim ve siyasi partiler gibi kanunlar olacaksa o zamana siyasi partilere ittifak yapma imkanı, seçim sistemine de maddelerin konulması gerekmektedir. MHP çok pratik bir çözüm olarak üzerinde tartışılması mümkün olabilecek bir yaklaşımı ortaya koymuştur. Partilerin siyasi kimliği ortadan kalkmadan seçim haklarını kaybetmeden ittifak olmalıdır.

YÜZDE 10 BARAJI AĞIRDIR

Geçmişte bir cümle sarf etmişizdir ve hala doğru bir cümledir. Yüzde 10 barajı ağır bir barajdır. Bu ifadeyi kullandığımız zaman basında yer alır almaz televizyonda daimi personel halinde gelmiş yorumcular, 'MHP barajı aşamama endişesine sahiptir. Onun için yüzde 10 ağır' demektedirler. Sanki 15 günlük parti barajı aşıyor, muhtemelen olabilecek siyasi oluşumlar barajı aşabilecek ama MHP aşamayacak gibi ters bir yorum içerisine giriyor. Bu haksızlıktır. MHP'nin baraj diye bir sorunu yoktur. Türkiye'nin içine düştüğü durumları dikkate alan yorumlar yaptığınızda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulama sürecine girdiğimizde uyum yasaları da gündeme gelecekse MHP diyor ki, bugün veya yarın, bazı gelişmeleri de göz önüne alarak siyasi partiler ve seçim kanununda "Acaba bir 'ittifak' kavramı yer alabilir mi, nasıl olabilir?" sorusunu soruyor, tartışılmasını öneriyor.

C'NİN SIRRI NEDİR?

Buyurun Meclis'te bir ittifakın nasıl yapılabileceğine dair yasal ve ahlaki durumunu ortaya koyalım. A Partisi seçime girecek, B Partisi seçime girecek, C Partisi seçime girecek. Diğer partilerden de varsa alfabe 29 istediğinizi koyabilirsiniz. A Partisi seçime girecekse, MHP, C Partisi'ni ittifak olarak takdim ediyor. A ve B partisi bir tarafta, bir tarafta da C ittifakı var. C ittifakının altında ittifakı oluşturan hangi parti var ise, bu E ve F Partisi olabilir. O zaman ittifak E ve F Partisi olarak gerçekleşecektir. Bahçeli olarak sandığa gittiğimde önce MHP'ye oyumu vereceğim, sonra da C ittifakına oyumu vereceğim. İki partinin aldığı oylar belli olacak ama ikisi ile beraber ittifakın oyu da belli olacak. Bu temsilde adalete bir kapı açmak demektir.  C'nin sırrı Cumhurbaşkanı seçimidir.  Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi vardır.  Cumhuriyet tarihinin 3. evresi oluşmuştur."