Türkiye'nin en iyi yerel tarih ve kültür dergisi Şehrengiz'in yeni sayısı çıktı!

Türkiye'nin En İyi Yerel Tarih ve Kültür Dergisi Şehrengiz'in  yeni sayısı çıktı. İlk sayısından itibaren Bursa'yı yakından ilgilendiren tarihin unutulmaz olayları ve kahramanları ile şehrin kültürel dokusunu okuyucusuna ulaştıran Şehrengiz, yeni sayısında da yine çok özel konular hazırladı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Türkiye'nin En İyi Yerel Tarih ve Kültür Dergisi Şehrengiz'in yeni sayısı çıktı. İlk sayısından itibaren Bursa'yı yakından ilgilendiren tarihin unutulmaz olayları ve kahramanları ile şehrin kültürel dokusunu okuyucusuna ulaştıran Şehrengiz, yeni sayısında da yine çok özel konular hazırladı.

Derginin yeni sayısını bugün gazeteniz YeniDönem'le birlikte ücretsiz alabilirsiniz.

Şehrengiz Dergisi Sorumlu Yayın Yönetmeni Asuman Kurt Öge, yeni sayıda yer verilen konulara dair ipuçlarının yer aldığı bir yazı kaleme aldı. Öge'nin, 'Son Sardunyalar...' başlıklı yazısı şöyle:

'Son Sardunyalar...'

Eskiden kapı önü sohbetleri vardı. Komşunun yüzünde samimiyet...

Bahçeli, tek katlı evlerde oturulan, yola bakan duvarların kireçle boyandığı, bembeyaz zamanlardı...Rengarenk çiçekleri ile  o şirin bahçelerin gözdesi sardunyalar olurdu...

Yazlık sinemalar vardı. Akşamları kağıt külahlardaki çekirdeklerin yendiği, Ediz ile Filiz'in imkansız aşkının yıldızlar altındaki o beyaz perdeye yansımasının şahitleriydik...

Mahallenin tüm çocuklarının gece yarılarına kadar saklambaç oynadığı ve mahallenin yakışıklı abisinin küçüklerin kahramanı olduğu zamanlar...

Dışarıdan gelen çocuk sesleri, mutfakta pişen yemeğin tıkırtısına karışır, yemek saatinde annenin "haydi içeri" sesiyle bir pür telaş başlardı.

Akşamları tek kanallı televizyonun açılan yüksek sesi ve bahçedeki asmanın altında oturulup, çayın sıcaklığındaki sohbetler ile koparılan iki koruğun kekremsi suyundan gelen ferahlık hissi...

Her yeni günün sevinciyle yataktan kalkar, yeniden oynanacak oyunların telaşı sarardı dört bir yanı.

Çamurdan pasta yapardık ve çelik çomak olurdu en sevdiğimiz oyun...

Gerçekten bir devir muhteşemdik, muhteşem çocuklardık. Aynı Sezen Aksu'nun 'Son Sardunyalar' şarkısında söylediği gibi... (Kalbe dokunur ve müthiş sözleri vardır o şarkının.)

Bu kez biraz nostalji yapmak ve belli bir yaşın üzerindekileri geçmişe götürmek istedim.

Şimdilerde komşunun da, televizyonun da, çelik çomağın da modası geçti ya, son sardunyalar da daracık balkonlara sıkışıp kaldı...

Güzel günler görelim, gelecekten umutla bahsedelim diyerek mevsimlerden yazın, aylardan Haziranın kıymetini bilelim...

***

Ve, her zamanki dergimizin bu sayısında içerikte yer alan konulara bir göz atalım.

Ekrem Hayri Peker, şehrimizin önemli ve doğal güzellik zengini Mustafakemalpaşa ilçesinde çekilen eski ve yeni filmleri kaleme aldı.

Kadriye Komit, sosyoloji ve antropoloji gibi birçok alanda önemli kaynak olan tarihi mezar taşları üzerine ilginizi çekecek bir makale hazırladı.

Profesör Dr. Mehmet Yüce, sürgün, baskı ve zulümlere rağmen Türklüklerini, dillerini, dinlerini, örf ve geleneklerini koruyan Ahıskalı Türkler hakkında önemli bir çalışmayı dergimiz sayfalarına taşıdı.

Kerim Bayramoğlu, hayatının büyük bölümü Gemlik sahillerinde ve denizlerde geçmiş,  Kabotaj bayramlarının şampiyonu Mustafa Toplu ile hayatı hakkında özel bir sohbet gerçekleştirdi.

Y. Kenan Yetişen, Bursa Festivali'nin 58. Yılında, geçmişten bugüne halk oyunlarından, şenliklere, çeşitli etkinliklere derken festivallere uzanan organizasyonların öyküsünü sayfalarımıza taşıdı.

Zehra Anbartepe, şehrin önemli müzelerinden biri olan ' Hünkar Köşkü Müzesi' hakkında önemli bir makale kaleme alırken,

Uğur Ozan Özen'de yine Tiyatro Günlüğü'nde kentin tiyatro hayatından bizleri de haberdar edip, izlenimlerini paylaştı...

Keyifli Okumalar...