Keşke tamamı devredilseydi!

​​​​​​​Büyükşehir tarafından Kent Müzesi'ne dâhil edilmek üzere yaklaşık 18 yıldır Maliye Bakanlığı'ndan talep edilen tarihi defterdarlık binasının devrine "bodrum ve giriş katı" olmak üzere izin çıktı. 

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

N. Nuri Yavuz

Büyükşehir Belediyesi'nin Erdoğan Bilenser döneminden (1999-2004) itibaren Maliye Bakanlığı'ndan devrini istediği tarihi defterdarlık binasıyla ilgili nihayet bir adım atıldı. Maliye Bakanlığı, hâlihazırda Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'nın bulunduğu tarihi binanın bodrum ve giriş katının, Kent Müzesi'nce kullanılmak üzere belediyeye devredilmesine izin verdiğini geçen hafta Büyükşehir'e gönderdiği bir resmi yazıyla bildirdi. Konuya yönelik görüştüğümüz Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı Aziz Elbas binanın devri bilgisini doğruladı.

 

İKİNCİ KAT VERİLMEDİ

Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş, tarihi binanın ikinci katının kendileri tarafından başkanlık makamı olarak kullanılmaya devam edeceğini, bodrum ve giriş katın kent müzesince kullanılacağını söyledi.

KENT MÜZESİ DOLDU TAŞTI

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı Aziz Elbas ise yapı tesliminin yapıldığını belirterek projelendirme çalışmalarının sürdüğü aktardı. 2-3 ay içinde yapının Kent Müzesi ile entegrasyonunun tamamlanacağını söyleyen Elbas, iki binanın alttan bir tünelle bir birine bağlı olduğunu, yapılan çalışmalar sonrası tarihi defterdarlık binasının bodrum ve giriş katında bir sergi alanı oluşturacaklarını açıkladı. "Kent Müzesi doldu taştı" diyen Karakaş, kent turizmi açısından bu yapıya ihtiyaç olduğunu belirterek bölgenin bir 'Kültür Adası' olarak planlandığını söyledi.

GÜVENLİK RİSKLERİ

Elbas, "Devir konusunda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu proje Bursa turizmine önemli katkılar sağlayacaktır. Defterdarlık binasının tarihi özelliklerinden dolayı güvenlik riskleri var. Sergilenecek eserlerin türlerinde bu güvenlik riskleri de değerlendirilecek. Gerekli çalışmalar yapılacak" dedi.

BURSA'NIN ÜÇÜZLERİ

Cumhuriyetin ilk yapılarından olan Heykel'deki vilayet, adliye ve defterdarlık binaları Bursa'nın üçüzleri olarak adlandırılıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Teoman Özalp (1989-1994) döneminde restore edilen vilayet binası bugün valilik tarafından kullanılıyor. Adliye binası ise Erdoğan Bilenser (1999-2004) döneminde Kent Müzesi'ne dönüştürülmüştü.

AKTAŞ'A NASİP OLDU

Erdoğan Bilenser'den sonra Hikmet Şahin ve Recep Altepe dönemlerinde de sık sık gündeme gelen defterdarlık binasının kent müzesine dönüştürülmesi planını hayata geçirmek Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başkanı Alinur Aktaş'a nasip oldu. Kent tarihi açısından büyük önem arz eden yapıların geleceğe taşınması ve kent turizminin kullanımına sunulması adına Büyükşehir Belediyesi önemli bir adım atmış oldu.

KAMUOYUNUN BEKLENTİSİ

Bu arada Bursa kamuoyunun beklentisi binanın tamamının devrine ilişkindi. Bundan sonraki süreçte konu tekrar gündeme gelir mi bilemiyoruz ama Büyükşehir yetkililerinin önümüzdeki süreçte bu konuyu tekrar gündeme getirmesi bekleniyor.