Üç aylar başladı... Üç aylarda hangi ibadetler yapılmalıdır?

Müslümanların mübarek Üç ayları bugün başladı. Peki üç aylarda hangi ibadetleri yapabiliriz, nasıl dua edebiliriz?

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Müslümanlar için önemli gecelerden olan Regaib Kandili, Berat Kandili, Miraç Kandili ve Kadir Gecesi Üç Aylar'ın içerisinde olmasından dolayı bu aylar çok mühimdir. Üç Aylar, Müslümanlar için Rabbine yönelme ve dünyadan yüz çevirme açısından büyük bir fırsat olarak görülmelidir. "Geceyi ihya etme"nin "gündüz tutulan oruç"la birleştiği bu mübarek gün ve geceler, zamanı değerlendirmek, ömrü boşa geçirmemek için de ne güzel bir zaman dilimidir.

Üç Aylar, İslâm'ın mübarek saydığı hicrî kamerî aylardan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Üç Aylar'ın içerisinde; Recep ayında, Regaib ve Miraç, Şaban ayında Berat; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı mübarek gece bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz (SAV), bu aylarda daha çok ibadet eder ve şöyle dua ederdi: "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı hakkımızda mübarek kıl, bizi Ramazan'a kavuştur." (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259).

Recep ayının ilk cuma gecesi olan Regaib Kandili, Allah-u Teâlâ'nın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok ecir verdiği bir rağbet gecesidir.

ÜÇ AYLAR'DA HANGİ İBADETLER YAPILMALI

Üç Aylar'da müminler farz ibadetlerin yanı sıra nafile ibadetlerle de daha fazla meşgul olmalı. Ramazan ayında farz olan oruç, Üç Aylar'da da büyük anlam ve önem kazanıyor. Yine farz namazlardan sonra en değerli namaz olan gece namazı olarak da bilinen teheccüd namazları Üç Aylar'da bol bol kılınmalı, dua ve yakarışlarda bulunulmalıdır.

Kendi malından Müslüman kardeşlerine vermek olan zekat farz bir ibadettir. Ancak zekâtın yanı sıra verilen sadakalar da çok önemlidir. Bu mübarek aylarda bol bol sadaka vermek güzel bir ibadet şeklidir.

Müslümanlar için belirlenen yol haritasına var olan her şey bu aylarda daha dikkatli ve titiz bir şekilde yapılmaya gayret edilmeli. Faizden uzak durmak, yalan konuşmamak, gıybet etmemek, yetimin hakkını korumak, iyiliği emredip kötülükten sakındırmak... Müslümanlara verilen ödevler ve görevler hakkıyla yerine getirilmeye çalışılmalı. Üç Aylar fırsat bilinip daha çok gayret edilmeli...

Ayrıca Müslümanları Allah ile konuşturan Kur'an-ı Kerim'in mealiyle birlikte okunması muhakkak önemsenmeli. Hadis-i şerifler okunup ezberlenmeli...

ÜÇ AYLAR NEDEN ÖNEMLİ?

Receb, Şaban ve Ramazan ayı, İslâm alemince "mübarek" yani bereketli aylar olarak kabul edilmiş ve bu şekilde isimlendirilmiştir. Bu aylar gerçekten de mübarek aylardır. Çünkü Kurban Bayramı ve Mevlid Gecesi dışındaki tüm mübarek gün ve geceler Üç Aylar'ın içinde bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz'e indirilen yüce kitabımız Kur'an-ı Kerîm bu aylardan biri olan Ramazan ayında nazil olmaya başlamıştır. İslâm'ın beş temel ibadetinden biri olan oruç da Ramazan ayı içerisindedir. Bu aylarda meydana gelen dinî olaylar, bu aylara kutsiyet ve önem kazandırmıştır.

Hicrî-kamerî aylardan olan; merhamet, şefkat, yardımlaşma ve dayanışma duygularının zirveye ulaştığı, iyiliklerin arttığı bir zaman dilimi olan ve İslâm alemince de "Üç Aylar" olarak isimlendirilen "Receb, Şaban ve Ramazan" ayları hakkında Hz. Peygamber Efendimiz (SAV), Enes b. Malik'ten (R.A.) gelen rivayete göre şöyle buyurmaktadır: "Receb Allah Teâlâ'nın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır."

ÜÇ AYLAR'DA KILINACAK NAMAZLAR

Bu mübarek günlerde kılınması gerekli özel bir namaz bulunmamakla birlikte, bu günlerin fazileti ve yapılacak duaların kabul edilme ümidinin fazla olması nedeniyle, diğer günlere göre daha hassas ve önemle ihya edilmelidir. Özellikle kaza namazı kılma, teheccüt namazını artırma, Kur'an-ı Kerim okuma, tesbih, zikir ve dua ile bu geceler ihya edilmelidir. Diğer yandan gündüzü oruçlu geçirmek, yoksulları gözetmek, hayır-hasenat yapmak da bu günlerin en güzel ihya şeklidir. Bu gecelerde, nafile namazın en az iki rekat olmak üzere, istenildiği kadar kılınması büyük ecir kazandırır.

