Dünyada görülme sıklığı azalan ancak bazı artış gösteren HIV/AIDS virüsünün oranlarının düşürülmesi için Türkiye liderliğinde bölgesel iş birliği plartformu düzenlenecek. Rusya, Belarus, Ukrayna, Türk Cumhuriyetleri, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi çeşitli nedenlerle hastaneye başvurunun az, toplumsal farkındalığın düşük olduğu ülkelerde, HIV/AIDS oranlarının düşürülebilmesi ve bilgi düzeyinin artırılabilmesi amacıyla, uluslararası katılımlı araştırmalar yürütülecek.
RAKAMLAR KORKUNÇ DÜZEYDE
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, HIV'in çok çabuk mutasyona uğrayan bir virüs olduğunu söyledi. Ünal, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) son verilerine göre bugüne kadar 70 milyondan fazla kişinin bu hastalığa yakalandığını, 35 milyon kişinin hastalığa bağlı yaşamını yitirdiğini ve 35 milyon kişinin de hastalıkla yaşadığını anlattı.
BÖLGEDE ARTIŞ VAR
DSÖ'nün Kuzey Amerika, Avrupa, Afrika, Uzak Doğu, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da hastalık görülme sıklığına ilişkin inceleme yaptığını aktaran Ünal, farkındalık düzeyinin artmasıyla, yeni HIV/AIDS sıklığında genel anlamda bir azalmanın söz konusu olduğunu aktardı. Prof. Dr. Ünal, "Verilere göre, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Rusya, Belarus, Ukrayna, Türk Cumhuriyetleri, Suudi Arabistan, BAE gibi Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış olduğu belirlendi" dedi.
YILDA 2 BİN VAKA
Haziran 2017 itibarıyla Türkiye'de bugüne kadar 16 bin 500 kişinin bu virüse yakalandığını aktaran Prof. Dr. Ünal, "Türkiye'de bir yılda yaklaşık 2 bin yeni vaka görülüyor. Son rakamlara bakıldığında, son 10 yıldır Türkiye'de vaka sayısında diğer yıllara oranla dört kat artış var. Bu nedenle Türkiye, HIV/AIDS sıklığında hızla artış yaşanan ülkeler arasında yer alıyor" diye konuştu.