2. İzmir Basın Kampı’nda yerel medyanın geldiği son durumu değerlendiren YeniDönem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Burhan Kaya, sosyal medyanın basının görevini üstlendiğinin altını çizerek, “Herkes öğretmen, mühendis, doktor olamıyor ama her önüne gelen gazeteci olabiliyor. Nitelikli habercilik git gide rafa kalkıyor” ifadelerine yer verdi.
Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 18:07
Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) tarafından Seferihisar Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 2. İzmir Basın Kampı, Türkiye’nin dört bir yanından gazetecileri bir araya getirdi. ‘Yol Açıyoruz’ sloganıyla düzenlenen kampa YeniDönem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Burhan Kaya ve Köşe Yazarı İrem Güner katıldı. Kamp, gazetecileri, iletişim fakültesi öğrencilerini, meslekte deneyimli usta isimleri, genç basın çalışanlarını buluşturdu. Sendika temsilcileri, akademisyenler ve medya ile ilintili çok sayıda alanın temsilcileri de çeşitli paneller ve tartışmalarda yerini alarak medyada gelinen son durum tartışıldı. Kampta; söyleşi ve forumlardan yapay zeka atölyelerine, veri görselleştirme çalışmalarından sendikal örgütlenme bilincinin arttırılmasına, barış gazeteciliğinden kadın ve çocuk odaklı haberciliğe, sürdürülebilir medya finansmanından afet dönemindeki gazeteciliğe kadar pek çok içerik konuşuldu.
‘BURSA MEDYASI OLDUKÇA GÜÇLÜ’
Kampın, Yerel Medya, Deneyimler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri başlıklı söyleşide gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Burhan Kaya da yer aldı. Gazeteciliğin çocukluk hayali olduğunu, öğrencilik yıllarında da medyada çalışarak tecrübe kazandığını aktaran Kaya, “Bursa'da 12. yılım. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; Bursa yerel medya anlamında çok güçlü. 12 basılı medyanın yanı sıra çok sayıda haber sitesi mevcut. Tabii ki sorunlarımız ülkenin pek çok noktasındaki gazetecilerle aynı. 2 gündür burada İzmir Basın Kampı'nda hem verimli vakit geçiriyor hem de 3 başlıkta topladığımız sorunları tartışıyoruz” diye konuştu.
‘TEKNOLOJİK TUFAN’
Basın sektörünün sorunlarının ekonomi, siyaset ve teknoloji olmak üzere 3 başlıkta toplanabileceğini belirten Kaya, “Teknolojik tufan bizi oldukça zora soktu. Sosyal medya basının görevini üstlendi. Ancak doğru-yanlış, etik göz önünde bulundurulmuyor. Herkes öğretmen, mühendis, doktor, mimar olabiliyor mu? Hayır. Ama herkes gazeteci olabiliyor. Mesleğe başlangıç için hiçbir sınır yok. Haliyle tematik site kuran herkes bir şekilde belediyelerden reklam alabiliyor, tanıdığı olanlar yoluna devam edebiliyor. Yani nitelikli habercilik rafa kalkıyor. Gazetecilik meslek olmaktan çıkıp halkla ilişkiler görevini üstleniyor” ifadelerine yer verdi.
‘ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ’
Kaya, siyasi baskıların da önemli bir sorun teşkil ettiğini aktararak, “Köşe yazarları, bir yazıyla işten çıkarılabiliyor. Bizde de durum ülkede olduğu gibi aynı” dedi. Olayın ekonomik boyutuna da değinen Kaya, “Günlük gazeteler kan kaybediyor. Basın İlan Kurumu ve belediyelerin banner desteği olmadan gazeteciliğin devam etmesi mümkün değil” açıklamasında bulundu. Kaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kampın ilk günü sendikalar konuşuldu. İzmir'in Bursa'dan bu alanda daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bizde bahsi bile geçmiyor maalesef. Gazetecilerin süreçte hatası hiç mi yok? Muhabirlik de ajansların çıkmasıyla yok olmaya başladı. Basın toplantılarından gelen bültenler, gazetecilerde tembelliğe yol açtı. Kes-kopyala-yapıştır bir gazetecinin işi olmamalı. Bülten gazeteciliğine dönüştü bu olay. Konuşmak tartışmak tabii ki çok anlamlı, kıymetli ama aynı zamanda çözüm üretmek gerekir. YeniDönem Gazetesi olarak 15 yıldır olduğu gibi hâlâ kaliteli habercilik yapmak için uğraşıyoruz. Gazetecilik adına daha güzel işler yapabileceğimiz günleri iple çekiyoruz.”