Manşetten kepazelik! 'Türkiye kopyalıyor...'

Akıl sınırlarını zorlayan haberi manşetinden veren Yunan gazetesi, Fransa'dan satın alınan Rafale jetlerine ait sırların Türkiye tarafından ele geçirildiğini ileri sürdü. İşte son dakika gelişmeler...

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Doğu Akdeniz'de 2020 yazında Türkiye karşısında paniğe kapılıp silahlanma yarışına giren Yunanistan, müttefiki Fransa'dan altısı yeni 18 Rafale savaş uçağı satın aldı.

Anlaşma bu yılın Ocak ayında Yunan parlamentosu tarafından onaylandı, iki ülkenin savunma bakanları büyük bir törenle Ocak ayı sonunda Atina'da imzaları attı.

Yunan medyası, haftalarca yaklaşık 2,5 milyar dolara mal olan Rafale jetleriyle birlikte Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki hava üstünlüğünün el değiştirdiğini yazdı.

İkinci el Rafale jetlerinin bu ay içinde Yunanistan'a teslim edilmesi beklenirken, Ta Nea gazetesi bugünkü sayısında akıl sınırlarını zorlayan bir haberi manşetinden verdi.

'Türkler satın aldığımız jetleri nasıl kopyalıyor: Rafale'in sırlarını çalıyorlar' başlığıyla yer alan haberde, askeri casusluğun perde arkasının açığa çıkarıldığı ileri sürüldü.

Haberinde ilk Rafale jetlerinin Temmuz ayı sonunda Yunanistan'a ulaşacağını kaydeden Ta Nea, ayrıca Katar'ın Atina'ya karşı Türkiye'ye yardım ettiğini de iddia etti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Nisan ayında düzenlenen uluslararası tatbikatı yerinde izlemiş ve arkasında Rafale jetinin görüntüsüyle konuşma yapmıştı.

Anlaşmaya göre altı yeni Rafale uçağı 2022'de, kalan altı adet kullanılmış Rafale ise 2023'te teslim edilecek. Atina yönetiminin silahlanma programında ABD'den istenen F-35 jetleri de bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN F-35'LERİ YUNANİSTAN'A! 

Doğu Akdeniz'deki restleşmede açık şekilde Yunanistan'ın yanında saf tutan ABD, yeni bir hamleye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl yaz mevsiminden bu yana neredeyse her hafta Yunan ordusuyla tatbikat yapan ABD, ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu Girit'teki Suda Üssü'ne gönderdi. Atina Büyükelçisi Goffrey Pyatt ise bulduğu her fırsatta Yunanistan'a desteğini gösterdi, savaş uçaklarına binip gezdiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Yunanistan 2020 bitmeden ABD'den resmi olarak F-35 jetleri istedi, Haziran 2021'e gelindiğinde ise ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı tarafından sunulan bir tasarı Atina'yı sevinçten çılgına çevirdi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Marco Rubio imzasını taşıyan tasarı, Washington ve Atina arasındaki askeri işbirliğini daha da artırmayı hedefliyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Marco Rubio imzasını taşıyan tasarı, Washington ve Atina arasındaki askeri işbirliğini daha da artırmayı hedefliyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un Yunan ordusunun modernizesi için çabalarını artırması gerektiğini vurgulayan tasarı, Washington'ın donanma gemileri için de devreye girmesini gündeme getiriyor. Tasarıdaki en dikkat çekici yer ise, Türkiye için üretilen F-35 jetlerinin Yunanistan'a verilmesi oldu. Yunan medyası, 'ABD'den Türkiye'ye sesli mesaj' başlıklarıyla tasarıyı duyurdu.

Türkiye karşıtı tasarıyı hazırlayan Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı Menendez, ayrıca Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasındaki işbirliğine ABD'nin de katılmasını önerdi.

