-Rumeysa Yahyaoğlu-
Baskı altında hissettiğimiz bir iş yaparken yoğunluğu az olan uzun vadeli stres, yeme davranışını farklı şekillerde etkileyebilir. Pek çok insan stres altındayken daha fazla yerken, yaklaşık yüzde otuzunun normalden az yediği gözlemlenmiştir.
Strese bağlı düzensiz beslenmeyi kontrol edebilmek için yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı düşünceler, duygular ve duyumsal deneyimlerin farkındalığını arttırmak çok önemlidir. Farkındalığı artmış insanların öğrenilmiş bazı olumsuz beslenme davranışlarından daha kolay vazgeçtiği, yeni ve doğru beslenme alışkanlıkları kazanmakta daha az zorlandığı görülmüştür.
Düzenli, kaliteli uyku uyumak, dengeli öğünler yapmak, su tüketimini uygun miktarda arttırmak ve biraz da gülümsemek stresi kontrol altında tutmak için güzel bir adım olacaktır. Sizlerle içeriğindeki etkin maddelerle vücuda mutluluk veren, stresi azaltan bazı sağlıklı besinleri paylaşacağım.
ÇİKOLATA
Yapılan birçok bağımsız araştırma çikolatanın ham maddesi olan kakaonun kan basıncını, kolesterolü düşürdüğünü, kalp-damar sağlığını koruyucu etkide olduğunu göstermektedir. Bu faydalardan en iyi şekilde yararlanmak için yüzde 70-80 kakaolu bitter çikolata tercih edilmelidir. Günde 2 kare bitter çikolata tüketilebilir.
BALIK
Omega-3 kaynağından oldukça zengin olan balık, hafızayı güçlendirir, öğrenmeyi ve konsantrasyonu artırır, stres azaltıcı etki gösterir. Haftada 2 kez balık tüketilmelidir.
MAGNEZYUM
Sinir sisteminin sakinleşmesini sağladığı için anti stres minerali olarak da anılan magnezyum mutluluk hormonu salınımını artırmaktadır. Badem, kaju fıstığı, kabak çekirdeği, ceviz, fındık, incir, hurma, ıspanak iyi birer magnezyum kaynağıdır.
SARIMSAK
Stres aynı zamanda bağışıklık sistemini zayıflatır. Sarımsakta antibiyotik, antimikotik ve antiviral etki gösteren bileşikler bulunmaktadır. Zayıflayan bağışıklıktan hastalıkları korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için her gün 1 diş ezilmiş sarımsak tüketmek uygun olacaktır.
PAPATYA
Yapılan bir araştırmada papatya takviyesi yapılan anksiyete bozuğu olan 57 kişide, papatyanın anksiyete belirtilerinde belirgin bir düşüşe sebep olduğunu belirlendi. Uykudan 1 saat önce içilen 1 kupa papatya çayı uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır.
MUZ
Muzda bulunan triptofan kullanılarak kişiye rahatlık ve mutluluk veren serotonin hormonu oluşturulur. Potasyum içeriği yüksek bu meyvenin öğrenme kabiliyetini desteklediği, zindelik verdiği tespit edilmiştir. Strese bağlı mide ekşimesi problemi için muzun antiasit etkisinden yararlanılabilir.
YOĞURT VE TURŞU
Stresli dönemlerde bağırsaklardaki probiyotik bakterilerinin sayısı azalmaktadır. Bu durum hem sindirim problemlerine zemin hazırlamakta hem de kaygı durumunu artırabilmektedir. Yoğurt ve turşuda bulunan probiyotiklerle yapılan bir çalışmayla bu besinlerin kaygı durumunu azalttığı belirlenmiştir. Yoğurt ve turşunun bu özelliğinden iyi faydalanabilmek için doğal yollarla fermente edilmiş olması gerekmektedir.
MELİSA
Özellikle mevsim geçişleriyle birlikte gelen yorgunluk ve uyku problemleri için etkili olan melisa çayı kaygıyı azaltır, doğal bir sakinleştiricidir. Hazmı kolaylaştırır ve antioksidan etkisi ile bağışıklığı güçlendirir.