Hava Durumu

Koronavirüs ihracatı da vurdu! İşte Bursa'da durum...

Küresel ekonomileri resesyona sürükleyen Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını, Bursa'nın mart ayı ihracatında gıda sektörünü hareketlendirirken diğer endüstrilerde kayba neden oldu. Salgın etkisiyle ihracatta ülke toplamında yüzde 17,8'lik, Bursa özelinde ise yüzde 24,4'lük düşüş yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2020 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2020 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Koronavirüs ihracatı da vurdu! İşte Bursa'da durum...

N. Nuri YAVUZ

Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan, Ocak 2020'de Avrupa'ya sıçrayan, Şubat itibarıyla birçok kıtaya yayılan ve Mart ayında küresel tehdit boyutuna ulaşan Covid-19 salgını, tüm ülkeler gibi Türkiye ekonomisini de zora soktu.

Covid-19 virüsünün ortaya çıktığı Aralık 2019'dan Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü 10 Mart 2020 tarihine pozitif seyreden ekonomik iklim bozuldu. Ocak ve Şubat aylarında rekorlar kıran Türkiye ihracatı, salgının negatif etkisiyle mart ayında geriledi. Yılın üçüncü ayına ilişkin Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ihracat rakamlarında söz konusu kayıp gözlendi.

ÜLKE TOPLAMI

Türkiye toplam ihracatı Mart 2020'de geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 17,81 oranında düşerek 13 milyar 426 milyon dolara geriledi. Ocak-Mart 2020 (İlk Çeyrek) toplamına ise yüzde 3,9'luk kayıp yaşandı ve toplam rakam 42 milyar 783 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ülkenin geriye dönük 12 aylık toplamında ise ihracat rakamı 179 milyarı aştı.

DIŞ TİCARET DENGESİ

Bakanlığın geçici verilerine göre ihracat martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,81 azalarak 13 milyar 426 milyon dolara gerilerken, ithalat yüzde 3,13 artarak 18 milyar 821 milyon dolara çıktı. Söz konusu dönemde dış ticaret açığı yüzde 181,79 artışla 5 milyar 395 milyon dolar seviyesine yükseldi. Dış ticaret hacmi bu dönemde yüzde 6,76 düşüşle 32 milyar 247 milyon dolar olarak belirlendi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 71,3 oldu.

BAKAN PEKCAN: COVİD-19 ETKİLEDİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, mart ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. Tüm dünyayı olumsuz etkileyen Covid-19 salgınına dikkati çeken Pekcan, başta komşu ülkeler Irak ve İran sınırlarında alınan karantina önlemleri nedeniyle araç giriş ve çıkışlarının sınırlandırılması olmak üzere, Avrupa Birliği ülkelerinde görülen talep daralmaları ve sipariş iptallerinin mart ayı ihracatındaki düşüşün ana nedenleri olduğunu bildirdi. Ticaret Bakanlığı olarak aldıkları tedbirleri anımsatan Pekcan, şunları kaydetti: "Ticaret Bakanlığı olarak Covid-19 pandemisiyle gerçekleşen bu sürecin etkilerini en aza indirmek ve telafi etmek için ihracatçılarımıza yönelik her türlü tedbiri alıyoruz ve dünyaya örnek olacak temassız ticaret uygulamasıyla 'Üretime ve ihracata devam' diyoruz. İnanıyoruz ki bu süreci Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız, sağlık, gümrük personelimiz, Bakanlığımızın tüm birimleriyle koordinasyon içinde, üreticilerimiz, esnafımız, tacirlerimiz, sanayicimiz ve ihracatçılarımız ile birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatacağız."

'İHRACATÇI İYİ BİR SINAV VERDİ!

Mart ayı ihracat rakamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkisiyle şubat ayından itibaren birçok ülkenin gerek ithalatında gerekse ihracatında düşüş yaşandığına dikkati çekti.