ÜÇ AYLAR RAMAZAN-I ŞERİF AYINA HAZIRLIK

Ramazan ayı geldiğinde nasıl mukabeleler yapılıyorsa, Üç Aylar başladığında da Kur'an okumayı daha da artırmalıyız. Kur'an-ı Kerim üzerinde çokça çalışmalıyız. Kur'an-ı Kerim'i okumasını bilmiyorsak mutlaka öğrenmeliyiz. Eşimize ve çocuklarımıza öğretmeliyiz. Güvenilir tefsir ve mealleri okuyarak mesajları, emir ve yasakları anlamalı; öğrendiklerimizi de mutlaka hayatımıza uygulamalıyız. Ramazan-ı Şerif ayına kavuştuğumuzda Kur'an-ı Kerim'i mutlaka hatmetmeliyiz. Çünkü Ramazan, Kur'an-ı Kerim ayıdır. Bu bakımdan bunun hazırlığını şimdiden yapmalıyız.

Farz ibadetlerimizi her zamankinden daha dikkatli ve tam yapmalı, daha önce yapamadığımız ve kazaya kalan ibadetlerimizin kazasını eda etmeli; oruç, sadaka, hayır-hasenat, zikir gibi nafile ibadetlerimizi imkan dahilinde artırmalıyız ki Ramazan-ı Şerif ayında doruk noktaya ulaşabilelim.

Üç Aylar'da yapılması gereken diğer önemli şeylerden biri de manevi iklimi fırsat bilerek aramızdaki çekişmeleri, kin ve kırgınlıkları, bir kenara itmeli, elimizi ve gönlümüzü uzanabileceğimiz herkese açmalı, yüce dinimizin bizden istediği, sevgi ve gönül huzuru ortamının kurulmasına, kardeşlik ve beraberliğimizin güçlenmesine, insanî ve ahlâkî meziyetlerin yeniden yeşermesine gayret göstermeliyiz.

ÜÇ AYLAR'DAKİ MÜBAREK GECELER

Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazan ayının müjdecisidir. Dinimizde ayrı bir değeri olan üç ayların, içinde bulunan mübarek gecelerden Receb ve Şaban aylarının feyzinden ve bu aylarda bulunan Regaib, Miraç ve Berat gecelerinin rahmetinden istifade yolunu tutan bir kişi Ramazan ayında ise her türlü kötülükten kendini uzak tutar ve insanî vasıflarının artmasına gayret eder. Nihayet Kadir gecesinde yapacağı ibadet ve tevbe ile manevî hazza ulaşır.

Üç Aylar'ın içinde bulunan bu beş gece şöyledir:

MEVLİD KANDİLİ: Rebiulevvel ayının 12. gecesidir. İslâm'ın Yüce Peygamberi, bütün beşeriyetin hidayet ve fazilet rehberi olan Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) Efendimiz dünyaya bu gece teşrif etmişlerdir.

REGAİB KANDİLİ: Receb ayının ilk Cuma gecesine tesadüf eden Regaib gecesidir. Bu gece; bir rivayete göre yüce Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz Hazretlerinin dünyaya teşriflerine vesile olan ve Peygamberlik nurunun Hz. Âmine'ye intikal ettiği bir gecedir. Regaib Kandili, Yüce ALLAH'ın af ve mağfiretinin istendiği, umut, huzur ve ilahî müjdelerle dolu bir gecedir. Yine bu gece; Mîrac, Berat ve bin aydan hayırlı olan Kadir gecesinin müjdecisidir.

MİRAÇ KANDİLİ: Receb ayının yirmiyedinci gecesi, Miraç gecesidir. Bu gece, âlemlerin rahmetçisi, mü'minlerin şefaatçisi o yüce Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin "Mîrac Mu'cizesi'nin" tahakkuk ettiği, Yaradan'ın Cemâl-i bâ kemâliyle müşerref olduğu, Cenâb-ı zülcelâl Hazretlerinden biz ümmetlerinin afvını dilediği bir gecedir.

BERAT KANDİLİ: Şaban ayının onbeşinci gecesi, Berat gecesidir. Bu gece, Cenâb-ı Hakk'ın; tevbe eden Muhammed ümmetinin günahlarını affederek, mağfiret beratlarını verdiği bir gecedir.

KADİR GECESİ: Ramazan ayının yirmiyedinci gecesi Kadir Gecesi'dir. Bu gecenin, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha faziletli olduğu, Allah-u Teâlâ tarafından haber verilmiştir.