ABD F-15'LERİ TÜRKİYE SINIRINDA 

Doğu Akdeniz krizinin tırmanmasıyla ABD'nin arkasına gizlenen Yunanistan, Amerikan ordusuna ait savaş uçaklarını Türkiye sınırında uçurararak yeni bir skandala imza attı. ABD uçak gemileri ve savaş gemilerinin üssü haline gelen Girit'ten havalanan F-15 jetleri, Türkiye'nin silahlandırılmasını istediği Kos, Rodos ve Midilli gibi adaların üzerinde uçtu. Yerel medya, Poseidon's Rage 21 tatbikatı çerçevesinde gerçekleşen uçuşlarla Washington'ın Ankara'ya açık bir mesaj verdiğini ve Atina'nın yanında saf tuttuğunu yazdı.

ABD F-15 jetleri Yunanistan'a ait F-16'larla kanat kanada uçtu, haberlerde tatbikat sırasında tüm Türk savaş uçaklarının Ege Denizi semalarında seyretmesinin engellendiği ileri sürüldü. Türkiye sınırına yakın konumdaki Ege adalarının üstünden alçak uçuşla geçen savaş uçaklarının sosyal medyada paylaşılan görüntüleri, yerel medyada da kullanıldı.

2021'in başından bu yana işbirliğini daha da artıran ABD ve Yunanistan orduları, neredeyse her hafta bir tatbikat gerçekleştiriyor ve söz konusu tatbikatların bazıları NATO bünyesinde.

İSRAİL DE VARDI 

Yunan ordusu ABD, İsrail, Güney Kıbrıs ve Sırbistan'ın yer aldığı tatbikattan fotoğraflar paylaştı, Avlona'da düzenlenen ORION-21'i Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un izlediğini açıkladı.

Mora Yarımadası'nın batısı ile İyon Denizi'nde ise TURIOS HORSE-21 adlı tatbikat düzenlendi. F-16 ve Mirage jetleri ile helikopterler havalandı, savaş gemileri atış yaptı.

MEİS'E KADAR UÇTULAR 

Yunanistan'ın Nisan ayı içerisinde yedi ülkeyle birlikte yürüttüğü INIOCHOS tatbikatında savaş uçakları peş peşe havalandı, Yunan medyası kendinden geçip Türkiye'yi hedef tahtasına koydu.

İsrail'in F-18, ABD'nin F-16, Fransa'nın Rafale ve Mirage, Birleşik Arap Emirlikleri'nin F-16 gibi jetlerle katıldığı tatbikatta, savaş uçakları Yunanistan'ın batısındaki Andravida üssünde fil yürüyüşü gerçekleştirdi.

22 Nisan'da sona eren tatbikatta İsrail F-18'leri ilk kez havalanırken, Yunan medyası Avrupa'nın en büyük hava tatbikatında savaş uçaklarının Lemnos'tan Meis ve Rodos'a kadar uçtuğunu yazdı.

Jetlerin Andravida hava üssünden iki bin kalkış yaptığını aktaran yerel medya, ABD, İsrail, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Kanada ve Güney Kıbrıs savaş uçaklarının Ankara'ya mesaj verdiğini ileri sürdü.

Fil yürüyüşü fotoğraflarını ve savaş uçaklarının kalkış görüntülerini sosyal medya hesaplarında paylaşan savunma muhabirleri ise, 'Hepsini yak', 'Gökyüzünde ateş', 'Gece hepsine izin verildi', 'Yasak kaçta başlar?' gibi mesajlar yazdı. Medyadaki haberlerde aynı anda havalanan 33 savaş uçağının, Ege Denizi'nin kuzeyindeki Semadirek'ten ana karaya en uzak ada olan Meis'e kadar geniş bir alanda seyrettiği belirtildi.

ABD KALICI ÜSLER KURUYOR 

Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne Dışişleri Bakanı ve uçak gemisi gönderen ABD, Türkiye'yi tamamen karşısına alacak skandal bir adım atıyor. Yunan Kathimerini gazetesi, son bir yıl içinde Türkiye'ye gözdağı için çok sayıda tatbikata girişen ABD'nin Yunanistan'da askeri varlığını kalıcı olarak artırmaya hazırlandığını manşetten duyurdu. Habere göre, Yunanistan'a bir ordu yığmaya karar veren ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un stratejik hedefinde kalıcı ve dönüşümlü askeri üslerin kurulması var.

