İşçi intiharlarında korkunç tablo! Yüzde 300 arttı

2013'te 15 olan işçi intihar sayısının 2017'de 89'a çıktığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Hızla artan intihar sayısı emek dünyasının özetidir" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Ağbaba, son dönemlerde çalışma hayatıyla ilgili hazırladığı raporlarına bir yenisini daha ekledi. Ağbaba, bu kez de çalışırken intihar eden emekçilerle ilgili bir rapor hazırladı. Borçlarını ödeyemeyen, yoğun iş temposu altında ezilen, işsiz kalma kaygısıyla yaşayan emekçilerin intihar ettiklerini kaydeden Ağbaba, "İntiharlar sadece mavi yakalılarda değil, beyaz yakalılarda da hızla artıyor. Sadece 2017 yılında 3'ü hekim, 53'ü hemşire, 66'sı diğer personelden oluşan 122 sağlık çalışanının intihar ederek yaşamına son vermesi bunun kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde literatüre Karojisatsu Vakası olarak geçen ve işçilerin aşırı çalışma ve iş yerinde hak ihlalleri neticesinde yaşamına son vermesi sonucunda Japonya'da işçi intiharları iş kazaları kapsamına alındığını belirten Ağbaba, benzer uygulamanın Türkiye'de hayata geçmesi gerektiğini kaydetti.

Ağbaba'nın emek dünyasındaki intiharlar ile ilgili çarpıcı rapor şu şekilde:

>> Ülkemiz de iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler kadar bir diğer önemli konu ise işçi intiharlarıdır. Ekonomi de yaşanan durgunluk, kitlesel işten çıkarmalara bağlı artan işsizlik, yüksek enflasyon oranı ve hayat pahalılığının etkisi ile geçinememe sıkıntısı son dönem artan işçi intiharlarının ve intihar teşebbüslerinin nedenleri arasında yer almaktadır. Ayrıca ataması yapılamayan öğretmenlerin ve sağlık çalışanlarının intiharları da dikkat çekici bir düzeye ulaşmıştır. İntihar girişimlerinin nedenleri ekonomik olduğu kadar çalışma yaşamında ki koşullara da bağlıdır.

>> Meclis önünde geçim sıkıntısı nedeniyle kendisini ateşe veren Sıdkı Aydın,

>> Ataması bir türlü yapılamadığı gerekçesi intihar eden Sosyal Bilgiler Öğretmeni Merve Çavdar ve Sınıf Öğretmeni Ersin Turhan,

>> Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bir süredir işsiz olan ve oğluna okul pantolonu alamadığı için bunalıma giren ve hayatına son veren İsmail Devrim, son zamanlarda işsizliğe ve ekonomik geçim sıkıntısına bağlı olarak yaşanan intihar vakalarının ve girişimlerinin öne çıkan örneklerden.

Ayrıca yaşanan intiharlar öncesi işçilerin ve çalışanların çalışma yaşamında ki sıkıntılara bağlı olarak bir takım rahatsızlıklar yaşadığı gözlemlenmektedir. İşe bağlı intihar girişiminde bulunmadan önce işçilerde; depresyon, tükenmişlik sendromu, kronik yorgunluk ve muhakeme yeteneğini yitirme gibi zihinsel belirtilerin ortaya çıktığı kamuoyuna yansıyan raporlarda yer almaktadır. Yani kısacası iş yerinde yaşanan aşırı baskılar işçileri adım adım intihara sürüklemektedir.

Sağlık çalışanlarının intiharı çarpıcı boyutta

Türkiye'de çalışma koşullarına bağlı olarak intiharların ürperttirici bir boyuta ulaştığı alanlardan bir tanesi sağlık sektördür. Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığının geçmişte açıkladığı verilere göre;

>>2015'te 10'u hekim, 71'i hemşire, 99'u diğer personelden oluşan 180 sağlık çalışanı

>> 2016'da 11'i hekim, 56'sı hemşire, 62'si diğer personel olmak üzere 129 sağlık çalışanı

>> 2017'de ise 3'ü hekim, 53'ü hemşire, 66'sı diğer personelden oluşan 122 sağlık çalışanı intihar ederek yaşamına son vermiştir.

Sağlık alanında çalışanlara yönelik uygulanan aşırı iş yükü, uzun nöbet saatleri, performans sistemi adı altında dayatılan yoğun çalışma baskısı, güvencesiz çalışma koşulları ve aşırı stres intiharların birinci nedenleri arasında yer almaktadır.

Bu durumda ülkenin her bir yerinde gerek inşaatta gerek hastanede çalışma yaşamının güvencesiz ve baskıcı bir yapıya dönüştürülmesi ve bunun bir neticesi olarak ortaya çıkan iş yerlerinde ki mobbing uygulamaları işçilerin ve çalışanların yaşamına son vermesine neden olmaktadır.