YeniDönem Gazetesi olarak ziyaret ettiğimiz Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, Kent Konseyi’nin şehirdeki birlik ve beraberliğin sağlanması noktasında çok sayıda çalışma yaptıklarını belirtti. Orhan, "Bursa'ya herkesin bir şeyler katması lazım. Bu yıl bin 500 civarı konuda çalışma yaptık. Engelli meclisindeki arkadaşlarımız, raporlarıyla sorunları dile getiriyor ve masaya yatırıyoruz. Sonrasında da bu sorunları ve çözüm önerilerini raporluyoruz. Şimdi bu rapor ilgili bakanlığa ulaştırıldı. Kentte kaldırımı, yolu, ışığıyla engellilere özel tasarlanmış örnek bir cadde olması gerekir. Bu çalışma dünyaya da örnek olabilir. Adını da ‘engelsiz cadde’ koyabiliriz. Hepimizin bir engelli adayı olduğumuzu unutmamamız gerekiyor" diye konuştu.
ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLAR
Başkan Orhan, Bursa’da üstün zekâlı çocuklara yönelik bir eğitim merkezi açılmasının zaruri olduğunu belirtip buna yönelik geniş çaplı bir proje geliştirdiklerini belirtti. Projenin hayata geçmesi için destek beklediklerini ifade eden Orhan, Uludağ Üniversite’nin, kaynaklara ulaşımın kolaylığı açısından en uygun yerlerden biri olduğunu söyledi. Orhan, “Bursa’da mevcut 800 bin öğrencinin tahmini olarak 20 bini üstün zekâlı çocuklar. Bu cevherlere, kendilerini geliştirebilecekleri bir eğitim kurumu sağlayabilirsek hem Bursa’yı hem de ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak çok faydalı projeler üreteceklerine inanıyorum. Birçok üstün yetenekli çocuğumuz eğitim için yurt dışına gidiyor. Bu imkânları biz kendi ülkemizde de sağlayabiliriz” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini dile getiren Orhan, "Raporumuz hazır, projemiz hazır, okulun yapılmasında Büyükşehir Belediye Başkanımız söz verdi. Bunun ülkemizde olmazsa olmaz bir ihtiyaç olduğunu ısrarla söylüyorum" ifadesine yer verdi.
ACEMLER’E VURGU
Kentsel dönüşümün Bursa’da birincil olarak çözülmesi gereken en acil konu olduğunun altını çizen Başkan Orhan, “Yol, su, elektrik sorunları elbette önemli. Fakat biz şunu unutuyoruz. Deprem Bursa’yı er ya da geç muhakkak vuracak. Fay hatları çok hareketli. Büyük bir depremde Bursa’nın yüzde 80’i yerle bir olabilir. Dayanıksız konutları yıkmalı ve bütün kenti kapsayacak dönüşüme bir an önce başlamalıyız. Bu dönüşüme paralel olarak yol, kaldırım, park bahçe, engelli yolarını da yapabiliriz. Acemler Kavşağı kentin bağlantı noktası. Ve burası iki fay hattının birleştiği bir yer. Bu bölgenin olası büyük depreme dayanıklı olup olmadığını da tespit etmeliyiz. Acemler’deki köprüler depremde bir zarar görürse kente ulaşım da imkânsız hale gelecektir” diyerek önemli bir soruna parmak bastı.
DEPREME HAZIRLIK
Başkan Orhan, olası depremle birlikte engellilerin yaşayacağı soruna da dikkat çekti: “Engellilerle ilgili sorunlar zaten bu ülkenin kanayan bir yarası. Yolların kaldırımların, toplu taşıma araçlarının, yaşam alanlarının kesinlikle bunlara göre dizayn edilmesi gerekiyor. Öte yandan olası bir depremde de büyük zorluklarla karşılaşabilirler. Örneğin görme, işitme, konuşma engelliler enkaz altında kaldıkları zaman nasıl yardım isteyecekler. Bu çok önemli bir sorun ve bizim kentin ileri gelenleri olarak çözüm üretmemiz gerekiyor.”