Doğu Türkistan'da devam eden Çin işkencesine yönelik tepkilerin ardı arkası kesilmiyor. Taraflı tarafsız her kesimden yükselen tepki seslerine Diyanet-Sen Bursa 2 No'lu Şubesi de yazılı açıklama ile katıldı.Çin Komünist devrimi ile başlatılan Doğu Türkistan'a yönelik toplu katliamların, asimilasyon uygulamalarının ve Çin işkencesinin sistematik bir şekilde 70 yıldan beri dur durak bilmeden sürdürüldüğüne işaret eden Diyanet-Sen Bursa 2 No'lu Şube Başkanı Kemal Göleç, Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası'nın 36. maddesinde ''Her Çin vatandaşı dinî inanç ve hürriyete sahiptir" denildiği halde, Uygur Türkleri'nin dinlerini öğrenme, öğretme ve ibadet etme haklarının ellerinden alındığına işaret etti.
ZORLA İDEOLOJİK ÇİN EĞİTİMİ
Okullarda zorla ideolojik Çin eğitimi verilerek gençlerin Müslümanca yetişmelerine mani olunduğunu belirten Göleç, "Ne yazık ki kendi topraklarında insanca ve özgürce yaşamaktan başka hiç bir arzusu olmayan bu insanların bağımsızlık ve özgürlük mücadeleleri terörist bir hareket olarak değerlendirilmiştir. Çin işgalinden bu yana Doğu Türkistan'da Bosna Hersek, Irak, Afganistan, Çeçenistan, Filistin, Suriye ve Arakan'da öldürülenlerin toplamının 10 katından daha fazla Müslüman'ın öldürüldüğü ifade edilmektedir. Binlerce insan sebepsiz yere tutuklanıp ağır işkencelere tabi tutulmakta, binlercesi evine dönemeyip, belirsiz zindanlarda çürütülmekte, evine dönebilenlerin binlercesi ya sakat kalmakta, ya da hayata tutunamayacak derecede ruhsal travma geçirmektedir" ifadelerini kullandı.
ZENGİN YERALTI KAYNAKLARI
Göleç, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Uygur Türklerinin Müslüman olmaları bir yana Doğu Türkistan toprakları, petrol, uranyum, demir, kömür, altın, volfram, tuz, doğal gaz gibi stratejik yeraltı ve yerüstü zenginliklere sahiptir. Bütün Çin'de mevcut 148 çeşit madenin 118 çeşidi Doğu Türkistan'dan çıkarılmaktadır. Doğu Türkistan'da şimdiye kadar 5 bin yerde bulunan maden ocağı Çin'deki toplam maden ocağının yüzde 85'ine tekabül etmektedir. Yaklaşık 500 bölgeden petrol, 30 bölgeden doğalgaz çıkarılmakta, 8 milyar ton olarak tespit edilen petrol rezervinin her yıl 10 milyon tonu Çin'e taşınmaktadır. Çin'in kömür rezervinin yarısı Doğu Türkistan'dadır. Doğu Türkistan'da bulunan sanayi kuruluşlarında çalışanların yüzde 90'ını ve petrol tesislerinde çalışanların yüzde 99'unu bölgeye yerleştirilen Çinliler oluşturmaktadır. Doğal kaynaklar bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden sayılan Doğu Türkistan'dan Çin'in, kendiliğinden vazgeçmesi mümkün değildir."
İŞGALCİLERE KARŞI ÇAĞRI
Çin işkencesinin son bulması gerektiğine vurgu yapan Kemal Göleç, "Başta Türkiye Cumhuriyeti Devletini, İslam ülkelerinin devlet ve hükümet yetkililerini BM, NATO, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası mekanizmaları, İnsan Hakları Sivil Toplum kuruluşları ile Dünya kamuoyunu Doğu Türkistanlı kardeşlerimize sahip çıkmaya, yaptığı zulüm karşısında Çin Hükümetini sert bir şekilde uyarmaya, Çin mallarının alınmasını, satılmasını, ülkelerine sokulmasını yasaklamaya siyasi ve diplomatik ilişkileri kesmeye ya da yavaşlatarak dikkat çekmeye davet ediyorum" diye konuştu