Halihazırda Girit'teki Suda Üssü'nün yanı sıra kuzeydeki Dedeağaç limanını kullanan ABD ordusu, Larissa ve Stefanovikeio'daki hava üslerine de savaş uçaklarını indiriyor. Kathimerini, ABD'ye dört ayrı üs daha verileceğini ve Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın Pentagon'a seçim yapması için 22 seçenek sunacağını yazdı. Öne çıkan ilk yer, batıdaki Andravida hava üssü.

Yunanistan'ın İsrail'den kiraladığı insansız hava araçlarıyla üs kurduğu Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası, ABD'nin gözünü diktiği adreslerden biri. Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nde konuşlanan ABD özel kuvvetler askerleri için yedek üs olarak ise, kuzeydeki Selanik yakınlarında bulunan Rentina öne çıkıyor.

ABD, birkaç hafta önce Yunan ordusunun özel kuvvetler askerlerine aralarında kablosuz iletişim cihazlarının da yer aldığı yüksek teknoloji ürünleri tedarik etti. Atina, Washington'a 9 milyon dolar ödedi.

ABD SAFINI SEÇTİ 

USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Mart ayı başında Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e gönderildi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Suda Üssü'ne Mart ayında demirleyen ABD uçak gemisi USS Eisenhower'ı resmen ziyaret etti. Başbakan Miçotakis'in yanında Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ve ABD'nin Yunanistan hayranı Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt vardı.

Yunanistan ve ABD ordusu Türkiye'ye gözdağı vermek için uçak gemisinin de yer aldığı tatbikatlar yaptı, ardından USS Eisenhower Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne demirledi. Washington'a geçen yıl F-35 savaş uçakları için resmen başvuran Yunanistan, ayrıca Türkiye korkusuyla bir diğer sıkı fıkı müttefiki Fransa'dan 18 Rafale jeti satın aldı. Türkiye ise ABD tarafından F-35 programından daha önce çıkarılmıştı.

Yunanistan, Türkiye korkusuyla geçen yıl yaz mevsiminden bu yana Doğu Akdeniz'i uluslararası bir oyun sahasına çevirdi. Yunan ordusu, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle birçok tatbikata girişti. Yunan ordusu, Türkiye'ye karşı F-35 jetleri istediği ABD ile 2021'in başlamasıyla arka arkaya tatbikatlar yaptı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı.

Doğu Akdeniz'de 2020 yazında tırmanan gerilimle birlikte Türkiye karşıtı ülkeler Yunanistan'ın yanında saf tutmaya başladı. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere kısa süre sonra Güney Kıbrıs'a uygulanan 30 yıllık silah ambargosunu kaldırarak ABD'de de katıldı. Washington bununla da kalmadı, uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağladı.

Ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a özel bir ziyaret yaptı, rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e uzanıyordu. Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le birlikte gezen Pompeo'nun ziyaretinin hemen ardından sıra dışı bir gelişme yaşandı. Atina yönetimine açık şekilde destek veren ABD'nin, bununla da kalmayıp Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yansıdı.

HERON'LAR TÜRKİYE SINIRINDA 

Türk üretimi silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) aylar içinde Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da dengeleri alt üst etmesiyle harekete geçen Yunanistan, Ege Denizi'nde beklenen hamlesini yaptı.

Medyanın aylar önce duyurduğu gelişme hayata geçti, Atina yönetimi müttefiki İsrail'den kiraladığı Heron drone'larını ilk kez Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'ndan uçurdu.

İsrail ordusundan uzmanların İskiri'deki üste Yunan askerlerine eğitim verdiğini aktaran yerel medya, Haziran ayına girilmesiyle Türkiye kıyılarında casus uçuşlarının başladığını yazıyor.

Halihazırda iki Heron SİHA'sının mavi kanat taşıdığı belirtilen haberlerde, droneların kaydettiği görüntülerin radar bağlantısıyla Yunan Hava Kuvvetleri taktik karargahına aktarıldığı kaydediliyor.

200 kilometre hıza ulaşabilen İsrail üretimi Heron'lar, 52 saat boyunca uçabiliyor ve yaklaşık 12 bin metre yüksekliğe çıkabiliyor. Aynı zamanda en az 50 kilometrelik alanın radyografisini çıkarabiliyor.

