Bursa'da 'körfez' ayaklanması: 'Müsaade etmeyiz'

Gemlik'te yapılması planlanan soğutma tesisiyle ilgili ilçe balıkçıları eylem yaptı. Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan da önce balıkçılara destek olmak için eyleme katıldı, ardından da eylemi Büyükşehir Belediye Meclisi'ne taşıdı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Bir kimya firmasının Gemlik'te kurmayı planladığı soğutma tesisine tepkiler gün geçtikçe büyüyor. İlçedeki balıkçılar soğutma tesisinin yapılması halinde körfeze vereceği zararı gözler önüne sermek için bir eylem gerçekleştirdi. Gemlik Duyarlılık ve Dayanışma Derneği ile Gemlikli balıkçıların organize ettiği eylemde tekneler, pankartlarla donatılarak körfeze açıldı. Teknelerin manevralarının ardından yapılan açıklamada "Bu denizin kirlenmesi ve ekolojik yapısının bozulmasının zararlarını tüm Gemlik ve Türkiye çekecektir. Biz MKS firmasının derin deniz deşarj uygulamasına karşı çıkmaktayız. Derin deniz deşarjı ile kışın 1 derece, yazın 2 derece ısıyı değiştirecek. Bu değişim deniz içinde yaşayan canlıların, yosunların ve denizanalarının yok olmasını sağlayacaktır" dediler.

'BİZİ İKNA ETMELİLER'

ÇED raporu toplantısının ilçe merkezine uzak bir yerde gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Eğer MKS firması tesisin zararsız olduğunu düşünüyorsa neden 145 NO'lu kooperatif salonunda, gözden uzakta yaptı. Gizli ve kaçak yapılan işlerde muhakkak bir sorun vardır. Bu ÇED raporundan ne Gemlik halkının ne STK'lerin haberi olmadı. Ben hala denize zarar vermiyorum diyorsan, bunun çıkıp gerçek delilleri ile topluma anlatman, bizleri ikna etmen lazım. Yoksa eylemlerimize devam edeceğiz" denildi.

BAŞKAN'DAN DESTEK

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan da balıkçıların eylemine destek verdi. Sertaslan burada yaptığı açıklamada, "Denizde yaşayan mikroskobik canlılar ve diğer etkenler, suyun çekildiği esnada sisteme girecek. Bunların temizlenmesi için filtre kullanılacak. Filtreler de dolduğu zaman, klor ile temizlenecek. Klorun temizleyemediği durumlarda da farklı kimyasalların kullanılması mümkün olacak. Bizler bu konuda Gemlik Körfezinin korunmasından yanayız. Yapılacak tesisin ekolojik yaşama ciddi zararları olacak" şeklinde konuştu.

ÇED RAPORU EKSİK

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, ardından gerçekleşen Büyükşehir Belediye Meclisi'ne katıldı. Üzerinde #KörfezimeDokunma yazılı tişörtler giyerek meclise gelen Başkan Sertaslan ile CHP ve İYİ Parti'li meclis üyeleri, tesisin körfeze etkilerini burada tekrarladı. Meclisi'te konuşan Başkan Sertaslan "Saatte beş bin beş yüz metreküp su alacağını söylüyor. Bir filtre içinden geçirecek. Denizden çektiği suyun sıcaklığını da çok yüksek derecelere çıkaracak. Saatte 396 bin konutun kullanacağı sudan bahsediyoruz. Bu su bırakıldığı noktada 10 dereceden fazla olacak. 10 derece artış, Gemlik Körfezinin yazın 1, kışın 2 derece ısınmasına sebebiyet verecek. Mikro ölçekli canlı varlığının nasıl etkileneceğine dair hiçbir şey ÇED raporunda yok. Gemlik'te ortalamanın üzerinden mikroskobik canlı varlığı var. Gemlik Haliç'in 20 yıl önceki haline gelebilir. Bir Üniversite tarafından çalışma yapılmalı. 300 trilyon liraya Gemlik'teki arıtmalar ve altyapılara yatırım yapılıyor. Gemlik Belediyesi'nden olumsuz karar çıktı. Bugün hazırlanan rapor, bilgi sahibi olmadığımızı hissettiriyor. Bir çalışma yapması noktasına çevirelim. Konu ilgili firmanın bulunduğu alanı değil, Kapıdağ Yarımadasına kadar ilgilendireceğini düşündürüyor.  Çok ciddi sorunlar ortaya çıkarma ihtimali var" dedi.

BAKANLIĞA SEVK EDİLDİ

Büyükşehir Belediye Meclisi'nden "Denizden su alma ve derin deniz deşarjı konusunun değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmesi" şeklinde komisyon raporu çıktı.