Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, metabolizmayı hızlandıran tüyoları paylaştı...
Sabah uyanınca 1 yemek kaşığı organik elma sirkesi ile birlikte bol su tüketin. Vücudu arındırmak ve uyandırmak için bu detay çok önemli.
Kahvaltı:
-3 adet yulaflı poğaça -1 kupa moringalı yeşil çay
Öğle:
-Sınırsız sebze çorbası -Bol limonlu salata (1 tatlı kaşığı keten tohumu, 1 yemek kaşığı organik elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı yağ ile hazırlayın.) Özellikle maydanoz ile dereotu kullanarak mevsim yeşilliklerinden istediklerinizi ekleyebilirsiniz.
Ara öğün:
-1 dilim ananas (Üzerine 1 çay kaşığı toz tarçın, 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi serpin.) -1 çay bardağı sade kefir
Akşam:
-30 gr kıyma ile lahana yemeği -3 yemek kaşığı yoğurt (1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı zencefil, 1 tatlı kaşığı zerdeçal ve karabiber, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ekleyin.)
İkinci alternatif olarak:
-6 yemek kaşığı yeşil mercimek yemeği -1 su bardağı dereotlu kefir (1 avuç dereotu ekleyin.) -Bol limonlu salata (Yağsız, tuzsuz mevsim yeşillikleri ile hazırlayın.)
Ara öğün:
1 çay bardağı sade kefirin içine 1 tatlı kaşığı zencefil, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı zeytinyağı katıp öyle tüketin. -Gün içerisinde 2-2,5 lt su tüketmeyi unutmayın. -Emziriyorsanız veya kronik bir rahatsızlığınız varsa uygulamayın.
Yulaflı poğaça tarifi
-2.5 su bardağı yulaf ezmesi -10 adet yeşil zeytin -2 adet yumurta -1 kase yoğurt -1 kase lor peynir -Maydanoz-dereotu -1 tatlı kaşığı pul biber, karabiber ve az miktarda tuz Hepsini karıştırın ve toplar halinde şekil verip 180 derecede 30-40 dk pişirin.
Sebze çorbası
-1 su bardağı kırmızı mercimek -1 çay bardağı yeşil mercimek -1 adet soğan -3 dal pırasa -Yarım demet ıspanak veya pazı -1 dilim bal kabağı -1 yemek kaşığı zeytinyağı -Kimyon Sebzeleri ince ince doğrayın, mercimekleri yıkayın ve hepsini birlikte tencereye koyun. Alabildiği kadar su ekleyin ve pişirin. Zeytinyağı ve kimyonunu ekleyerek servis yapın.
Hürriyet gazetesi Yazarı İç Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Osman Müftüoğlu da metabolizma ile ilgili merak edilen soruları kaleme aldığı köşe yazısında şöyle cevaplandırdı: Protein içeriği zengin beslenme metabolizma hızını artırır mı?
Vücudumuz proteinlerin sindirimi için daha fazla enerji harcar.
Günde ortalama 1200 kaloriden az alındığında metabolizma hızınız yavaşlamaya mı başlar?
Düşük enerji almak da öğünlerin arasını çok açıp atlamak da metabolizmayı yavaşlatan davranışlardır.
Cins, yaş, kalıtım, yaşam biçimi (beslenme alışkanlıkları, aktivite) de metabolizmaya tesir eder mi?
Yaşlar ilerledikçe metabolizma yavaşlar. Her 10 yılda yüzde 3 oranında azalma olur.
Diyetisyen Nurdan Çeliktaş da metabolizma hızlandırıcı etkiye sahip bazı besinler ile ilgili açıklamalarda bulundu: Acı biber metabolizmayı hızlandırır mı?
Acı biberde bulunan capsaicin metabolizmayı hızlandıran besinler arasında ilk sırada yer alır. Yemeklerinizde kırmızı pul biber, acı karabiber, taze yeşil sivri biber kullanarak gün içinde harcadığınız enerji miktarını artırmanız mümkün. Acı biber dışında kekik, kişniş ve tarçında bir miktar capcaicin içeriyor.
Yeşil çay metabolizmayı ne kadar hızlandırır?
Vücut sıcaklığını yükselterek metabolizmayı hızlandıran "fenol" adında bileşikler içerir. Taze yeşil çay demleyerek sıcak veya soğuk olarak içebilirsiniz. Kafein içeren kahve ve normal çay gibi diğer içecekler de metabolizmayı hızlandırmak için tüketilebilir.
Metabolizma hızını artırmak için başka neler yapılabilir?
-Kalsiyum tüketiminizi artırın. Az yağlı süt ve ürünlerine gün içerisinde mutlaka 1-2 su bardağı yer vermeye çalışın. -Yemeklerinizi baharatlandırın. Özellikle mideniz ve bağırsaklarınız için bir sakıncası yoksa acı biber, zencefil ve tarçın kullanabilirsiniz. -Kafeinden faydalanın.Tercihinize göre günde 1-2 fincan kahve, siyah çay ve yeşil çay tüketmeye çalışın.
Kaynak: Milliyet