Her yere var, Bursa'ya yok!

Ankara'da Bursa'nın esamesi okunmuyor. Birçok konuda olduğu gibi turizmde de Bursa yine yok sayıldı. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek kararı aldığı iller arasına Bursa yer almadı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

N. Nuri Yavuz

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Ülkemize Turist Getiren (A) Grubu Seyahat Acentalarına Destek Sağlanması Hakkında Karar'ı dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre turizm sektörünün uluslararası rekabet gücünün korunması amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli A Grubu seyahat acenteleri tarafından Türkiye'ye turist taşıyan turistik uçak seferlerine ilişkin sağlanacak desteğe dair esaslar belirlendi.

İŞTE DESTEKLENEN UÇUŞLAR

Bu kapsamda, Antalya, Antalya Gazipaşa-Alanya, Denizli Çardak, Erzurum, Eskişehir Hasan Polatkan, Isparta Süleyman Demirel, İzmir Adnan Menderes, Konya, Kütahya Zafer, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum, Nevşehir Kapadokya, Ordu Giresun, Samsun Çarşamba ve Trabzon havalimanlarına tarifeli ve tarifesiz (charter), İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına ise tarifesiz uçak seferleriyle 2018 yılında az 30 kişiden oluşan turist grubu getiren seyahat acentelerine bin 500 ila 9 bin dolar destek sağlanacak. Buna göre, 1 Ocak-28 Şubat tarihlerindeki uçuşlara 9 bin dolar, 1 Mart-31 Mayıs uçuşlarına 6 bin dolar, 1-30 Haziran uçuşlarına 3 bin dolar, 1-30 Eylül uçuşlarına bin 500 dolar, 1-31 Ekim uçuşlarına 3 bin dolar, 1 Kasım-31 Aralık uçuşlarına da 9 bin dolar destek ödemesinde bulunulacak.

BURSA YİNE YOK

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nun onayladığı destek kapsamına geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Bursa alınmadı. Türkiye'nin en önemli turizm lokasyonları arasında yer alan Bursa'nın bu destekten mahrum bırakılması kamuoyunda şaşkınlık yarattı. Bursalı acentaları, Yenişehir Havalimanı yerine Sabiha Gökçen Havalimanına yönlendiren bu karar, kentin hava ulaşımını doğrudan etkileyecek.

ANKARA'DAKİ TEMSİLİMİZ EKSİK

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Turizm Konsey Başkanı Hasan Eker, konuya yönelik şu açıklamayı yaptı: "Geçen yıl da bizi bu destek kapsamı dışında bırakmışlardı. Biz, bakanlığa gerekli başvuruları ve bilgilendirmeyi yaptık. Fakat şuan bakanlığın bu kararını anlamlandıramıyoruz. Aslında bunun gerekçelerini de merak ediyoruz. Bursa'da 300'den fazla seyahat acentesi var ve bunların büyük bir bölümü (A) grubunda yer alıyor. Uludağ'ı, doğal güzellikleri, tarihi zenginliği ile tam bir turizm kenti olan Bursa'nın bu destek kapsamında yer alamamasının nedenlerini anlamıyoruz. Bakanlar Kurulu'ndan çıkan bu vahim kararın, Bursa'nın Ankara'daki temsilinin eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum."

---

BTSO, geçen yıl bakanlığa Bursa Yenişehir Havalimanı'nın da destek kapsamına alınması için başvurdu. Bakanlık, mevzuat değişiminde bu konunun değerlendirileceğini bildiren bir yazıyla cevap verdi. Fakat Bursa bu yıl da destek kapsamına alınmadı.

---

MASTER PLANDA DA YOKUZ

Konuya yönelik ulaştığımız Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Hasan Erdem, Bursa'nın turizm potansiyeline vurgu yaparak "Bursa'da toplam 300 seyahat acentası var. Bunun 220'ye yakını (A)  grubunda bulunuyor. Bursa'nın ulaşım bakımından eskisi gibi olmadığını ve turizm açısından önemli destinasyonlar arasında yer aldığını kabul etmek gerekiyor. Bu noktada Osmangaiz köprüsüyle Bursa-İstanbul arasındaki mesafe kısaldı. Bunun bursa turizmine ciddi etkiler oldu. Ben, hızlı tren projesinin de aynı etkiyi yapacağını düşünüyorum. Bugün 1 milyon seviyesinde olan turist sayısının Bursa'da 3 milyona çıkacağını öngörebiliriz. Fakat unutmamak gerekir ki Bursa jeotermal kaynaklar bakımından Avrupa'da eşi benzeri olmayan bir özelliğe sahip. Bu kapsam da Bursa'nın 2023 termal turizm master planında yer alamaması da büyük bir sorundur.  Burada da Bursa'nın ihmal edildiğini söyleyebiliriz. Belki bu noktada yeterli lobimiz yoktu ya da bu işi takip edecek bir siyasi ekibimizin olmamasından da kaynaklanmış olabilir" dedi.  

BURSA GÖZ ARDI EDİLİYOR

Erdem, "Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nden Bursa'ya özellikle bir ilgi var. yaz döneminde Yenişehir havalimanına çok sayıda charter sefer düzenleniyor. Öte yandan Körfez'den gelen turistin harcamaları Avrupa'dan gelen turistin harcamasından neredeyse 5 kat daha fazla. Bursa'ya gelen turistler, yalnızca turistik seyahat yapmıyor. Aynı zamanda yatırım yapıyor ve ülkenin ihracatına katkı koyacak bir ticarette gerçekleştiriyor. Bu insanların Bursa'ya olan ilgisini sıcak tutmak ve kaybetmemek için özellikle yaz dönemlerinde ciddi rakamlara yükselen bilet fiyatlarının düşürülmesi için acentaların teşvik edilmesi gerekiyor. Bu noktada Bursa'nın da kesinlikle bu destek kapsamında yer alması gerekiyordu. Bu, Bursa turizmi adına son derece üzücü bir karardır. Bursa, turizm potansiyeli ve alt yapısıyla göz ardı edilmemesi gereken bir şehirdir. Bu kararda bir göz ardı etme durumu var" diye konuştu.