Onuralp ÖZALP
Metin Arslan, 1974 yılında Artvin'de doğdu. Bir buçuk yaşındayken geldiği Bursa'yı memleketi olarak kabul etti. Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olan Arslan, aynı üniversitenin İşletme bölümünde yüksek lisans yaptı. 12 yıldır MedicalPark bünyesinde çeşitli görevler üstlenen Arslan, 6 yıl boyunca grubun İstanbul hastanelerinde genel müdürlük görevini sürdürdü. 2017 yılının şubat ayından bu yana VM Medical Park Bursa Hastanesi'nde 'Genel Müdür' sıfatıyla görev yapan Metin Arslan, "Hayatımın en güzel günlerini geçirdiğim ve aşık olduğum şehre geri dönerek hemşehrilerime en güzel hizmeti sunmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.
Sayın Metin Arslan, MedicalPark Bursa Hastanesi yaklaşık bir yıl önce VM MedicalPark adı ile yeni binasına taşındı. 'VM' logosu ile birlikte yeni binanızda neler değişti?
Yeni binamızla sadece fiziksel bir büyüme ve fiziksel bir değişim yaşamadık. 18 bin metrekare olan dikey bir yapıdan, 50 bin metrekare olan ve tamamen hastane olarak projelendirilmiş yatay bir yapıda hizmet vermekteyiz. Yeni binamız tamamen hastane olarak planlanıp inşa edildiği için daha iyi organize olabiliyoruz. Bu da beraberinde daha koordineli hizmet sunumunu mümkün kılıyor. Ayrıca fiziki yapının bu güçlü desteği yanında, uzman hekim kadromuzu üniversite öğretim görevlilerinden oluşan akademik hekim kadromuzla taçlandırmış durumdayız. Ayrıca bu olumlu sürecin bir parçası olan 'multidisipliner' tedavi yaklaşımı ve bireyselleştirilmiş tıbbi uygulamalar, yaşadığımız olumlu gelişmelerdendir. VM (Sağlığa değer katan hizmet) anlayışımızla her alanda değişim ve gelişim içerisindeyiz. Uzman ve akademik hekim kadromuzu, güçlü medikal altyapımızı tamamen misafir memnuniyeti üzerine kurgulanmış otelcilik anlayışı ile harmanladık. Hedefimiz hem bedenen sağlıklı, hem ruhen mutlu sonuçlar görmek. MLP Care Sağlık Grubu 3 ayrı markamızla hastanecilik sektöründe hizmet veriyoruz. Bunlar sırasıyla; MedicalPark, Liv Hospital ve VM MedicalPark. Bursa hastanesi daha önce 'MedicalPark' markasıyla hizmetteydi. Şimdi ise 'VM' markamızla Bursalılara en iyi hizmeti sunmak için sürekli çalışıyoruz.
Sözünü ettiğiniz 3 marka arasında kalite açısından ne gibi farklar bulunuyor?
Tüm markalarımızla hasta odaklı bir yaklaşımla sağlıkta mükemmeliyeti ve hasta memnuniyetini hedefliyoruz. 17 şehirde 29 hastanemiz bulunuyor. Bugün hangisine giderseniz gidin, alacağınız sağlık hizmeti üst düzeyde olacaktır. Biz bu marka farklılaşmalarını, verdiğimiz sağlık hizmetine göre değil, otelcilik hizmetine göre belirledik.
Yaklaşık 1 yıldır VM MedicalPark markası altında hizmet veriyorsunuz. Sizce Bursalılar bu değişimin farkında mı, yeni konseptli VM MedicalPark'a olan ilgi nasıl?
Biz 12 yıl önce Fomara'da hastanemizi ilk açtığımızda 'Herkes İçin Sağlık' sloganıyla yola çıkmıştık. Aradan geçen bunca zamana karşın anlayışımız hâlâ aynı. Herkesin sağlığa ihtiyacı var. Hekimlerimizin kalitesi ile hem Bursa'da hem de diğer illerde zaten iddiamızı sürdürüyoruz. Biz parası olanın daha iyi hizmet alması gerektiği anlayışını reddediyoruz. Parası daha çok olan, daha az olandan daha iyi hizmet almamalı. Bu anlayış bizim var oluşumuza ters. Sağlıkta herkes aynı hizmeti alacak fakat az önce de belirttiğim gibi otelcilik konusunda biraz daha farklılaşıyoruz. Örnek veriyorum, hastanemize geldiğinde arabasını teslim ettiği valeden tutun da kalacağı odaya kadar her türlü özel hizmet isteyen vatandaşımızla, dolmuşla buraya gelerek tedavi olan vatandaşımız aynı doktorlar tarafından aynı kalitede sağlık hizmeti alır.
