'Normalleşme' adımları kapsamında alınan Kovid-19 tedbirleri dünya genelinde esnetiliyor ya da kaldırılıyor. Bununla birlikte, uzmanlar tarafından aşılama ve normalleşmeye ilişkin son yapılan açıklamalar ciddi uyarılar içeriyor.
İngiltere'de koronavirüs önlemlerinin 19 Temmuz'da kaldırılacak olması, uzmanların dikkatli olunması çağrılarına yol açtı. İngiltere'nin önde gelen üniversitelerinden Imperial College London, önlemlerin bir anda kaldırılması yerine sosyalleşmenin yavaş yavaş sağlanması ile hastalığın bir sonraki zirvesinin geciktirilebileceğini açıkladı.
'ÖLÜMLER 10 KAT ARTABİLİR'
Koronavirüs salgınını inceleyen ve bu konuda hükümete tavsiyelerde bulunan bilim kurulu Imperial College COVID-19 Response Team, üçüncü dalganın büyüklüğünün, aşıların delta varyantına karşı ne kadar etkili olduğu, aşının yaygınlığı gibi etmenlere bağlı olacağını aktardı.
Kısıtlamaların yavaş yavaş kaldırılması halinde ise hastaneye yatışların ve ölümlerin sayısının daha az olacağı belirtildi. Üç senaryo üzerinde çalışan Imperial College COVID-19 Response Team, 19 Temmuz'da sınırlamaların hızla kaldırılması durumunda ölümlerin 9 bin 400'den 115 bin 800 kişiye kadar varabileceğini aktardı.
'ÖNLEMLER KALDIRILIRSA ÖNÜNE GEÇEMEYİZ'
Imperial College London'da epidemiyoloji ve veri modelleme uzmanı Prof. Dr. Neil Ferguson, insanların önlem almaya devam etmesi halinde üçüncü dalganın daha küçük olacağını ancak zorunlu önlemlerin kaldırılması durumunda üçüncü dalganın büyük olmasının önüne geçilemeyeceğini aktardı.
Bunun hastaneye yatış ve ölüm rakamlarına nasıl yansıyacağının tahmin edilmesinin ise zor olduğunu belirtti. Uzmanlar, insanların maske takmaya ve evden çalışmaya devam etmeleri halinde üçüncü dalganın gücünün azalacağının da altını çizdi.
Üniversitesinin Kamu Sağlığı bölümünden Dr. Marc Baguelin, insanların önlem almaya devam etmesinin dalganın büyüklüğünde önemli bir rol oynayacağını aktardı.
İngiltere'de hükümet, Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinde son aşamaya 19 Temmuz'da geçileceğini dün açıkladı. Böylece sosyal temasta neredeyse tüm yasal kısıtlamalar kalkmış olacak. Kapalı kamusal alanlardaki tüm maske takma zorunluluğu kalkacak.
AŞI OLMAYANA KISITLAMA YAYGINLAŞIYOR
Düşen vaka sayılarının Delta varyantına bağlı olarak yeniden artmaya başlaması nedeniyle birçok ülkede önlemler tekrar sıkılaştırılırken "aşıyı zorunlu hale getirme" tartışmaları, Fransa ve Yunanistan'da alınan kararlar sonrasında Almanya'da da yeni bir ivme kazandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ağustos ayından itibaren restoran, bar, kafe, sinema, hastane, alışveriş merkezi gibi kamuya açık mekanlara girişte aşı sertifikası zorunluluğu getiren bir dizi önlem açıklamış, ayrıca 15 Eylül'den sonra sağlık çalışanlarına aşının zorunlu hale geleceğini; bugüne kadar ücretsiz olan PCR ya da antijen testlerinin bedelinin sonbahardan itibaren devlet tarafından ödenmesine son verileceğini duyurmuştu.
Gerek özel gerekse kamudaki sağlık çalışanlarına 1 Eylül'den itibaren mecburi aşılama getirileceğini belirten Yunanistan Başbakanı Miçotakis de tiyatrolar, spor salonları ve eğlence mekanları gibi kapalı yerlere 16 Temmuz'dan itibaren sadece aşılı kişilerin girişine izin verileceğini bildirdi.
