Ekol Koleji öğrencileri gazetecilerle buluştu

Bursa’nın en gözde özel okullarından Ekol Koleji, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle, Bursa basınını ağırladı. Programa katılan YeniDönem Gazetesi ekibi, geleceğin gazetecilerine altın değerinde tavsiyeler sundu.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2025 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2025 09:56

Ekol Koleji, çalışan gazeteciler gününü kutlamak amacıyla tabiatın kalbinde gazeteciler için yemek düzenledi. Hasan Ali Yücel konferans salonunda ağırlanan gazeteciler ve köşe yazarları büyük bir alkış ve ilgiyle karşılandı. Programa YeniDönem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Burhan Kaya, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Serap Öztürk, Köşe Yazarı İrem Güner de katıldı.

ÖZGÜR DÜŞÜNME

Ekol Koleji Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nebi Taşçı konuşmasında, ‘’İtalya nın Reggio Emilia kasabında ortaya çıkan ve güçlü çocuk yetiştirmeyi hedefleyen alternatif eğitim modeli; Reggio Emilia ve aynı zamanda hem öğretmen yetiştirmeyi hem de modern üretim araçlarını kullanmayı amaç edinmiş, toprağın ve tabiatın kalbini bir zamanlar oluşturmuş olan köy enstitüleri eğitim sistemini benimseyen ve tabiatla iç içe bir anlayışla faaliyet gösteren okulumuzda, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında bu anlamlı etkinliği düzenledik. Gazetecilik mesleğine ilgi duyan geleceğin gazeteci adayı öğrencilerimizi bu özel günde sektöre yön veren gazetecilerle bir araya getirdik. Bu anlamlı günde öğrencilerimizin özgür düşünme, sorgulama ve toplumsal olayları analiz etme becerileri üzerine de vurgu yapılmasını sağlamış olduk. Geleceğin gazetecilerinin adımlarını güçlendirmek adına değerli katkılar sağlayan tüm basın mensuplarımıza teşekkür ederiz” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Yüksel Baysal günün anlam ve önemi üzerine yaptığı konuşmada, gazeteciliğin tarihçesini, inceliklerini ve haber yazım sürecini, geleceğin gazetecilerine aktardı. Gazeteci adayları minikler, soru cevap bölümünde merak ettikleri soruları yöneltti.

GAZETECİLİĞİN KİLİT FORMÜLÜ

YeniDönem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Burhan Kaya, “yapay zekâ” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Gazetecilik mesleği değişen ve dönüşen dünyada, dijitalleşmeyle birlikte yepyeni bir boyut kazandı. Gazetemizde ve internet sitemizde haberleri derlerken, teknolojinin getirdiği yenilikleri de kullanarak, okuyucularımıza doğru, güvenilir ve tarafsız bir şekilde ulaştırma gayreti içindeyiz. Bu bağlamda yapay zekâdan da faydalanıyoruz. Ama yapay zekânın tamamen bize sunduğu ham bilgileri, gazeteciliğin kilit formülü olan 5N+1K kuralına uyarlayarak habere son şeklini veriyoruz. Hepiniz birer gazetecisiniz. Dijital dünyayı kullanırken algı gazeteciliğinden çok, gerçek gazeteciliğe odaklanın” dedi.

DOĞRU KAYNAĞA ERİŞİM

YeniDönem Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Serap Öztürk ise “Yapay zekâ-medya arasındaki ilişki ne boyutta?” sorusuna cevaben teknolojinin geldiği boyutu kısaca aktardı. Öztürk, “Yapay zekâdan elbette faydalanıyoruz. Çünkü artık her şey dijital üzerinden yürüyor. Geleneksel medya elbette hala çok değerli fakat artık teknolojik gelişmelerle birlikte biz de buna uyum sağlamak durumundayız. Kendinizi yazılım, kodlama, tasarım, içerik üretme ve sosyal medyayı doğru kullanma anlamında ne kadar geliştirseniz, o kadar başarılı bir gazeteci olursunuz. Bunların yanında en önemli nokta kaynağa erişim… Tarafların görüşünü alarak, doğru bilgiyi edinmek ve haberi tarafsız bir şekilde okuyucuya ulaştırmak… Sizlerin içinden çok iyi gazeteciler çıkacağına inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

‘KENDİNİZE İNANIN’

YeniDönem Gazetesi Köşe Yazarı İrem Güner ise “Çocuklar, bu salonda kaç kişi basılı gazete gördü? Anne-babanız eve gazete alıyor mu? Teknolojinin basındaki etkisini siz de bu şekilde gözlemleyebilirsiniz. Her şey dijitalleşirken birileri 'mesleklerimiz kaybolacak' diye korkuyor. Bu gazetecilik için de geçerli ama yanlış bir düşünce. Kaybolacak olanlar değişime adapte olmayanlardır. İstediğiniz her işi yapabilirsiniz, gazeteci de olabilirsiniz. Yeter ki kendinize inanın, muhakkak kodlama öğrenin, yapay zekâdan korkmayın ve peşini bırakmayın!” diye konuştu. Gazetecilerin açıklamaları öğrenciler tarafından dikkatle dinlendi ve büyük alkış aldı. Öğrenciler program sonunda permakültür bahçesinden temin ettikleri organik meyvelerden yapılan ürünleri hediye ederek, değerli gazeteci ve köşe yazarlarını alkışlarla uğurladı.