Berlin'de yeni hükümet için ilk adım! Şok 'Türkiye maddesi'

Almanya'da koalisyon ön görüşmelerinde mutabakat sağlandı. Liderler arasındaki pazarlık maratonu 24 saat sürdü. Koalisyon görüşmelerinde iki partinin uzlaşmaya vardığı konular arasında Ankara-Berlin hattında krize neden olacak 'Türkiye maddesi' de yer aldı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Alman Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat (SPD) partileri arasındaki maraton şeklinde geçen koalisyon ön görüşmelerinde tartışmalı konular üzerinde mutabakat sağlandı. Perşembe gecesi geç saatlere kadar devam eden görüşmeler sonrası Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri ve Başbakan Angela Merkel, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ön görüşmelerde alınan sonuçlar hakkında bilgi vermek üzere ortak basın toplantısı düzenledi.

YENİLENME SÜRECİ

Merkel, öncelikle aileler ve çocuklar için sosyal güvenliği ve geleceğe yönelik yatırımları güvence altına alacak şartları hazırladıklarını ifade etti. Dijitalleşme çağının hızlı değişim ortamında konut, enerji dönüşümü ve hızlı internetim yaygınlaştırılmasıyla ilgili altyapı yatırımlarının daha çabuk kararlaştırılabileceğini belirten Merkel, Fransa ile ortak çözüm bulacakları için Avrupa'nın yenilenmesini başaracaklarından şüphesi olmadığını sözlerine ekledi.

BİRLİK KORUNACAK

SPD lideri Martin Schulz da "mükemmel sonuçlar elde ettiklerini ve Almanya'nın yenilenmesi ve birliğinin korunması" için çalışacaklarını belirtti. Schulz, 23 saat süren görüşmelerin zaman zaman tehlikeye girdiğini ve sorunları karşılıklı saygı temelinde aştıklarını ifade etti.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Varılan mutabakatta Türkiye ile ilişkilerle ilgili bir bölüm de yer aldı. Mutabakat belgesinde Türkiye ile ilişkilerin geleceğine yer verilmedi. SPD lideri Martin Schulz ve Hristiyan Sosyal Birlik'in Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin kesilmesi şeklindeki talepleri protokolde yer almadı. Türkiye ile yine fasılların açılmayacağının ve görüşülmekte olan fasılların kapatılmayacağının yer aldığı belgede "Türkiye yükümlülüklerini yerine getirene kadar vize mecburiyetinin kaldırılmayacağı ve Gümrük Birliği'nin genişletilmeyeceği" vurgulandı.