Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin bu yılki jüri başkanı Zuhal Olcay

Bu yıl 22-28 Kasım tarihleri arasında 9'uncusu düzenlenecek olan Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin jüri başkanlığını Zuhal Olcay üstlenecek.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından, 2011 yılında "Herkes İçin Adalet" düşüncesiyle hayata geçirilen festivalin bu yılki Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanlığı oyuncu ve müzisyen Zuhal Olcay yapacak.

Bu yıl hem hukuk hem de farklı bilim dallarının perspektifinden akademik programda ele alınacak olan "Sanal Dünyada Adalet" temasını benimseyen festivalde ulusal ve uluslararası filmler yarışacak.

"Sanal Dünyada Adalet" teması şöyle tanımlanıyor:

"İnternetin hayatımıza girmesi ile ortaya çıkan sanal dünya; ekonomik, sosyal ve kültürel yaşam üzerinde doğrudan etki eden bir hal almıştır. Sanal dünyanın insan yaşamını kolaylaştıran niteliğinin yanında suçların işlenmesinde kullanılması da ciddi boyutlara ulaşmıştır.

"Bu nedenle bilişim imkânlarından faydalanma konusunda bireylere hukuk güvencesinin sağlanması ile birlikte sunulan imkânların kötüye kullanılmasının önlenmesi de önem taşımaktadır."

Öte yandan festival kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Altın Terazi Kısa Film Projesi Yarışması'na katılan "adalet" temalı 68 senaryo içinden ön jüri tarafından seçilen 10 finalist belli oldu. Finale kalan projeler, VisionIST süresince ana jüriye sunum yapacaklar.

21 Kasım Perşembe akşamı Cemal Reşit Rey'de açılışı yapılacak olan festivalin filmleri Beyoğlu Sineması ve Nişantaşı City's sinemalarında gösterime girecek.

Zuhal Olcay hakkında:

1957 yılında Üsküdar'da doğdu. Konservatuarda piyano öğretmeni olan teyzesi vesilesi ile Ankara'ya giderek tiyatro eğitimi aldı. 1976 yılında Ankara Devlet Konservatuarı yüksek bölümünü bitirdi. Bir yıl Londra'da eğitim gördü.

İlk televizyon deneyimini Reşat Nuri Güntekin'in eserinden diziye uyarlanan 1980 yapımı "Sönmüş Ocak" (1980) ile yaşadı.

1986 tarihli "Mart" oyunundaki  Nina rolüyle Avni Dilligil Tiyatro Ödülü'ne, 1988 yapımı "Balkon" oyunundaki  Irma rolüyle de Ankara Sanat Ödülü'ne değer görüldü.

1989 yapımı "Sahte Cennete Veda" filmindeki performansıyla Almanya'da gerçekleştirilen Altın Film Şeridi Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanarak uluslararası alanda tanınmaya başladı.

1999 yılında Haluk Bilginer ile birlikte Oyun Atölyesi'ni kurdu. Tiyatroda sergilenen ilk oyun "Dolu Düşün Boş Konuş"taki  rolüyle Afife Jale Ödülleri'nde en iyi komedi kadın oyuncusu ödülünün sahibi oldu.

1989 yılında "Evita" müzikalindeki performansının ardından müzik kariyeri başladı. Yedi tane albüm çıkardı.