'AŞI YOKSA ÖZGÜRLÜK DE YOK'
İki ülkede alınan bu kararlarla vatandaşların bir bakıma isteğe bağlı olarak aşı olmaları devri kapanırken, Almanya'da da Corona virüsü aşısı olmayanların özgürlüklerinin kısıtlanması talepleri dile getirilmeye başlandı.
Bavyera Eyaleti Başbakanı ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU Başkanı Marcus Söder, kısıtlamaların hepsinin kaldırılması ve özgürlüklerin tamamen sağlanabilmesi için aşının şart olduğunu söyleyerek "Aşı yoksa özgürlük de yok. En azından bazılarının arzuladığı şekilde" diyerek bu konudaki tavrını açıkladı.
Londra'daki Imperial Fakültesi'nden araştırmacılar uzatmalı Kovid hastası küçük bir grup hasta üzerinde araştırmalar yürütüyor. Araştırmada uzun süreli Kovid-19 geçirenlere ilişkin çarpıcı sonuçlar çıktı.
Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nden Dr Elaine Maxwell, ilk verilerin "heyecan verici" olduğunu söyledi. Dr Maxwell Kovid-19 enfeksiyonu sonrasında uzun Kovid'e yol açan bir dizi farklı şey olabileceğini ve bağışıklık sisteminin gösterdiği tepkilerin de buna yol açtığından kuşkulanılan faktörlerden biri olduğunu anlattı.
Uzatmalı Covid henüz tıpta tam olarak anlaşılabilmiş bir durum değil ve kendisini nefes darlığı, yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi belirtilerin, koronavirüs enfeksiyonu atlatıldıktan sonra da uzun süre devam etmesi şeklinde gösteriyor. Şu anda uzatmalı Covid'i teşhis edecek bir test yok.
'VAKALARIN HIZLI ARTIŞI ENDİŞE VERİCİ'
Imperial'daki araştırma ekibinin başındaki Profesör Danny Altmann, İngiltere hükümetinin "Covid ile birlikte yaşama" diye özetlenebilecek planlarının uzatmalı Covid'de de yeni bir dalgayı körüklemesinden endişe ediyor. Hükümet 19 Temmuz'da yani sadece bir hafta sonra İngiltere'deki koronavirüs önlemlerinin çoğuna son vermeyi planlıyor.
Ama İngiltere'de günlük vaka sayısı hızla yükselirken, Profesör Altmann henüz aşıların insanları hastalığın uzun vadeli etkilerinden koruyup korumadığının bilinmediğine dikkat çekiyor.
"Eğer günde 100 bin vakaya doğru gidiyorsak ve vakaların yüzde 10 ila 20'sinin uzatmalı Covid'e evirilebileceğini de söyleyebildiğimize göre, nüfusumuz aşılı olduğu halde, uzatmalı Covid vakalarının artmayacağını kesin olarak söyleyemeyiz."
HOLLANDA BAŞBAKANI ÖZÜR DİLEDİ
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 26 Haziran'dan itibaren koronavirüs önlemlerinin büyük ölçüde gevşetilmesi nedeniyle hata yaptıklarını belirterek, halktan özür diledi.
Kapalı alanlarda maske zorunluluğuna son veren ve gece hayatının yeniden başlamasını sağlayan gevşeme sonrası, Hollanda'da Covid vakaları hızla artmaya başladı.
Geçen hafta sonu Hollanda'daki vaka sayıları günlük 10 bini geçerek, 25 Aralık'taki düzeye ulaştı. Vaka sayılarındaki hızlı artışın, koronavirüs delta varyantı ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.
Geçen hafta 6 Eylül'e kadar tatile giren Hollanda Temsilciler Meclisi, yoğun vaka artışları üzerine, Çarşamba günü olağanüstü toplanma kararı aldı.Meclis, Hollanda Halk Sağlığı Kurumu (RIVM) ve hükümet verileri ışığında, vaka artışı ve alınacak önlemler tartışacak.