ATS’ye Uygun Bir CV İçin 7 İpucu

Adaylar sadece bir işe başvururken işverenler yüzlerce CV’yi incelemektedirler. Özellikle kurumsallaşmış şirketler binlerce başvuru ile baş edip gönderilen her CV’yi inceledikleri için çok fazla insan gücüne ihtiyaçları vardır. Bunu çözmek için de başvuru takip sistemi olarak adlandırılan ATS’i kullanırlar. ATS, CV’leri hızlıca gözden geçirme imkânı sunar. eğer siz de CV’ nizi ATS’e uygun oluşturup binlerce adayın arasında fark edilmek istiyorsanız aşağıda sıralanan 7 ipucunu takip etmelisiniz.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Siz de pek çok aday gibi ATS’ uygun bir CV hazırlamak için CV örnekleri içerisinde sıkışıp kaldınız mı? Neredeyse her şirketin kullandığı ATS için kaliteli ve doğru bir CV hazırlamak istiyorsanız eğer dikkat etmeniz gereken belli başlı özellikler vardır. Aşağıdaki 7 ipucunu takip ederek hem bu özellikleri öğrenebilir hem de kaliteli bir CV hazırlayarak binlerce adayın arasından öne çıkabilirsiniz.

Uygun Olan Role Başvurun

ATS sizin ve yeni işinizin arasında duran cansız bir engeldir ve sizin hangi iş için yeterli olup olmadığınıza karar verebilir. Hatta yapılan araştırmalara göre ATS’ e başvurulan işlerden sadece %25’i okunmaktadır. Bunun sebebi de insanların kendi rollerine uygun bir işe başvurmamalarından kaynaklıdır. Bu nedenle siz de iş tanımlarını doğru okuyarak size en uygun olan işi seçmelisiniz.

Şirketin Farklı Pozisyonlarına Başvurmayın

Farklı yönleriniz ve yetenekleriniz olabilir. Buna göre bir şirketin farklı pozisyonlara başvurarak şansınızı denemek isteyebilirsiniz. Ancak ATS, sizin hangi pozisyonlara başvurduğunuzu insan kaynaklarının kolayca görmesini sağlar. Bu da sizin ne istediğini bilmeyen olmayan biri gibi gözükmenize neden olur. Bu nedenle ya yeteneklerinize uygun bir role başvurmalı ya da başvurmak istediğiniz her role özel bir CV hazırlamalısınız.

Anahtar Kelimeleri Kullanın

ATS algoritmalarıyla insan algoritması birbirinden çok da farklı değildir. Bu nedenle ATS için de doğru anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Bunun için iş ilanını dikkatlice okumalı, pozisyon için kullanılan kelimeler gibi anahtar kelimeleri bulmalı ve LinkedIn’ den bu şirkette çalışan kişilerin görev tanımları için ne kullandığını araştırmalısınız.  

CV’ nizi Sade ve Basit Biçimlendirin

İşinizde özenli ve özgün olduğunuz kadar CV tasarımınızda da özenli olmak isteyebilirsiniz ancak ATS’ ler basit ve genel tasarımları okumak için tasarlanmıştır. Bu nedenle biçimce özgün ve süslü olmak yerine sade ve anlaşılır olmalısınız. Ayrıca ATS’ ten geçmek için tablolardan, metin kutularından ve logolardan kaçınmalısınız. Bunun yerine “Eğitim,” “İş Deneyimi” gibi sıradan başlıklarla CV’ nizi bölebilir, standart daire ve kutucuk gibi madde işaretlerini kullanabilirsiniz. 

Başvuruda İstenilen Her Şeyi Doldurun

Birçok kurumsal şirket size çevrimiçi olarak bir CV şablonu sunar ve buna göre kendinizi tanıtmanızı ister. Özellikle bu tarz formatların eksiksiz doldurulması önemlidir çünkü çoğu adayın önemsemeyip atladığı bölümler ATS için filtre olarak seçilmiş olabilir. Eğer siz her şeyi eksiksiz doldurursanız hem ATS’ ten kolayca geçebilir hem de rakipleriniz arasından öne çıkabilirsiniz.

Formatı Seçin

CV’ ler genellikle Word veya PDF dosyası türünde oluşturulur. Ancak ATS için en uygun olan format Word dosyasıdır. Eğer siz de CV’ nizin teknik sorunlara takılmadan ATS’ ten kolayca geçmesini istiyorsanız Word dosya türünü kullanmalısınız. Ancak unutmayın ki bazı firmalar özellikle PDF formatı da isteyebilir. Böyle bir durum için de hazırlık olmalısınız.

Özetle, her şeyin teknoloji sayesinde hızlandığı ve kolaylaştığı bu çağda binlerce CV’ nin insan kaynakları tarafından okunması beklenemez. Bunun yerine ATS sistemi üzerinden ön bir eleme yapılıp daha sonra insan kaynaklarının CV’ leri değerlendirmesi daha kolay ve kullanışlı bir yöntemdir. Siz de bu yöntemin sizin için avantajlı olmasını istiyorsanız yukarıdaki ipuçlarını takip ederek ATS’ e uyumlu bir CV hazırlayabilirsiniz.