Bursa'da muhasebeciler isyan etti! 'Tatilin adı var kendisi yok'

Mali tatilin mevcut haliyle meslek mensuplarına ve maliye camiasına katkısı olmadığını söyleyen BSMMMO Başkanı Doğan Yılmaz, "Mali Tatil Kanunu, ilk çıktığı haliyle bile yetersizken, günümüze kadar yapılan değişiklik ve güncellemeler ile tamamen amacını yitirmiştir. Mali tatilin adı var ama kendisi yok. Yasa mevcut haliyle kalacaksa, yürürlükten kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Doğan Yılmaz, 28.03.2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 1-20 Temmuz tarihlerini kapsayan, 5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun ile ilgili görüşlerini paylaştı. Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun gereği, 01.07.2019 - 20.07.2019 döneminin mali tatil olduğunu söyleyen BSMMMO Başkanı Yılmaz, "Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır. Yasaya göre, istisnaları hariç, mali tatil süresince işyerinde incelemeye başlanılması ve inceleme amacıyla defter ve belgelerin bu süre içinde ibrazının istenmesi mümkün değildir. Mali tatil süresinden önce başlanılmış olan incelemeler devam edebilir. Ancak, bu süre içinde ilave defter, belge ve bilgi talep edilemez ve mükellef tutanak imzalamaya davet edilemez. Yasa bu şekilde olmasına rağmen yapılan yasal değişikliklerle geçtiğimiz yıllarda mali tatil süresince maalesef ki uygulamada bu geçerli olmadı. Meslektaşlarımız bu süre zarfında aranarak işlem yapmak durumunda bırakıldı" diye konuştu.

SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ

BSMMMO Başkanı Yılmaz, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Yoğun iş yükü altında mesleklerini icra eden muhasebe ve maliye camiasının dinlenmesine katkı sağlamak için yasalaşan ve 1-20 Temmuz tarihlerini kapsayan Mali Tatil Kanunu, ilk çıktığı haliyle bile yetersizken, günümüze kadar yapılan değişiklik ve güncellemeler ile tamamen amacını yitirmiştir. Meslek camiası olarak, yasa ilk çıktığı andan itibaren eksikliklerin giderilmesi, yasanın uygulanabilir ve amacına hizmet edebilir hale gelmesi için eleştiri ve önerilerimiz oldu. Bunların hepsi kulak ardı edildiği gibi, düzenlemelerle yasa amacından daha da uzaklaştı. Mali tatilin günümüzdeki mevcut haliyle meslek mensuplarımıza, maliye camiasına ve ekonomi dünyasına hiçbir katkısının olmadığını düşünüyorum. Yani, mali tatilin adı var ama kendisi yok. Uygulamada eksik kalan, amacına hizmet etmeyen bir yasanın da bizler için hiçbir önemi yok. Eğer yasa mevcut haliyle kalacaksa, yürürlükten kaldırılmasını istiyoruz. Yasa kalacaksa da bizlerin de görüşlerinin alınarak uygulanabilir bir hale getirilmesini istiyoruz. Bu konuda da Meclis'te grubu bulunan tüm partilerden destek bekliyoruz."