Tansiyonla dost besinler

Doğal kaynaklardan, özellikle bitki kaynaklarından gelen yeni ilaçların araştırılmasına yönelik ilgi son yirmi yılda küresel bir dikkat kazandı. Bunun yanında diyet yoluyla alınan besinlerin birçok hastalığın tedavisinde ilk izlenen yol olması gerekliliği bilinci giderek artmaktadır. Bunun en önemli iki sebebi yan etkilerin olmaması veya daha az olması ve bunun yanında da doğal kaynaklarla tedavi isteğidir.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Herhangi bir besine veya içeceğe mucize gözüyle bakmadan önce kendi kişisel özelliklerinizi iyi bilmeniz gerekir. Çünkü ilaçlar, besinler ve bitkisel ürünler arasında etkileşimler oluşabilir.  Unutmayalım ki ilaçla zehri ayıran tek şey dozudur. Beslenme tedavisinde kendisini uzman olarak tanıtan insanlarla, bu işin disiplinli bir şekilde eğitimini almış olanları iyi ayırt edip doktor diyetisyen iş birliğini benimsemek ve tedaviye mutlaka bu şekilde devam etmek hayati önem taşımaktadır.

Bu yazımızda hipertansiyonu düşürdüğü belirlenmiş ve beslenme tedavisine ekstra katkıda bulunabilecek besinleri sizlerle paylaşacağız, bilinmelidir ki tek başına mucize besin yoktur, edinilmiş iyi yaşam alışkanlıkları ve diyet tedavisiyle birlikte bu spesifik besinler doğru dozda ve şekilde tüketildiğinde bize fayda sağlayacaktır.

DOMATES

Domates özünden alınan doğal antioksidanların 1. derece hipertansiyonlu hastalarda kan basıncını düşürdüğü yapılan çalışmalarca görülmüştür.

Domates, serbest radikalleri aktive eden ve aterosklerozun (damar sertliği) ilerlemesini yavaşlatan en etkili antioksidanlar olarak bilinen likopen, beta karoten ve E vitamini gibi çok önemli karotenoidler içerir.

Antihipertansif veya lipid düşürücü ilaç tedavisi almayan 31 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada; 8 haftalık bir tedavi periyodunda antioksidan bakımından zengin domates özütü ile beslenmeyle 1. derece hipertansiyonun düştüğü belirlenmiştir.

KEREVİZ

Çin Halk Cumhuriyeti'nde yapılan bir çalışmada 16 hastanın 14'ünde kerevizin hipertansiyonu azaltmada yararlı olduğu görüldü. Kereviz suyu eşit miktarda bal ile karıştırılarak yaklaşık 8 gram alındığında birkaç haftada sistolik ve diyastolik kan basıncını azalttığı anlaşılmış ve yüksek kan basıncı için güvenli ve etkili bir tedavi alternatifi olarak kullanılabilir olduğu kanısına varılmıştır. Taze kereviz suyu sirke ile karıştırılarak hipertansiyonla ilişkili baş dönmesi, baş ağrısı ve omuz ağrısı giderilebilir. Hamilelik ve menopoz ile ilişkili hipertansiyon tedavisinde de uygulanabilmektedir.

HAVUÇ

Geleneksel tıpta hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılan havuç bilimsel araştırmaların da konusu olmuştur. Havuç içeriğinden izole edilmiş özüt farelerde damar yoluyla uygulanmış ve sonucunda arteryel kan basıncında düşüşe sebep olmuştur. Yapılan çalışmalarla havucun hipertansiyon tedavisinde kullanılmasının uygun olacağı görülmektedir.

KETEN TOHUMU

Keten tohumu ve yağı, kalp hastalıkları, inflamatuvar bağırsak hastalığı, artrit ve diğer sağlık sorunları için yararlı olduğu görülen temel bir yağ asidi olan a-linolenik asit bakımından zengindir.

a-linolenik asit, omega-3 yağ asitlerinden biridir. Birçok çalışma, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin diyetlerin, hipertansiyonlu insanlarda kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü göstermektedir. Günlük 15 ile 50 gram arası tohumluk keten tohumu tüketimi, kötü kolesterolü ve kalp hastalıkları riskini azaltırken dokularda da iltihaplanmanın önüne geçmektedir.

Öğütüldükten sonra 24 saat içinde tüketilmeyen keten tohumları toksik etki gösterir ve vücuda zarar verir. Bu sebeple piyasadaki hazır öğütülmüş keten tohumu ürünlerinin kullanılmaması önerilir. Keten tohumu uygun bir şekilde evde öğütülmelidir.

TURP

 Turpun bilinen birçok faydalı etkisi ile birlikte tansiyon üzerine de olumlu etkisinin olduğu eskiden beri bilinmekle birlikte fareler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarla da bu bilgi desteklenmiş ve kalp uyarıcı etkisi de açığa çıkarılmıştır.

SUSAM YAĞI

Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda susamın kan basıncını düşürmede etkili olduğu bulunmuştur. Sesamin ve sesaminol, susam yağının temel fenolik bileşenleri tansiyon düşürücü etkidedir. Hipertansif hastalarda yapılan bir araştırma, susam yağı tüketiminin oksidatif stresini önemli ölçüde azalttığını ve aynı zamanda enzim aktivitelerini artırdığını göstermektedir. Bu sonuçlar, susam yağı tüketiminin insanlardaki antioksidan savunma sistemini geliştirmesine yardımcı olabileceği hipotezini de desteklemektedir.

KAKAO

Kakao flavonoid bileşenlerce zengindir, kardiyovasküler hastalığın önlenmesi için kullanılır. Çikolata içerisindeki flavonoidler, nitrik oksit oluşumunu uyararak damar sağlığını olumlu yönde etkiler.

Bunların dışında herkesin bildiği sarımsak, zencefil, limon gibi gıdaların da tansiyon üzerinde olumlu etkileri hepimizce malumdur.