Yunanistan'ın yalnızca iki SİHA için ödeyeceği kiralama ücreti ise, dudak uçuklatan cinsten. Atina yönetimi, Tel Aviv'e üç yıl için 39 milyon euro verecek ve anlaşmanın uzatılma ihtimali de bulunuyor.

Heron'larla kendinden geçen Yunan medyası, Türkiye'nin Bayraktar TB2 ve Anka SİHA'larına yanıt verileceğini yazdı. Haberlerde, Türk SİHA'larının sık sık Yunan hava sahasına girdiği savunuldu.

İSRAİL FÜZELERİ EGE'DEKİ ADALARA 

Yunan medyasında dikkat çeken bir başka haber ise, Atina yönetimiyle Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı ittifak kuran İsrail'den alınacak Spike NLOS füze sistemi oldu.

İsrail, ayrıca müttefikine beşinci nesil tanksavar füze sistemi olan Spike NLOS'u satıyor. Yerel medya, Yunanistan'ın Rafael firması tarafından üretilen 32 kilometre menzilli Spike NLOS'un denizde kullanılabilen versiyonuyla ilgilendiğini aktarıyor.

MEİS PLANI! 

Yakında imzalanması beklenen anlaşmayla Atina yönetimi Tel Aviv'den 20 Spike NLOS füzesi alacak. Haberlere göre, Yunanistan'ın silahlanma yarışının yeni adımı olan füzeler özellikle Türkiye karşısındaki adalara konuşlandırılacak.

İki ülkenin 'Türk provokasyonları'na karşı cephe kurduğunu ileri süren Yunan medyası, Antalya Kaş'ın hemen karşısında yer alan Meis gibi küçük adaların İsrail füzelerinin konuşlandırılması için ideal olduğunu savundu. Uluslararası anlaşmalara göre, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki birçok adayı silahlandırması yasak ve Meis de bunlardan biri.

Karadan, denizden veya taarruz helikopterlerinden ateşlenebilen 70 kilogram ağırlığındaki füzelerin ilk teslimatı, 2021'nin sonunda veya Ocak 2022'de.

EN BÜYÜK ANLAŞMAYI İMZALADILAR 

Yunanistan, drone ordusu satın alacağı İsrail'le ayrıca askeri işbirliği için de anlaşmaya vardı. Şimdiye kadar imza atılan en büyük askeri anlaşmaya göre, Kalamata Havalimanı'nda bir pilot eğitim merkezi kuruluyor.

22 yıl geçerli olacak anlaşmanın maliyeti 1,6 milyar euro. İsrail Savunma Bakanlığı, anlaşmayla Elbit Sistemleri'nin Yunanistan'ın orta kesiminde bir eğitim merkezi hayata geçireceğini açıkladı. Elbit'ten yapılan açıklamada ise Yunanistan'a yeni M-346 eğitim uçukları gönderileceği ve tüm Yunan Hava Kuvvetleri'nin 20 yıl boyunca eğitileceği belirtildi.

İsrail ordusu, Yunanistan'ın ilkbaharda düzenlediği uluslararası hava tatbikatına F-18 jetlerini göndererek katıldı. Söz konusu tatbikatta, Yunanistan ve İsrail'in yanı sıra altı ülke daha yer aldı.

Yerel medya, Yunanistan'ın İsrail'in ürettiği hava savunma sistemi Iron Dome'a da (Demir Kubbe) ilgi gösterdiğini daha önce yazmıştı. Medya, bir adım daha ileri giderek sistemin Türkiye'nin SİHA'larına karşı başarılı olup olamayacağını haberleştirmişti.

Demir Kubbe'nin şimdiye kadar çoklu füze saldırıları ve SİHA'lara karşı test edildiğini belirten medya, dokuz yıldır kullanılan sistemin yüzde 90 başarıya ulaştığını aktarmıştı. Singapur'un da halihazırda kullandığı hava savunma sistemini isteyen ülkeler arasında ABD'de de var. Demir Kubbe'nin peş peşe 20 füze fırlatabildiğini bildiren yerel medya, füzelerin menzilinin ise 150 kilometrekareyi bulduğunu belirtti.