Olay, İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu'nun yaşadıklarını anlatmasıyla ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Suriyelilerden kaynaklı bir tane bile salgın hastalık görülmediğine yönelik açıklamasının ardından konuşan Tatlıoğlu, "11 aylık yeğenim Suriyelilerden kaynaklı meningokok menenjit oldu. Ankara Hacettepe Hastanesi'ne geldi, elini ve ayaklarını kestiler henüz 11 aylık bir bebek" ifadelerini kullandı.
Tatlıoğlu'nun açıklamaları:
"Yeğenim Damla, bir rahatsızlığından dolayı Bursa'da Dörtçelik Hastanesi'nde tedaviye götürülüyor. Bir gün hastaneden döndükten sonra ateşleniyor ve tekrar hastaneye götürüyorlar. Tetkikten sonra meningokok menenjit teşhisi konuluyor. Ambulansla Ankara Hacettepe Hastanesi'ne sevk edildi. Üç ay Hacettepe'de kaldı. Yeğenimizin bir elini, bir ayağını yarıdan kestiler. Bir elindeki üç parmağını da kestiler. Şimdi de solunum probleminden dolayı Dörtçelik Hastanesi'nde yoğun bakımda.
'SURİYELİLERDEN GEÇTİ'
Oradaki sağlık çalışanlarının yeğenimizle ilgili ifadesi bu hastalığın mültecilerden bulaştığı ve Türkiye'de daha öncesinde bu hastalığın görülmediği yönünde. Bursa'da 150 bin civarında Suriyeli var, olmasın anlamında söylemiyorum ama devletin tedbir alması gerekiyor. Aşı ve sağlık konusunda tedbir gerekiyor. Bütün çocuklar için, Suriyeli çocuklar da dahil olmak üzere yeni bir aşılama sistemi başlatılmalı."
'ÜLKEMİZDE GÖZÜKMEYEN HASTALIKLAR GÖZÜKMEYE BAŞLADI'
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker de Türkiye'de 26 yıldır görülmeyen bazı hastalıkların Suriyeliler nedeniyle yeniden ortaya çıktığını söyledi. AK Parti Konya Milletvekili Dr. Abdullah Ağralı ise bir süre önce TBMM Göç ve Uyum Komisyonunda yaptığı açıklamada "Ülkemizde gözükmeyen hastalıklar, gözükmeye başladı" demişti.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İDDİALARI REDDETTİ
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "İlimizde Suriyelilerde meningokoksik menenjit vakasına rastlanmamıştır" denildi.
Açıklamanın tam metni:
"İlgili haberlerde bahsedilen 2018 doğumlu hasta, 9 Temmuz 2019 tarihinde yüksek ateş şikâyeti ile Orhaneli Devlet Hastanesi'ne getirilmiş, buradan da Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Vücudunda döküntüler başlayan hasta, meningokoksemi tanısı ile Çocuk Yoğun Bakım Ünitesine yatırılmış, gerekli tüm izolasyon sağlanmış, tedavisi boyunca izole odada olduğundan Suriyeli veya Türk hiçbir hasta ile temasta bulunmamıştır. Aynı süreçte 13 aile ferdi ve 23 sağlık personeli olmak üzere toplam 36 kişiye önleyici tedaviye başlanmış olup, bu kişiler arasında Suriye uyruklu kimse bulunmamaktadır. Uzmanlardan oluşan konsey tarafından el ve ayaklarının ampute edilmesine karar verilen hasta, 31 Temmuz tarihinde Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Operasyon sonrasında hastamızın tedavisine Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nde devam edilmektedir.
İlimizde 2019 yılına ait kesin tanı alan tek hasta bu vakadır. İlimizde Suriyelilerde meningokoksik menenjit vakasına rastlanmamıştır. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, ülkemizde geçici koruma altındakilere ulusal aşı takvimine uygun olarak bugüne kadar 5 milyon 850 bin doz aşı yapıldığını ve koruyucu sağlık tedbirlerinin ilk günden beri sıkı şekilde uygulanmakta olduğunu açıklamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."