ESDER’den YeniDönem Gazetesi’ne ziyaret

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Bursa Şube Başkanı İbrahim Özacar ve Yönetim Kurulu Üyesi Güven Ocak, YeniDönem Gazetesi’ni ziyaret ederek şubenin faaliyetleri ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 21:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 21:15

ESDER’in 1997 yılında Necmettin Erbakan’ın tavsiyeleriyle kurulduğunu belirten Özacar, ”Akil insanlardan oluşan 10 kişilik istişare kurulu oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kurul ayda 1 toplanmak suretiyle bir araya gelip fikir havuzu oluşturacak” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Ticaretin insanlık tarihi kadar eski oluğunu vurgulayan Başkan Özacar, “Peygamber efendimiz ticarete büyük önem vermiştir. ‘Erdemliler Hareketi’ içerisinde de bulunmuş dönemin ticaretine yön vermiştir. Fakat günümüzde AVM ve Grosların etkisiyle büyüyen bir Bursa var. Şehirlerimiz yaşlı, binalarımız yorgun. Yapılan kentsel dönüşümler küçük esnafa göre değil AVM’ler için planlanıyor. Belediyeler bu konuya kafa yormalı. Esnafa has bölgeler, mahalle çarşıları yeniden cazip hale gelmeli” şeklinde konuştu.

TUVALETLERDE TURNİKE

Kaldırımların esnaf tarafından işgal edildiğini belirten, Özacar, “Sorumsuz bir şekilde işgale uğrayan kaldırımlar halkın kullanımına sunulmalı. Esnafın bulunduğu bölgelerde tuvaletler, aile bakım odalarının sayıları arttırılmalı. Bunu söylemeden geçemeyeceğim. Esnaf toplanmış Gençosman’da bir cami inşa etmiş. Tuvaletlere turnike koyulmuş para alınıyor. Bu durum inancımıza aykırı bir şeydir. Faaliyet alanları çok geniş olmasına rağmen hiç bir şey yapmıyorlar. Tek yaptıkları cumadan cumaya para toplamak. Bu durumda belediyeler sosyal alanları arttırmalı. Çarşı bölgelerine ilginin artmasına katkı sağlamalıdır. Yerel yöneticiler kaldırımlara yön vermelidir. Önce kendimizi düzeltmeliyiz. Böylelikle daha yaşanılabilir bir dünya mümkün olacaktır” dedi.

‘ESNAFIN DA HATASI VAR’

‘Günümüzde esnafımızın da yanlışları oluyor’ diyen Yönetim Kurulu Üyesi Güven Ocak, “Esnafımız durumu şuan çok zayıf. Bir an önce çözüm bulunmalı. Elbette bu durumda esnafımızın da hataları var. Esnaflar yaşadığımız bu ekonomik sıkıntılarda herkes kendine göre bir pay çıkarmadan ahlaka uygun ticaret yapmalı. Toplumuzda ticaret ahlakına uyarak kazancını elde etmeli. Esnaflarla ilgili tüm bu sorunların düzeltilmesi hepimizin temennisi” ifadelerini kullandı.