MLP Care, Bursa'ya yeni yatırımlar yapacak mı?
Son yıllarda özellikle şehrin batı kıyısındaki hastalarımızdan bize oldukça fazla talep geliyor. Fakat biz Bursa'nın tam merkezindeyiz. Başka bir tabirle tam kalbindeyiz. 'Herkes İçin Sağlık' sloganımıza uygun bir lokasyondayız. Yani hastanemizi şehrin batı kıyısına kursaydık, doğu kıyısındaki hastalarımız bize ulaşmakta güçlük çekebilirdi. Aynı şekilde doğu yakasına kursaydık da bu sefer batı kıyısından gelenler güçlük çekebilirdi. Bu yüzden Bursa'nın tam merkezindeyiz. Ama kendimizi tamamen de kapatmadık tabii ki. Yatırım fırsatlarını kolluyoruz. Eğer batı tarafında bizim markamıza uygun, bize yakışır ve standartlarımıza uygun bir hastane fırsatı doğarsa mutlaka değerlendiririz. Biz aynı zamanda Güney Marmara'nın tamamına hitap eden bir hastaneyiz. Çevre şehirlerden gelen hastalarımız için de en uygun lokasyonu düşünmek zorundayız.
Türkiye genelinde değerlendirildiğinde yatırımlar devam edecek mi, daha çok nerelere yoğunlaşmayı planlıyorsunuz?
Öncelikle bu soru için çok teşekkür ederim. Bu bizim önem verdiğimiz ve değerli bulduğumuz bir soru. Her fırsatta tekrarladığımız gibi 'Herkes İçin Sağlık' sloganı sadece Bursa'da geçerli değil, bunu vatan toprağı dediğimiz Türk Bayrağı'nın dalgalandığı her yerde uygulamaya çalışıyoruz. Türkiye'de 510 özel hastane var, bunun 350 tanesi İstanbul'da bulunuyor. Bizim de şu anda sadece İstanbul il sınırları içerisinde 6 hastanemiz var. İzmir'de, Ankara'da, Kocaeli'nde, Antalya'da hastanelerimiz var. Ancak biz sadece soysoekonomik düzeyi yüksek olan şehirlerde değil, ekonomik açıdan diğerlerine göre nispeten biraz daha düşük bölgelerde de hastaneler açıyoruz. Batman, Trabzon, Ereğli, Elazığ bu şehirlerden birkaçı. Yakında İstanbul Pendik'te VM markasıyla güzel bir hastanemiz daha açılacak. Son olarak da Mersin'de çok güzel bir hastanemizin açılışını yapmak için hazırlanıyoruz. VM Medical Park Pendik Hastanesi'nin artı bir avantajı daha olacak. 60 bin metrekarelik dev bir sağlık kompleksi niteliğini taşıyacak. 25 yıllık tecrübemizin sentezlendiği ve yeni nesilleri yetiştirebileceğimiz altyapı ve doktor kadrosunu da oluşturduk. 2018'in ilk çeyreğinde iki hastanemizin açılışını da yapmayı planlıyoruz.
İlerleyen dönemlerde Bursa'da da bir üniversite hastanesi olabilir mi?
Şu anda zaten Bursa'da yapılmış en büyük yatırımlardan biri olarak VM MedicalPark Bursa Hastanesi'ni gösterebiliriz. Bu bizim birinci fazımızdı. Şimdi ikinci faza geçmek istiyoruz. Bu da bilimsel düzeyi yüksek, bir üniversite hastanesi hedefine ulaşmak. Sağlıkta bilim üreten, sağlık personeli yetiştiren bir kurum olacağız. Tüm hazırlıklarımız da bu yönde devam ediyor. Akademik kadromuz buna çok uygun. Hatta iddia ediyoruz ki her düzeydeki akademik kadromuz Türkiye'nin birçok tıp fakültesindeki kadrodan daha iyi durumda. Sadece yasal düzenlemelerin olmasını bekliyoruz. Bu düzenlemeler yapıldıktan sonra çok rahatlıkla Türkiye'ye değer katacak sağlık kadrosunu yetiştireceğimize eminiz.
Özel sağlık sektörü açısından en acil çözülmesi gereken sorunlar sizce nelerdir?