Gülle, mart ayı ihracat rakamlarının koronavirüs salgınının küresel ticaret üzerinde beklenen etkilerini gözlemledikleri bir tabloya işaret ettiğini aktararak, "Bu yılın üçüncü ayında, koronavirüs salgınının merkezinin en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği'ne kayması, dünya genelinde gözlenen talep şoku ve tedarik zincirindeki kırılmaların etkisini, güçlü bir şekilde küresel ticaret üzerinde gözlemlemeye başladık ve ihracatımız da bu tablodan doğal olarak etkilendi" ifadelerini kullandı.

Yeni firmalar

Mart ayı ihracatına ilişkin detaylara değinen TİM Başkanı Gülle, şu bilgileri verdi: "Türkiye ekonomisinin bugünü ve geleceği açısından vazgeçilmez bir sacayağı olduğu perçinlenmiş olan ihracatımıza yönelik farkındalık ve TİM olarak ülkemizin her noktasında yürüttüğümüz KOBİ ihracat Seferberliği eğitimlerimizin en net sonucu olarak; mart ayında ihracat ailemize 1.335 firmamızın katıldığını bildirmekten memnuniyet duyuyorum. İhracata yeni başlayan bu firmalarımız mart ayında 61,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Firma özelinde bakıldığında, mart ayı içerisinde toplam 35.910 firmamız ihracat gerçekleştirdi."

83 ülkeye ihracat

"Türkiye küresel ticaretteki olumsuz tabloya rağmen mart ayında 83 ülkeye ihracatını 512 milyon dolar artırmayı başardı. Bu 83 ülkenin 62'sinde artış yüzde 10'un, 28'inde ise yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşti. Bu ülkeler arasında, geçtiğimiz yılın mart ayına göre 15,2 milyon dolar ihracat artışıyla Cibuti, 15,1 milyon dolar ihracat artışıyla Gana ve 14,1 milyon dolar ihracat artışıyla Umman dikkat çekti."

Otomotiv lider

"Mart ayının lideri, 2,62 milyar dolarlık ihracat ile Otomotiv sektörü oldu. Otomotivi 1 milyar 554 milyon dolar ihracat ile Kimyevi Maddeler ve 1 milyar 215 milyon dolar ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörleri takip etti. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre Otomotiv sektöründe yüzde 28,5, Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektöründe yüzde 27,4, Kimyevi Maddeler sektöründe yüzde 15,4 oranında düşüş gerçekleşti.  Mart ayının en güçlü performansına imza atanlar ise yüzde 53,3 artışla 209 milyon dolar ihracata ulaşan Fındık ve Mamulleri, yüzde 26,9 artışla 162 milyon dolara ulaşan Meyve Sebze Mamulleri ve yüzde 24,6 artışla 179 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Yaş Meyve ve Sebze sektörleri oldu."

AB'nin ihracattaki payı

"Mart ayında ihracatçılar, ülkemizin bayrağını 205 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke ise 1,3 milyar dolar ile Almanya, 880 milyon dolar ile ABD ve 802 milyon dolar ile Birleşik Krallık oldu. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 46,2 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 64,8'e yükseldi.  ABD, Almanya, Birleşik Krallık, İspanya ve Fransa'nın da yer aldığı tam 20 ülkeye her sektör ihracat gerçekleştirmeyi başardı. En büyük pazar olan Avrupa Birliği'nin ihracattaki payı 6,2 milyar dolarlık bir hacim ile yüzde 46,2 seviyesine yükseldi."

BURSA RAKAMLARI

Türkiye'de İstanbul'un ardından en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci kent konumundaki Bursa; Ocak ayında yüzde 6, Şubatta yüzde 11,5 ihracat artışıyla başladığı yılın üçüncü ayında salgının etkisiyle yüzde 24,4'lük bir kayıp yaşadı. Mart 2019'da 1 milyar 453 milyon dolarlık dış satım performansı sergileyen Bursa, bu yıl aynı ayda 1 milyar 98 milyon dolarda kaldı. Bursa'nın üç aylık toplam ihracatı ise yüzde 4,2'lik kayıpla 3,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

GIDA HAREKETLENDİ

Covid-19 salgınının etkisiyle Bursa'da birçok endüstri ihracat kaybı yaşarken gıda sektörünün dış satımında dikkat çeken bir artış belirlendi. Buna göre gıda başlığında değerlendirilebilecek 'Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri', 'Kuru Meyve ve Mamulleri', 'Meyve Sebze Mamulleri', 'Yaş Meyve ve Sebze' ve 'Zeytin ve Zeytinyağı' ihracatında artış yaşandı.

