Çin'in uzay yarışında 'ben de varım!' demesinin bir sonucu olarak taykonotlarını görevlendirdiğini ve uzaya gönderdiğini sizlere bildirmiştik. Daha önce başarılı bir şekilde uzay istasyonuna iniş yapan araç, yeni görevlere hazırlanıyor. İki taykonotun uzay yürüyüşüne çıktığı duyuruldu.
ÇİN İÇİN TARİHİ BİR AN
Taykonotlar robotik kolu test etmek amacıyla bir dizi planlı görevi yapmak için modülden çıktılar. Ayrıyeten Çin için bu tarihi bir an zira ülkenin dönüm noktası olacak görevleri gerçekleştiriyorlar.
TESTLER SÜRÜYOR
Çin'in üç taykonotu göreve gönderilmişti ve bu görev kapsamında istasyonun geri kalanını bir araya getirmek için kullanılacak robotik kolun testleri ve panoramik kamerayı Tianhe çekirdek modüle yerleştirmek vardı. Bunlarından ardından Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo adlı taykonotlar yeni görevlerini bekliyorlar.
Global Times'ın aktardığı kadarıyla, Çin'in uzay istasyonundaki robotik silah sistemi, uzaydaki en yüksek kontrol doğruluğuna sahip mekanik sistemlere sahip olarak gösteriliyor. Öte yandan en karmaşık boyut olarak da en büyük sistem.
İLK UZAY YÜRÜYÜŞÜNÜ YAPTILAR
Robotik kolların katlanmamış uzunluğu 10,2 metre ve maksimum yükleme kapasitesi 25 ton olup, gelecekte istasyonun uzay laboratuvar modüllerini hareket ettirebilecek kapasitede olduğu aktarılıyor. Çin için tarihi bir an olmasının bir diğer sebebi ise görevin, Shenzhou-12 mürettebatının ilk uzay yürüyüşü olması.
Çin haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) Başkan Yardımcısı Yang Livey, düzenlediği basın toplantısında, "Şıncou-12" uzay görevi ile yörüngeye gönderilecek 3 kişilik ekibi kamuoyuna açıklamıştı.
Uzay istasyonuna düzenlenecek ilk insanlı seferde, astronotlar Nie Haişıng, Liu Boming ve Tang Hongbo'nun yer alacağı bildirildi. Seferin komutanlığını üstlenecek Nie, daha önce 2005'te dünya yörüngesini kateden "Şıncou-6" ve 2013'te deneme amaçlı uzay laboratuvarı modülü Tiengong-1'e demirleyen "Şıncou-10" görevlerinde yer almıştı.
Nie'ye, ikinci uzay görevinin ardından "kahraman astronot" unvanı verilmişti. Astronot Liu ise daha önce Çinli astronotların ilk kez uzay yürüyüşü yaptığı "Şıncou-7" görevinde yer almıştı. İlk kez uzay görevine çıkacak olan Tang ise 2010'da ikinci nesil Çinli astronotlar grubuna katılmıştı. Astronotlar Cai Cigang, Vang Yaping ve Yı Guangfu'nun ise sefer görevinin yedek ekibi olarak belirlenmişti.
Çin, ABD'nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor. Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşan istasyon tamamlandığında, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.