Ülkemizde birçok sektörün sıkıntıları var. Sağlık sektörü de bunlardan biri... Biz meselelerimizi değerlendirirken bardağın hem dolu tarafından hem de boş tarafından bakmaya çalışıyoruz. Bardağın dolu tarafından baktığımızda; 'Türkiye'nin sosyal devlet anlayışıyla hareket ettiğini ve bunun gerekliliklerini yerine getirdiğini söyleyebiliriz. Örneğin; her Türk vatandaşı devletin koruması altında ve sağlık güvencesi şemsiyesine sahiptir. Bu tabii ki vatandaşlarımız için çok önemli bir uygulama, dünyada bunu uygulayan sayılı devletlerden biri de biziz. Ama bir de bardağın boş tarafı var ki yıllardır çare bulunamayan sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet. Sağlık çalışanları gerçekten özverili olarak insanların hayatlarını kurtarmak için çalışıyor. İşi gerçekten çok stresli ve baskı altındayken aynı zamanda bir de vatandaşlar tarafından şiddete uğraması hiç kabul edilebilir şeyler değil. Özel hastanelerde bu durum devlet hastanelerine göre az yaşansa da sağlık sektörünün en önemli sorunu olarak bunun görülüp bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyorum.
Başbakan Yardımcısı Sayın Recep Akdağ'ın 'Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarına güncelleme yapılacaktır' açıklamasını nasıl değerlendiriliyorsunuz?
Sektörün böyle bir beklentisi vardı zaten. Yani 13 yıldır güncellenmeyen bir fiyat listesi var. Devlete yük olmadan adil bir dağılımı öngörüyoruz. Yani, bugün devletin 10 yataklı eski bir hastaneye ödediği fiyatla bizim gibi 250 yataklı son model cihazların bulunduğu hastaneye ödediği SUT fiyatları arasında bir farklılık olmasını isteriz. SUT fiyatlarının da hastanenin büyüklüğüne, teknik donanımına ve kalitesine göre belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Nitelikli iş yapan hastanelerin biraz daha farklı tutularak konvansiyonel işlere ödeme yapılabilir.
Özel hastanelere verilen katkı paylarının çok yüksek olduğunu düşünüyor musunuz?
Ben liberal ekonomiye inanan biriyim. Piyasada bir şekilde bir denge olduğuna ve kurulduğuna inanıyorum. Hiç fark ücreti ödemeden hizmet veren hastaneler olduğu gibi nispeten fark ücreti ile hizmet veren hastaneler de var. Fakat burada dengeyi çok iyi korumak gerekiyor. Vatandaş aldığı hizmete karşılık ödediği miktarı çok fahiş buluyorsa burada bir sıkıntı vardır. Devletin özel hastanelere verdiği bir sınır vardır. Ödenen SUT ücretinin en fazla 2 katını fark ücreti olarak alabilirsiniz. Bu yüzden vatandaşlarımız piyasayı ve aldığı hizmeti çok iyi araştırarak ona göre bir karar veriyor. Devletimiz de bu konuda düzenleyici konumunda duruyor.
Özel sektör ile devlet arasında ilişkiye değinmişken sormak istediğimiz önemli bir konu daha var. SGK'dan alacaklarınızı zamanında tahsil edebiliyor musunuz veya faturalandırma konusunda herhangi bir sorun yaşıyor musunuz?
Açık konuşmak gerekirse devlet bu konuda çok başarılı. Alacaklarımızı tam zamanında alıyor ve faturalandırma konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Özel sigorta şirketlerinden bile daha iyi durumdalar. Zaten 13 yıldır SUT fiyatlarında güncelleme yapılmamasına rağmen bu sistemin devam etmesindeki en önemli faktör de bu. Faturalandırma konusuna gelirsek, devlet mekanizmaları şu anda çok güzel bir şekilde işliyor, standartlar oturdu. Hem online hem de örnekleme yöntemiyle denetimler yapılıyor.
Son olarak Bursa'da 'Kente Değer Katan Hastane' ödülünü aldınız, bununla ilgili duygularınızı öğrenebilir miyiz?
Evet, interaktif pazarlama zirvesiyle bize verilen, çok önemsediğimiz ve gurur duyduğumuz bir ödül. Bursa'mızın kanaat önderlerinin teveccühü... Biz Bursa'da gerçekten aşkla hizmet veriyoruz. Bursa'yı seviyoruz, Bursa halkının da bizi sevdiğine inanıyoruz. Bu ödülle bizden beklentinin daha da arttığının farkındayız. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve Bursa'ya her zamankinden daha fazla değer katacağımızı düşünüyoruz.
Keyifli sohbetiniz ve bize ayırdığınız zaman için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Ben de sizlere çok teşekkür ederim. Son olarak her zaman vurguladığımız gibi bizim amacımız ve sloganımız 'HERKES İÇİN SAĞLIK.' Bu doğrultuda çalışmaya ve Bursalılara hizmet vermeye devam edeceğiz...