KURU GIDA

Kuru gıda olarak adlandırılan 'Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri' ihracatı, Bursa'da yılın üçüncü ayında yüzde 82 oranında artarak 6,3 milyon dolara ulaştı. Bursa'nın kuru gıda ihracatı, Ocakta yüzde 27,1 Şubatta ise yüzde 10,5 oranında düşmüştü.

MEYVE SEBZE

Bursa'nın mart ayında 'Meyve Sebze Mamulleri' ihracatı yüzde 60,6 oranında artarak 12,3 milyon dolara, 'Yaş Meyve ve Sebze' ihracatı yüzde 85'lik artışla 707 bin dolara, 'Kuru Meyve ve Mamulleri' ihracatı ise yüzde 190'lık yükselişle 184 bin dolara çıktı.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI

Şubat ayında yüzde 2,7 oranında düşen Bursa'nın 'Zeytin ve Zeytinyağı' ihracatı, üçüncü ayda yüzde 23,8'lik bir artış yakaladı ve 3,7 milyon doları aştı.

OTOMOTİVDE FREN

Ülke toplam ihracatında olduğu gibi Bursa'nın dış satımının da lokomotifi konumundaki otomotiv endüstrisi, Covid-19 salgınından olumsuz etkilendi. Bu yıla ocak ayında yüzde 8, şubat ayında yüzde 27,7'lik artış ile başlayan Bursa'nın otomotiv ihracatı, üçüncü ayda yüzde 28,6 oranında geriledi ve 598,5 milyon dolarda kaldı. Endüstrinin ilk çeyrek toplam ihracatı ise yüzde 2,97'lik bir düşüşle 2 milyar doların altında kaldı.

SAVUNMA COŞTU

Bursa'da stratejik sektörler arasında gösterilen 'Savunma ve Havacılık' sanayisi, ihracattaki temposunu mart ayında da sürdürdü. Yıla çok iyi başlayan ve hatta ilk iki aydaki performansıyla 2019'un toplamından fazla dış satıma imza atan endüstri, üçüncü ayda da dikkat çeken artışını sürdürdü. Mart 2019'da 25 bin dolar seviyesinde olan Bursa'nın Savunma ve Havacılık Sanayisi ihracatı, bu yılın üçüncü ayında 2,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Mart 2020 toplam ihracat ise 9,3 milyon dolar olarak gerçekleşti.

SEKTÖREL TABLO

Mart 2020'de Bursa ihracatında 'Çelik'te yüzde 8,4, 'Deri'de yüzde 50, 'Elektrik/Elektronik'te yüzde 34,4, 'Hazırgiyim ve Konfeksiyon'da yüzde 28,3, 'İklimlendirme'de yüzde 10, 'Kimyevi Madde'de yüzde 10,4, 'Maden'de yüzde 33,3, 'Makine'de yüzde 25,3, 'Mobilya'da yüzde 18,8, 'Tekstil'de yüzde 29, 'Bitki'de yüzde 27,6'lık düşüş yaşandı.

SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER

Ocak ayında yüzde 10,4 oranında şubatta yüzde 16,6 düzeyinde artan Bursa'nın 'Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller' ihracatı mart ayında yüzde 21,2 oranında düşerek 7,8 milyon dolar seviyesinde kaldı.

UİB DE KAYIPTA

Ülke genelinde 13 ihracatçı birliği arasında en fazla dış satıma imza atan ikinci birlik olan Bursa'daki Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) de Covid-19 salgınından payına düşeni aldı. UİB'in yılın üçüncü ayındaki ihracatı yüzde 28,3 oranında düşerek 2,1 milyar dolar seviyesinde kaldı. Birliğin 3 aylık toplam ihracatı ise yüzde 9,3 oranında kayıpla 7,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.