Bursa'da Sağlık Bakanlığına yeni yönetmelik tepkisi!

Bursa Tabip Odası, Genel Sağlık İş Sendikası, HEKİM SEN, Hekimler Birliği Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi, Bursa Aile Hekimleri Derneği ile Birlik ve Dayanışma Derneği, Sağlık Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğine tepki göstermek için bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 13:13

Bursa Tabip Odası, Genel Sağlık İş Sendikası, HEKİM SEN, Hekimler Birliği Sendikası, SES, bursahed ile Birlik ve Dayanışma Derneği Sağlık Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğine tepki göstermek için Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı

Yapılan açıklamaya BTO Başkanı Kadir Binbaş, bursahed Başkanı Zeynep Özsevimli, SES Bursa Şubesi Eş Başkanı Alican Özden ve çok sayıda sendika üyesi katıldı. 

Gerçekleştirilen basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı;

"Bugün, sızdırılan Aile Hekimliği Ücret ve Sözleşme Yönetmeliği taslağı için burada toplandık. Bu taslak, birinci basamak sağlık hizmetlerini ciddi ölçüde sekteye uğratacak gibi görünüyor. Buna sessiz kalmamız mümkün değil!

Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan bizler için, sızdırılan bu yönetmelik taslağı büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Özlük haklarımızda iyileştirme, vekaletsiz yıllık izin, tek kalem maaş ve sağlıkta şiddetin önlenmesi gibi beklentilerimiz varken, aile hekimlerinin haklarının karmaşık ve bir mantığa dayanmayan matematiksel formüllerle ifade edildiği bu Ücret ve Sözleşme Yönetmeliği’ni kabul etmiyoruz. Emek nasıl sınıflandırılır? Emeğimizin ve hizmetlerimizin oranlar üzerinden ücretlendirildiği dayatmacı bir sisteme boyun eğmeyeceğiz.

Aile hekimliği sistemi, her yeni bakanın keyfine göre ve sık sık değişen yönetmeliklerle bir yapboz tahtasına döndü. Performans baskısı ve tehdidiyle biz hekimler ve birlikte çalıştığımız ebe ve hemşireler, mesleklerimizden soğutulma noktasına geldik. İş güvencemiz göz ardı ediliyor.

Doktorluk büyük fedakârlıklar isteyen, gönül işi bir meslek evet, ama bizim de ailelerimiz ve geçim sıkıntımız olduğu unutulmamalı. Hekimin işi, insan hayatıdır. Sürekli hak, hukuk ve geçim derdiyle uğraşan bir hekim nasıl sağlıklı bir hizmet sunabilir?

Tüm bunlara ek olarak, hasta-hekim ilişkilerini bozan uygulamalarla hekimlerin şiddete uğramasına göz yumuluyor. Artık yeter! Kendisine sağlıklı olduğu için başvurmayan, ilaç rapor işlemleri için hastaneye giden, istediği ilacı yazmadığı veya rapor alamadığı için memnun kalmayan hastalar yüzünden hekimler cezalandırılamaz, maaşları düşürülemez!

Sağlık Bakanlığı, bizlere tamamen kendi istedikleri bir sistemi kabul ettirmeye çalışıyor. Bu eziyet yönetmeliğini kabul etmiyor ve tasarının geri çekilmesini istiyoruz. Bizler, aile hekimleri, hemşirelerimiz ve ebelerimizle birlikte bu yönetmelik düzeltilene kadar mücadelemizi sosyal medya, basın açıklamaları ve mitinglerle sürdüreceğiz.

Bu nedenle, haftaya ‘siyah’ giyerek başladık ve 12 Ekim’de Ankara’da Türkiye’nin her yerinden gelen il başkanlarımızla bir basın açıklaması yapacağız. 19 Ekim’de de Ankara’da büyük bir ‘Aile Hekimliği Mitingi’ gerçekleştireceğiz. Birlikteliğimiz gücümüzdür. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan arkadaşlarımızı tek yürek, tek ses olmak için Ankara’ya bekliyoruz."